The Malaysia Post

Polis membanteras kumpulan heroin di Pontian

Lima lelaki ditahan dan dadah narkotik bernilai lebih RM60,000 dirampas bersama dua motosikal bernilai RM13,500, kata Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat hari ini.

Polis Persekutuan dan Negeri

Sengatan bersama polis persekutuan dan negeri menamatkan rangkaian dadah terlarang di Pontian yang mengkhusus dalam pengedaran heroin.

Lima Lelaki Ditangkap

Lima lelaki ditahan dan dadah narkotik bernilai lebih RM60,000 dirampas bersama dua motosikal bernilai RM13,500, kata Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat hari ini.

Serbuan

“Dalam serbuan itu, polis menahan dan menahan lima lelaki berumur 18 hingga 36 tahun bersama 4.56 kilogram heroin bernilai RM61,104 yang dianggarkan penyiasat boleh membekalkan 22,800 penagih,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, jumlah nilai rampasan dianggarkan RM74,604.

Beliau berkata siasatan setakat ini menunjukkan sindiket itu aktif di Pontian sejak September lalu.

Beliau menambah bahawa polis suspek hanya orang tengah, mendapatkan dadah daripada pembekal sebelum diedarkan ke pasaran tempatan.

Kesemua lima suspek didapati negatif menggunakan dadah tetapi dua mempunyai rekod jenayah berkaitan dadah terlarang.

Kamarul Zaman berkata, kesemua lima lelaki itu ditahan reman polis selama tujuh hari sehingga 26 Oktober ini untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori.

Beliau berkata penyiasat narkotik Johor telah menahan 11,745 orang atas pelbagai kesalahan berkaitan dadah di negeri ini sejak 1 Januari hingga semalam dan merampas 2.95 tan dadah terlarang bernilai RM12.54 juta serta harta benda bernilai RM7.51 juta.

Baca Lagi | Di Singapura, pekerja binaan dipenjara dua bulan kerana melanggar lapan kereta dalam ‘mengamuk mabuk yang tidak masuk akal’

Baca Lagi | PRU15: MB Negeri Sembilan berkata nama tidak disenarai pendek sebagai calon PKR untuk Port Dickson

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PRU15: MB Negeri Sembilan berkata nama tidak disenarai pendek sebagai calon PKR untuk Port Dickson

Read Next

Remaja direman selepas membunuh abangnya di atas kerusi kereta di Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.