The Malaysia Post

Pembentukan Kerajaan Perpaduan Baharu di Melaka

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, telah mengumumkan bahawa negeri Melaka mungkin akan menyaksikan pembentukan sebuah Kerajaan Perpaduan yang akan membawa perubahan landskap politik di negeri tersebut. Beliau menyatakan bahawa langkah ini adalah selaras dengan pembentukan kerajaan di peringkat Persekutuan. Majlis Santunan Kasih Ramadan di Masjid Ar-Rahman, Kampung Pulai, Serkam, dihadiri oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Pada PRN Negeri Melaka pada Nov 2021, BN berjaya memperoleh majoriti lebih dua pertiga dengan menguasai 21 daripada keseluruhan 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN). Melaka ditadbir sepenuhnya oleh kerajaan BN ketika ini. Ahmad Zahid turut menyampaikan sumbangan kepada lapan buah pusat tahfiz berserta duit raya dan menyempurnakan penyampaian geran daripada Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) bernilai RM60,000 kepada lima penerima.

Baca lagi | Robotaxi Untuk Disewa Di Beijing

Ahmad Zahid menyatakan bahawa perubahan landskap politik juga akan dapat disaksikan di enam negeri yang akan mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) dalam masa terdekat iaitu Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu. Walau bagaimanapun, beliau tidak memberikan sebarang maklumat mengenai tarikh sebenar untuk pembentukan kerajaan perpaduan di Melaka.

Kerajaan Perpaduan bukan hanya sekadar politik

Kerajaan Perpaduan ini, menurut Ahmad Zahid, akan membawa kestabilan politik dan keamanan kepada negeri Melaka, serta membolehkan pembangunan berterusan di negeri tersebut. Beliau menekankan bahawa pembentukan kerajaan perpaduan tidak hanya melibatkan parti-parti politik, tetapi juga melibatkan semua lapisan masyarakat.

Ahmad Zahid juga menegaskan bahawa BN akan terus memberikan sumbangan dan bantuan kepada rakyat, terutama kepada mereka yang memerlukan. Beliau berharap bahawa sumbangan dan bantuan yang diberikan akan dapat membantu meringankan beban mereka yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

Baca lagi | Pasangan Beregu Baharu Masih Perlu Diuji

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali, menganggap langkah ini sebagai satu usaha untuk memperkasakan lagi kerajaan negeri dan memastikan pembangunan berterusan di negeri Melaka. Beliau juga berterima kasih kepada Datuk Seri Ahmad Zahid atas sumbangan dan bantuan yang telah diberikan.

Di samping itu, Pengerusi BN Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, berharap bahawa kerajaan perpaduan ini akan dapat memenuhi harapan rakyat Melaka dan membawa kebaikan kepada semua lapisan masyarakat. Beliau juga menyeru semua pihak untuk bekerjasama dalam memastikan kejayaan pembentukan kerajaan perpaduan ini.

Read Previous

Robotaxi Untuk Disewa Di Beijing

Read Next

MetMalaysia Keluarkan Amaran Ribut Petir di Kedah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.