The Malaysia Post

PM Anwar Nafi Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Dana Bersatu

Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Siasatan berterusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Bersatu tidak ada kaitan dengan kerajaan gabungan persekutuan, tegas Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Beliau menafikan menggunakan kedudukannya untuk mempengaruhi SPRM untuk menyiasat parti Pembangkang atau menggantung akaun banknya, berkata beliau hanya memberitahu suruhanjaya itu hasil daripada Kementerian Kewangan, yang turut diketuainya.

“Saya mendedahkan maklumat yang didapati daripada Kementerian Kewangan. Siasatan SPRM bukan berdasarkan pandangan saya.

“Mereka menjalankan siasatan berdasarkan lebih RM300 juta yang ditemui dalam akaun parti. Jadi sudah pasti ia memerlukan penjelasan,” kata Anwar dalam sidang media pasca Kabinet di Putrajaya petang ini.

Anwar menegaskan badan penyiasatan dan badan kehakiman adalah bebas dan bertindak secara berasingan daripada cabang eksekutif kerajaan.

Menjawab tuduhan setiausaha agung Bersatu, Anwar berkata adalah tidak bertanggungjawab untuk membuat kenyataan sedemikian bagi pihak parti.

“Kami ingin menegaskan bahawa badan penyiasatan dan badan kehakiman kekal bebas.

“Adalah tidak bertanggungjawab bagi parti-parti politik Pembangkang yang sedang menjalani siasatan untuk membuat tuduhan mengatakan terdapat campur tangan daripada kerajaan perpaduan.

“Kami tidak mengulangi sikap menekan dahulu (pentadbiran). Kami tidak menggunakan institusi ini,” tambahnya.

Datuk Seri Hamzah Zainudin

Semalam, Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainudin menggelar siasatan SPRM terhadap Bersatu dan pembekuan akaun bank parti itu sebagai usaha kerajaan untuk “membunuh kredibilitinya” bersama-sama Perikatan Nasional (PN).

Kenyataan Hamzah semalam dibuat selepas pengesahan SPRM mengenai pembekuan akaun bank Bersatu.

Anwar seterusnya menjelaskan dua perkara yang membawa kepada tindakan SPRM baru-baru ini.

Pertama, beliau berkata terdapat laporan dibuat kepada polis dan SPRM berhubung penggunaan dana oleh Bersatu.

“Kedua, saya hanya menjalankan tugas di Kementerian Kewangan yang melihat projek yang mempunyai perbelanjaan yang terlalu tinggi dan tidak melibatkan proses tender.

“Jika tiada proses tender dan kos tidak meningkat, maka itu tidak menjadi isu. Ini bukan tentang kita menghukum sesiapa.

“Jadi program Jana Wibawa dan projek bantuan banjir – Jana Wibawa telah dilakukan semasa perintah kawalan pergerakan oleh perdana menteri ketika itu – dan kami mendapati kosnya terlalu tinggi,” katanya.

Baca Lagi | Petua untuk Menjimatkan Wang untuk Barangan Runcit

Baca Lagi | Cara mudah untuk Mengurangkan Pembaziran

Tambahnya, jika kepimpinan Bersatu benar-benar bersih seperti yang didakwa, ia harus menjelaskan kepada badan pencegah rasuah itu bagaimana parti itu berjaya mengumpul wang yang begitu banyak dalam tempoh yang singkat dan sumbernya.

“Selepas membawa perkara itu kepada SPRM, ia akan dibawa ke mahkamah mengikut proses yang sewajarnya.

“Saya tidak tahu apa-apa selain itu.

“Apa yang kami juga ingin tekankan ialah siasatan tidak mengecualikan parti kerajaan atau parti Pembangkang, itu yang kami persetujui,” kata Anwar, meminta penjelasan bagi mengelakkan sebarang kekeliruan.

Akaun dalam Soalan

Dilaporkan bahawa akaun terbabit dibekukan sebagai sebahagian daripada siasatan SPRM terhadap dakwaan penyelewengan dalam penggunaan dana awam bernilai RM600 bilion untuk pandemik Covid-19 oleh pentadbiran terdahulu di bawah Tan Sri Muhyiddin Yassin yang merupakan presiden Bersatu .

Pada 6 Disember, Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki mengumumkan bahawa badan antirasuah itu telah membuka kertas siasatan berhubung dakwaan itu.

Bagaimanapun, beberapa laporan berita turut mencadangkan tindakan SPRM itu dikaitkan dengan dakwaan Bersatu menerima sumbangan daripada kira-kira 10 kontraktor yang dikatakan memperoleh pelbagai projek ketika parti itu berada dalam kerajaan.

Disangkakan jumlah derma itu melebihi RM300 juta.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Cara mudah untuk Mengurangkan Pembaziran

Read Next

PM Anwar Melihat Keselamatan Makanan sebagai Kawasan Baharu yang akan diterokai bersama Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.