The Malaysia Post

Adakah ‘Rage Memohon’ ‘Berhenti Tenang’ Baharu?

Kemarahan Memohon

Istilah ini adalah salah satu yang terbaharu menjadi viral di kalangan TikTokers bercakap tentang kehidupan kerja mereka. ‘Memohon marah” terdiri daripada memohon beberapa tawaran kerja berikutan episod kekecewaan profesional.

Fenomena yang merujuk kepada sentimen biasa di kalangan pekerja di dunia kerja: perasaan bahawa seseorang itu layak mendapat gaji yang lebih baik dan keadaan yang lebih baik. Kami melihat dengan lebih dekat.

Rumput sentiasa lebih hijau di tempat lain. Pepatah ini sangat sesuai dengan perasaan penyokong TikTok tentang “memohon kemarahan.” Fenomena ini terdiri daripada memohon secara besar-besaran kepada tawaran kerja selepas sesuatu di tempat kerja menyebabkan satu kekecewaan yang serius, selalunya sama ada disebabkan oleh kekurangan kenaikan gaji atau keadaan kerja yang lemah.

Konsep ini telah menjadi Viral di TikTok

Hashtag yang berkaitan malah telah mencapai lebih daripada 2.8 juta tontonan.

“Saya marah di tempat kerja dan saya marah memohon 15 pekerjaan. Dan kemudian saya mendapat pekerjaan yang memberi saya kenaikan gaji AS$25,000. Dan ia adalah tempat yang bagus untuk bekerja. Jadi terus marah memohon. Ia akan berlaku,” jelas pengguna TikTok Redweez dalam video di platform yang mempunyai lebih 2.3 juta tontonan.

Kandungan yang berkaitan dengan “memohon kemarahan” telah digunakan di seluruh platform media sosial, dan khususnya pada rangkaian China, pada minggu-minggu awal tahun 2023. Namun istilah ini jauh daripada baharu.

Baca Lagi | Tze Yong Malaysia, June Wei Belayar Ke Pusingan Seterusnya

Baca Lagi | Bagaimana Penstriman telah Menyebabkan Pergeseran dalam Industri Filem

Video sejak tahun 2022 telah pun menangani topik ini. “Memohon pekerjaan baharu kerana anda kecewa dengan gaji anda, pengurus, rakan sekerja anda… adalah sebab lama mengapa pekerja sentiasa ingin berpindah,” kata Amy Zimmerman, ketua pegawai di Relay Payment, kepada CNBC.

Sesetengah pengguna di rangkaian sosial mengaitkan fenomena ini dengan “berhenti senyap”. Tetapi tidak semua orang berkongsi pandangan tentang istilah itu: “Berhenti berhenti: Saya melakukan apa yang anda bayar kepada saya. Memohon kemarahan: Saya akan berbuat lebih banyak untuk seseorang yang membayar saya lebih,” ulas seorang pengguna TikTok pada video tentang konsep ini.

Kemarahan dan Berhenti sebagai Konotasi Negatif

Bagi pengguna internet, istilah “marah” dan “berhenti” membawa konotasi negatif, yang boleh ditafsirkan sebagai tidak memikul tanggungjawab majikan terhadap suasana toksik yang terdapat dalam syarikat atau untuk pengurusan yang buruk.

Dengan menggunakan semula syarat ini, pengguna ingin menunjukkan faedah memohon jawatan lain, tanpa menerima keadaan kerja yang buruk dan kekurangan kemajuan: “Beginilah cara saya ‘berhenti senyap lol. Saya suka istilah ‘memohon kemarahan.’ Dan kini saya berada dalam pekerjaan yang jauh lebih baik dengan persekitaran yang JAUH lebih sihat,” komen seorang pengguna di TikTok.

“Teruskan kemarahan berlaku apabila anda marah. Tenaga itu akan mendorong anda ke ufuk yang lebih besar daripada pekerjaan yang anda tekuni! #kerja #milenium #kehidupankerja”, tulis Redweez sebagai kapsyen untuk videonya..”

“Karen tidak mahu kami mengamuk-memohon kerana dia tidak fikir kami sepatutnya mempunyai nilai diri atau melakukan yang terbaik untuk kami nampaknya?” kapsyen pada bacaan video pengguna Sarai Marie.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bagaimana Penstriman telah Menyebabkan Pergeseran dalam Industri Filem

Read Next

Netflix Menambah Sokongan Audio Spatial dan Lebih Banyak Muat Turun Peranti kepada Pengguna Pelan Premium

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.