The Malaysia Post

Pasangan Beregu Baharu Masih Perlu Diuji

KUALA LUMPUR – Pasangan beregu lelaki baharu Malaysia mungkin berjaya dalam beberapa kejohanan terakhir, tetapi itu tidak menjamin tempat mereka dalam skad Piala Sudirman.

Pengarah prestasi tinggi Academy Badminton Malaysia (ABM), Dr Tim Jones, menjelaskan bahawa terdapat pelbagai faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum keputusan akhir dibuat.

ABM mempunyai masa sehingga 1 Mei untuk menentukan skuad untuk pertandingan beregu campuran dunia di Suzhou, China, dari 14 Mei hingga 21 Mei.

Selepas perpecahan pasangan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani pada Januari lalu, pengarah latihan beregu ABM, Rexy Mainaky memperkenalkan tiga pasangan baharu – Sze Fei-Choong Hon Jian, Izzuddin-Haikal Nazri dan Wan Arif Wan Junaidi-Yap Roy King.

Dijangka memasuki separuh akhir

Sejauh ini, ketiga-tiga kombinasi tersebut telah memenuhi jangkaan dengan mencapai sekurang-kurangnya separuh akhir dalam tiga kejohanan pertama mereka berturut-turut – Thailand International Challenge (IC), Super 100 China Masters dan Vietnam IC yang baru sahaja berakhir.

Walau bagaimanapun, Jones tidak mahu sesiapa pun terlebih teruja.

Untuk cabaran Piala Sudirman, Malaysia yang ditempatkan di tempat keempat adalah di dalam Kumpulan C bersama Taiwan, India dan Australia.

“Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan untuk pemilihan akhir. Kami perlu memikirkan mengenai pembentukan (kumpulan) versus potensi, pemilihan pasangan yang sesuai serta keseimbangan antara pengalaman dan (tenaga) muda.

Aaron Chia-Soh Wooi Yik bertahan

Jurulatih belum membuat sebarang pengumuman rasmi atau memberikan sebarang petanda, tetapi agak sukar untuk mereka mengecualikan Aaron Chia-Soh Wooi Yik, yang kini menduduki kedudukan kedua dalam peringkat dunia dan merupakan juara dunia bertahan, serta Ong Yew Sin-Teo Ee Yi, yang menduduki kedudukan ke-8 dalam peringkat pemain badminton dunia, dalam pasukan mereka.

Jones ingin melihat bagaimana pasangan baharu akan berjaya dalam pertandingan-pertandingan yang akan datang.

“Penyatuan baharu masih di awal perkembangan mereka dan hanya diuji pada tahap IC dan Super 100,” tambah Jones.

Menurutnya lagi, penyatuan beregu-beregu ini menunjukkan permulaan yang baik. Ini kerana mereka masih lagi ‘fresh’ dan tidak berdepan dengan tekanan yang banyak kerana permainan mereka masih belum dapat dianalisis sepenuhnya oleh pihak lawan.

Read Previous

Bella Jadi ‘Mangsa’ Industri Hiburan Sejak Kecil

Read Next

Robotaxi Untuk Disewa Di Beijing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.