The Malaysia Post

Perbankan pada multicloud hibrid

Kajian terbaru oleh Cloud Security Alliance (CSA), mendapati bahawa 64.7% daripada syarikat perkhidmatan kewangan negara sedang membangunkan strategi awan.

Revolusi Perbankan dan Perkhidmatan Kewangan

Revolusi perbankan dan perkhidmatan kewangan sedekad yang lalu telah didorong oleh perubahan pesat dalam pilihan pengguna apabila mengakses perkhidmatan kewangan.

Ini terutamanya berlaku dalam ekonomi membangun di Asia Tenggara. Menurut McKinsey & Co, penembusan perbankan telefon pintar telah melonjak dua hingga empat kali ganda dalam banyak pasaran Asia yang sedang pesat membangun antara 2014 hingga 2018.

Bank mudah alih sahaja

Pertumbuhan sedemikian boleh dikaitkan dengan pelbagai perkhidmatan yang bertujuan untuk memberi perbankan kepada mereka yang tidak mempunyai perbankan di rantau ini. Pada 2017, DBS Bank Singapura menubuhkan Digibank, bank mudah alih sahaja yang beroperasi tanpa cawangan, tanpa kertas dan tanpa tandatangan di Indonesia dan India.

MOLPay

MOLPay yang berpangkalan di Malaysia, sebaliknya memperkenalkan MOLPay Cash, yang membolehkan pengguna membeli-belah dalam talian dan memilih untuk membayar secara tunai di mana-mana cawangan 7-Eleven di seluruh negara, tanpa kad bank atau akaun yang terlibat.

Perkhidmatan baharu ini mempunyai satu persamaan; ia dibina dengan memanfaatkan kuasa data. Daripada data yang menunjukkan arah aliran dalam keutamaan pengguna dan penggunaan digital kepada maklumat yang menggambarkan penggunaan dan kejayaan setiap produk, perkhidmatan dan platform kewangan, sektor kewangan menyedari potensi besar data kepada perniagaan mereka.

Institusi kewangan

Memandangkan data pelanggan dan kewangan adalah nadi kepada semua institusi kewangan, menerima pakai pendekatan berbilang awan hibrid yang menawarkan gabungan fleksibiliti awan awam dan keselamatan awan persendirian merupakan alat yang diperlukan untuk memanfaatkan dan mengoptimumkan data tersebut. Selain itu, NetApp telah mengenal pasti faedah berbilang awan hibrid berikut yang boleh menjadi pengubah permainan untuk sektor perkhidmatan kewangan Malaysia.

Mengoptimumkan kos, pergerakan data dan beban kerja

Bank tidak semestinya boleh meramalkan perkhidmatan baharu yang akan diminta oleh pelanggan, atau, yang lebih penting, bila mereka akan menuntutnya. Sebagai contoh, bank yang hanya menggunakan storan di premis dan penyelesaian pengurusan data mungkin berisiko meletihkan pelayan mereka, memperlahankan interaksi pelanggan dan akhirnya menjejaskan keseluruhan pengalaman jenama, jika ramai pelanggan perbankan yang kritikal log masuk ke tapak pada masa yang sama masa.

Dengan multicloud hibrid, institusi kewangan boleh naik dan turun mengikut keperluan, menyediakan kedua-dua fleksibiliti segera dan jangka panjang yang membolehkan mereka menyesuaikan diri dan bergerak dengan keadaan yang sentiasa berubah.

Di luar itu, multicloud hibrid boleh membantu mengoptimumkan pelaburan teknologi, beralih daripada perbelanjaan modal pendahuluan yang besar ke arah model berasaskan operasi bayar semasa anda. Akibatnya, syarikat kewangan boleh bertindak balas dengan lebih cepat kepada peralihan pasaran atau perubahan dalam keutamaan kewangan; meningkatkan atau mengurangkan kapasiti pengkomputeran mengikut keperluan dan memudahkan kawalan perbelanjaan berbutir.

Meningkatkan keselamatan, tadbir urus dan daya tahan

Sebagai sebahagian daripada industri yang dikawal ketat, bank dan institusi kewangan perlu mengatur langkah mereka ke awan hibrid dengan berhati-hati untuk menangani keperluan keselamatan, privasi data dan pematuhan peraturan.

