The Malaysia Post

Menteri Belia dan Sukan berkata kementerian bertujuan untuk menangani rasuah dalam kalangan belia

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu menunggang basikal BMX selepas pelancaran Liga Sukan Malaysia peringkat daerah Kinta di X Park Sunway City di Ipoh 5 Jun 2022.

Kementerian Belia dan Sukan

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sedang berusaha untuk menangani rasuah dan salah guna kuasa dalam kalangan belia, kata Menterinya Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Beliau berkata ini susulan data yang dikeluarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa seramai 275 belia termasuk yang bekerja di agensi kerajaan dan penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) ditahan atas kesalahan rasuah antara 2020 dan 3 Jun ini. tahun.

Ahmad Faizal

Ahmad Faizal berkata antara usaha yang diambil ialah penganjuran program meningkatkan kesedaran golongan muda terhadap isu rasuah.

“Kesedaran ini bukan sahaja harus diterapkan di peringkat kementerian, tetapi juga di kalangan pelajar sekolah.

“Rasuah adalah seperti penyakit dan boleh melibatkan sesiapa sahaja tanpa mengira kaum dan agama,” katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Liga Sukan Malaysia (MSL) peringkat daerah Kinta 2022 di X Park Sunway City, di sini hari ini.

Semalam, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Seri Norazlan Mohd Razali berkata seramai 275 belia berumur antara 18 dan 30 tahun ditahan atas kesalahan rasuah dari 2020 hingga 3 Jun 2022 membabitkan 231 lelaki dan 44 wanita.

Dalam tempoh sama, seramai 151 remaja didakwa di mahkamah membabitkan 11 individu berumur 18 hingga 23 tahun dan 140 individu berumur 24 hingga 30 tahun, di mana 85 daripadanya didapati bersalah.

Antara kesalahan itu ialah memberi dan menerima rasuah, tambah Norazlan.

Terdahulu, Ahmad Faizal berkata program MSL 2022 dilaksanakan bagi menyemai budaya bersukan dalam kalangan masyarakat.

Baca Lagi | Polis membanteras kumpulan heroin di Pontian

Baca Lagi | Remaja direman selepas membunuh abangnya di atas kerusi kereta di Johor

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Remaja direman selepas membunuh abangnya di atas kerusi kereta di Johor

Read Next

Senarai kod promosi Amazon Prime Gaming Roblox Oktober 2022 – cara menebus

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.