The Malaysia Post

Cara mudah untuk Mengurangkan Pembaziran

Cara Meningkatkan Ekonomi Guna Semula dan Pembaikan Bandar Anda

Sistem ekonomi linear yang bergantung pada pengeluaran dan penggunaan barangan baharu dan yang membuang barang pecah atau tidak diingini meningkatkan pelepasan berasaskan penggunaan dan volum sisa bandar. Mereka juga membazirkan bahan berharga dan boleh memburukkan lagi ketidaksamaan dan kos sara hidup dengan memaksa perbelanjaan yang tidak diingini.

Bandar boleh menyokong penggunaan mampan, mengurangkan sisa dan membenarkan penduduk dan perniagaan menjimatkan wang dengan memupuk sektor guna semula dan pembaikan tempatan sebagai sebahagian daripada strategi ekonomi sifar sisa dan/atau pekeliling. Ini bermakna membolehkan penduduk dan perniagaan membetulkan barang yang mereka ingin simpan dan memudahkan pengumpulan barang yang tidak diingini untuk digunakan semula oleh orang lain.

Membina ekonomi guna semula dan pembaikan boleh mewujudkan pekerjaan tempatan yang tidak boleh dipindahkan dan membantu membina komuniti. Artikel ini melihat cara bandar boleh membantu untuk membuat pembaikan dan penggunaan semula sebagai alternatif yang mudah, berpatutan dan menarik untuk membeli baharu.

Bekerjasama dengan Rakan Kongsi Tempatan untuk Memahami dan Menggalakkan Penggunaan Semula dan Pembaikan

Sektor pembaikan dan penggunaan semula adalah tidak formal dan/atau masih di peringkat awal di kebanyakan tempat, tetapi berkemungkinan bandar anda sudah pun menjadi rumah kepada perniagaan dan bukan untung yang aktif dalam ruang ini.

Ini mungkin termasuk perkhidmatan tukang jahit atau pembaikan pakaian, upholsteri dan kedai pembaikan perabot, kedai elektronik, syarikat pengurusan sisa, perusahaan sosial, organisasi komuniti sifar sisa dan sukarelawan serta juruteknik dengan pengalaman pembaikan untuk pelbagai jenis barangan pengguna.

Mereka mungkin tidak mentakrifkan apa yang mereka lakukan sebagai ‘guna semula’ atau ‘pembaikan’; di Kenya, sebagai contoh, perniagaan dan pekerja tidak formal yang menyediakan perkhidmatan ini sering tertanam dalam perniagaan lain, manakala ramai yang menggambarkan diri mereka sebagai pembuat atau sekadar menawarkan perkhidmatan yang diminta oleh pelanggan mereka.

Baca Lagi | Idea dan Aktiviti Tarikh Hari Valentine Terbaik untuk 2023

Baca Lagi | Petua untuk Menjimatkan Wang untuk Barangan Runcit

Bina Perkongsian dengan Industri Penggunaan Semula dan Pembaikan Tempatan Sedia Ada.

Untuk memupuk sektor ini dan memupuk budaya penggunaan semula dan pembaikan tempatan, berdasarkan pengetahuan mereka tentang landskap semasa. Selain bekerjasama dalam reka bentuk dan penyampaian pendekatan yang digariskan kemudian dalam artikel ini, bandar boleh menyokong rakan kongsi tempatan dengan:

Mempromosikan pembaikan sebagai menarik dan bercita-cita tinggi melalui kempen pendidikan dan komunikasi yang bermaklumat.

Sikap tempatan dan norma masyarakat akan mempengaruhi jenis pemesejan yang boleh membantu memacu pengambilan perkhidmatan pembaikan di kalangan pelbagai kumpulan. Penyelidikan di Asia Tenggara, United Kingdom dan Kenya telah menemui sikap pengguna yang berbeza terhadap barangan terpakai dan barangan yang dibaiki bergantung pada jantina, kumpulan umur, tahap pendidikan dan pendapatan.4, 5, 6 Memahami sikap dan norma tempatan untuk memaklumkan kempen yang bertujuan untuk meluaskan budaya pembaikan.

Membangunkan direktori perniagaan tempatan dan bukan untung untuk meningkatkan kesedaran tentang perkhidmatan mereka.

Restart, sebuah perusahaan sosial di London, memetakan kedai dan perkhidmatan pembaikan di bandar itu dalam Direktori Pembaikan dalam talian dengan pembiayaan daripada lima majlis dan agensi daerah tempatan. Tapak web City of Austin menawarkan Direktori Penggunaan Semula yang mengenal pasti tempat untuk menderma, menjual semula, menyewa dan membaiki barangan. Bandar juga boleh mempromosikan tapak web dan aplikasi yang boleh membantu orang ramai membaiki barangan mereka sendiri. Sebagai contoh, tapak web IFIXIT menganjurkan panduan yang menunjukkan cara mengasingkan telefon, komputer riba atau alat lain.

Membangunkan program latihan pembaikan dan penggunaan semula.

Bekerjasama dengan institusi pendidikan dan latihan vokasional untuk membantu orang ramai mengembangkan atau mengembangkan kemahiran membaiki mereka. Apabila kebimbangan terhadap kebolehpercayaan dan kualiti mendorong penurunan penerimaan pengguna terhadap barangan terpakai dan barangan yang dibaiki, pertimbangkan untuk membangunkan skim pensijilan untuk meningkatkan keyakinan terhadap kualiti pembaikan yang mereka tawarkan.

Menyediakan insentif kewangan untuk membaiki dan kedai barangan terpakai.

Sebagai contoh, penyediaan perkhidmatan pembaikan dan penggunaan semula boleh dimasukkan dalam penilaian untuk sebarang insentif ekonomi yang ditawarkan kepada perniagaan. Sebagai alternatif, bandar boleh membuat program pinjaman dan geran yang bertujuan untuk membolehkan pembaikan dan penggunaan semula.

Read Previous

Petua untuk Menjimatkan Wang untuk Barangan Runcit

Read Next

PM Anwar Nafi Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Dana Bersatu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.