The Malaysia Post

Petua untuk Menjimatkan Wang untuk Barangan Runcit

Tersedia daripada Firma Perisikan Lokasi Esri

Rakyat Amerika membelanjakan purata $5,174 setahun, atau kira-kira $431 sebulan, untuk barangan runcit, menurut data perbelanjaan terkini yang tersedia daripada firma risikan lokasi Esri.

Dan disebabkan rekod inflasi yang tinggi, kos ini hanya akan meningkat. Sejak bermulanya wabak pada 2020, kos makanan ruji, seperti daging dan telur, telah meningkat paling cepat dalam beberapa dekad.

Sudah tentu, jumlah yang anda belanjakan untuk barangan runcit bergantung pada tempat anda membeli-belah, apa yang anda beli dan bilangan orang dalam isi rumah anda. Tetapi tidak kira berapa banyak yang anda belanjakan, terdapat tindakan mudah yang boleh anda ambil untuk menjimatkan wang — sama ada menggunakan bentuk pembayaran yang betul atau kupon kliping. Penjimatan boleh menambah setiap perjalanan dan membantu mengimbangi peningkatan kos barangan runcit.

Berikut ialah 11 petua yang boleh anda ikuti untuk menjimatkan wang pada kedai runcit anda yang seterusnya.

Cara Menjimatkan Wang untuk Barangan Runcit

1. Bayar dengan kad ganjaran barangan runcit

Menggunakan bentuk pembayaran yang betul semasa pembayaran boleh membantu anda memperoleh ganjaran yang boleh digunakan untuk mengimbangi bil anda. Walaupun kad pulangan tunai generik seperti Citi® Double Cash Card boleh memberi anda pulangan tunai 2% (1% untuk semua pembelian dan tambahan 1% selepas anda membayar bil kad kredit anda), terdapat kad ganjaran runcit khusus yang boleh memperoleh anda sehingga 6% kembali.

Berikut ialah pilihan utama CNBC Select untuk kad yang menawarkan ganjaran pasar raya:

Pemenang: Kad Blue Cash Preferred® daripada American Express (6% pulangan tunai dalam bentuk kredit penyata di pasar raya A.S. dengan pembelian sehingga $6,000 setahun, kemudian 1%) Terma dikenakan.

  • Naib Johan: American Express® Gold Card (4X Membership Rewards® mata di pasar raya A.S. sehingga $25,000 setiap tahun kalendar dalam pembelian, kemudian 1X) Syarat dikenakan.
  • Terbaik untuk membeli-belah runcit dalam talian: Amazon Prime Rewards Visa Signature Card (pulangan tunai 5% di Amazon.com dan Whole Foods Market)
  • Terbaik untuk stesen minyak dan barangan runcit: PenFed Platinum Rewards Visa Signature® Card (3X mata untuk pembelian pasar raya)
  • Terbaik tanpa yuran tahunan: Kad Blue Cash Everyday® daripada American Express (3% pulangan tunai dalam bentuk kredit penyata di pasar raya A.S. sehingga $6,000 setahun dalam pembelian, kemudian 1%) (Lihat kadar dan yuran) Syarat dikenakan.

2. Daftar untuk program kesetiaan

Kebanyakan kedai runcit menawarkan program kesetiaan yang percuma untuk disertai. Dengan mendaftar, anda boleh mendapat manfaat daripada diskaun ahli sahaja yang dipotong secara automatik semasa pembayaran — tanpa perlu memotong kupon.

Baca Lagi | Kumpulan Pendidikan Cina Membuat Laporan Polis Terhadap Kertas NSTP

Baca Lagi | Idea dan Aktiviti Tarikh Hari Valentine Terbaik untuk 2023

3. Klip kupon

Selepas anda mendaftar untuk program kesetiaan kedai runcit kegemaran anda, maksimumkan penjimatan anda dengan memotong kupon untuk diskaun tambahan. Perhatikan pekeliling mingguan dalam mel dan semak halaman untuk tawaran yang penting kepada anda. Potong mana-mana kupon dan simpannya untuk jualan runcit anda yang seterusnya.

Kini terdapat juga pilihan digital yang sama mudah digunakan. Muat turun apl mudah alih kedai runcit kegemaran anda, semak imbas diskaun yang tersedia dan klik untuk memuatkan kupon pada kad kesetiaan digital anda. Kemudian apabila anda mendaftar keluar di kedai, diskaun akan digunakan secara automatik.

