The Malaysia Post

PRU15: MB Negeri Sembilan berkata nama tidak disenarai pendek sebagai calon PKR untuk Port Dickson

Naib presiden PKR Aminuddin Harun semasa kongres PKR ke-16 di IDCC di Shah Alam, 16 Julai 2022.

PRU15

Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun dilaporkan berkata beliau belum disenaraikan sebagai calon PKR bagi kerusi persekutuan Port Dickson pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Peraduan

Beliau berkata ramai yang mahu beliau bertanding di kerusi itu Kiranya presiden parti dan penyandang ahli parlimen Datuk Seri Anwar Ibrahim memilih tempat lain, tetapi beliau berkata beliau menghalang PKR Port Dickson daripada mengemukakan namanya sebagai calon.

“Kami menyedari spekulasi bahawa Anwar mungkin tidak akan mempertahankan kerusi parlimennya kerana beliau telah menerima tawaran untuk bertanding di tempat lain.

“Terpulang kepada Anwar untuk memutuskan calon. Tetapi saya boleh mengesahkan bahawa nama saya tidak dikemukakan sebagai salah satu pilihan,” kata Aminuddin kepada The Star selepas mempengerusikan mesyuarat exco negeri semalam.

PKR Port Dickson

Menurut akhbar berbahasa Inggeris itu, ketua PKR Port Dickson itu telah dikhabarkan akan menggantikan Anwar jika beliau memilih untuk bertanding kerusi lain.

Aminuddin berkata bahagian-bahagian negeri telah menghantar beberapa nama calon yang berpotensi untuk kerusi yang akan ditandingi parti, dan ini telah dikurangkan kepada dua atau tiga sebelum diserahkan kepada Anwar.

Tambah Naib Presiden PKR itu, nama-nama tersebut termasuk individu daripada pelbagai latar belakang seperti NGO dan profesional tetapi mereka akan dinilai oleh pucuk pimpinan parti untuk kesesuaian mereka.

Beliau juga mengesahkan PKR akan bertanding tiga kerusi parlimen di Negeri Sembilan: Port Dickson, Rembau, dan Kuala Pilah.

Meanwhile, PKR’s allies Parti Amanah Negara will contest Jelebu, Jempol, and Tampin, and DAP Seremban and Rasah.

Baca Lagi | Perbankan pada multicloud hibrid

Baca Lagi | Di Singapura, pekerja binaan dipenjara dua bulan kerana melanggar lapan kereta dalam ‘mengamuk mabuk yang tidak masuk akal’

Read Previous

Di Singapura, pekerja binaan dipenjara dua bulan kerana melanggar lapan kereta dalam ‘mengamuk mabuk yang tidak masuk akal’

Read Next

Polis membanteras kumpulan heroin di Pontian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.