Dengan awan hibrid, pemain perkhidmatan kewangan dapat memanfaatkan alatan keselamatan yang asli kepada setiap persekitaran penyedia awan, menikmati tanggungjawab keselamatan bersama untuk menjangka dan bersedia menghadapi risiko keselamatan.

Tambahan pula, ancaman keselamatan sentiasa berubah, dan awan hibrid memberikan bank akses kepada alatan seperti AI yang akan menjadi kritikal untuk mengenal pasti dan menangani ancaman keselamatan siber dengan lebih pantas.

Pengkomputeran awan juga boleh membantu bank dan firma perkhidmatan kewangan memenuhi keperluan pelaporan kawal selia yang sentiasa berkembang dalam pelbagai bidang kuasa operasi — keupayaan yang sangat penting dalam industri di mana urus niaga rentas sempadan adalah perkara biasa. Bank boleh menjalankan kecairan intrahari dan pengiraan risiko, dan melombong data pengawasan perdagangan untuk mengesan anti pengubahan wang haram dan isu penipuan lain.

Dengan multicloud hibrid, institusi kewangan akan menikmati perlindungan data yang lebih besar, privasi data, kesinambungan perniagaan dan pemulihan bencana. Mengguna pakai pelbagai penyelesaian dan infrastruktur daripada awan di premis, swasta dan awam akan membolehkan syarikat kewangan mengelakkan penguncian vendor dan memperkenalkan lapisan kerumitan tambahan untuk mengurus aset digital mereka.

Selain itu, ia akan meningkatkan daya tahan keseluruhan syarikat untuk bertindak balas dengan lebih cepat terhadap gangguan fizikal dan gangguan dengan memperoleh keupayaan untuk mereplikasi data dan perkhidmatan aplikasi merentas lebih daripada satu pusat data atau rantau.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tidak ada pendekatan ‘satu saiz-sesuai-semua’ untuk memenuhi pelbagai keperluan pengkomputeran awan dalam perkhidmatan kewangan.

Matlamat untuk syarikat kewangan adalah untuk memanfaatkan infrastruktur hibrid, awan peribadi maya dan perkhidmatan terurus yang ditujukan khusus kepada sektor kewangan. Mereka juga perlu memanfaatkan kontena dan ekosistem perkhidmatan profesional yang semakin berkembang yang membantu institusi kewangan melaksanakan dan mengurus penyelesaian awan yang disesuaikan.

Sebagai pihak berkuasa data untuk awan hibrid, NetApp mempunyai keluasan penyelesaian untuk membantu organisasi perkhidmatan kewangan mengurus kerumitan persekitaran berbilang awan hibrid.

Ini termasuk sistem pengendalian yang memastikan kawalan data, kecekapan kos dan kesinambungan perniagaan; Penyelesaian perisian-sebagai-perkhidmatan (SaaS) untuk sandaran dan naik data serta pemulihan, cerapan dan platform analitik yang menyokong perancangan perniagaan dan operasi serta banyak lagi.

Tidak syak lagi, institusi kewangan Malaysia bersedia untuk bergerak ke arah persekitaran awan berbilang hibrid yang lebih mengasyikkan. Kajian terbaru oleh Cloud Security Alliance (CSA), mendapati bahawa 64.7% daripada syarikat perkhidmatan kewangan negara sedang membangunkan strategi awan.

Ini, ditambah pula dengan usaha Bank Negara Malaysia untuk membangunkan rangka kerja kawal selia yang merangkumi penggunaan awan dan pusat data oleh institusi kewangan, akan meletakkan organisasi kewangan kita pada kedudukan yang baik untuk memimpin di rantau ini, ke arah menjadi bank masa depan, dengan multicloud hibrid pada teras.

Baca Lagi | Pembuat filem HK Stephen Chow menyediakan akaun Instagram untuk merekrut bakat Web3 secara peribadi

Baca Lagi | TikTok untuk bekerjasama dengan TalkShopLive untuk beli-belah langsung AS

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

TikTok untuk bekerjasama dengan TalkShopLive untuk beli-belah langsung AS

Read Next

Di Singapura, pekerja binaan dipenjara dua bulan kerana melanggar lapan kereta dalam ‘mengamuk mabuk yang tidak masuk akal’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.