4. Sertai kelab borong

Kelab borong seperti Costco boleh membantu anda mengumpulkan penjimatan untuk membeli secara pukal. Jika anda mempunyai keluarga yang besar, menyertai kelab borong boleh menjadi idea yang baik. Tetapi ingat bahawa membeli secara pukal bukan untuk semua orang kerana anda perlu membelanjakan lebih banyak wang terlebih dahulu, walaupun anda berjimat secara keseluruhan. Ini mungkin bukan pilihan bergantung pada aliran tunai anda.

Juga ambil perhatian bahawa kelab datang dengan yuran keahlian. Pada masa ini, kos untuk keahlian Costco bermula pada $60 untuk Gold Star dan berganda kepada $120 untuk Gold Star Executive. Kos boleh berbaloi jika anda kerap menyimpan barang. Selain itu, anda boleh mengoptimumkan penjimatan dengan menggunakan Kad Visa® Costco Anywhere oleh Citi (yang tidak mempunyai yuran tahunan, tetapi memerlukan keahlian Costco yang aktif). (Baca ulasan kami tentang Kad Visa Costco Anywhere.)

5. Masuk dengan senarai dan berpegang padanya

Jika anda pergi ke pasar raya tanpa senarai, mudah untuk mengambil barang yang tidak diperlukan. Dan walaupun anda mempunyai senarai, sukar untuk mengikutinya jika anda membawa anak-anak anda dan/atau membeli-belah semasa perut kosong. Pada kali seterusnya anda pergi ke kedai runcit, pastikan anda mempunyai senarai dan patuhinya supaya anda tidak menaikkan bil anda. Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan untuk makan dahulu atau meninggalkan anak-anak di rumah untuk mengelakkan barang-barang yang mendadak.

6. Beli barang jualan

Pasar raya sentiasa menjalankan pelbagai promosi yang boleh membantu anda menjimatkan segala-galanya daripada makanan ruji, seperti susu dan telur, kepada gula-gula, seperti ais krim dan biskut. Pertimbangkan untuk membeli barang jualan apabila boleh, terutamanya jika kos biasanya tinggi. Item jualan sering dipaparkan di lokasi yang menonjol di seluruh kedai, seperti di pintu masuk dan hujung lorong.

7. Elakkan barangan yang telah dibungkus atau diproses

Walaupun membeli sayur-sayuran yang telah dipotong atau keju yang telah dicincang boleh menjimatkan masa anda semasa memasak, kedai sering mengenakan bayaran yang lebih untuk kemudahan. Pilih item keseluruhan, seperti sayur-sayuran segar atau beku dan keju blok, untuk menjimatkan wang.

8. Bandingkan harga antara kedai

Jika anda tinggal berhampiran pelbagai kedai runcit, pertimbangkan untuk membeli-belah pada beberapa dan membandingkan harga. Anda boleh belajar kedai mana yang mempunyai barang yang anda perlukan dengan harga yang lebih murah dan juga melihat jualan yang mereka jalankan. Jika ia tidak terlalu menyusahkan, anda mungkin mahu membeli-belah di dua kedai untuk mengoptimumkan penjimatan.

Jika anda kini membeli-belah di kedai runcit mewah, pertimbangkan untuk beralih ke kedai yang terkenal dengan harga makanan yang lebih berpatutan seperti Walmart, Aldi atau Trader Joe’s.

9. Beli jenama generik

Pasar raya meletakkan barangan jenama yang mahal pada tahap mata, yang boleh menggoda anda untuk membelanjakan lebih banyak wang untuk barangan kos tinggi. Tetapi jika anda melihat bahagian atas atau bawah rak, anda sering akan menemui jenama generik, seperti jenama kedai itu sendiri, yang lebih murah dan selalunya rasanya sama enaknya. Lain kali anda pergi membeli-belah, pilih jenama generik untuk menjimatkan wang.

10. Bawa beg sendiri

Jika anda membawa beg beli-belah boleh guna semula ke kedai, anda selalunya boleh menerima diskaun pada jumlah pesanan anda. Kedai seperti Whole Foods Market boleh memberi anda diskaun 10 sen bagi setiap beg yang anda bawa.

11. Gunakan aplikasi rebat

Jika anda membawa beg beli-belah boleh guna semula ke kedai, anda selalunya boleh menerima diskaun pada jumlah pesanan anda.

Kedai seperti Whole Foods Market boleh memberi anda diskaun 10 sen bagi setiap beg yang anda bawa.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kumpulan Pendidikan Cina Membuat Laporan Polis Terhadap Kertas NSTP

Read Next

Cara mudah untuk Mengurangkan Pembaziran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.