The Malaysia Post

PM Anwar Melihat Keselamatan Makanan sebagai Kawasan Baharu yang akan diterokai bersama Singapura

PM Anwar Melihat Keselamatan Makanan

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim melihat jaminan makanan sebagai satu bidang kerjasama yang boleh diterokai dengan Singapura untuk manfaat kedua-dua negara.

Anwar, yang berada di sini dalam lawatan rasmi sehari, berkata kawasan baharu ini boleh diterokai di tengah-tengah isu-isu tertunggak yang perlu diberi tumpuan oleh kedua-dua Malaysia dan Singapura.

“Kawasan ini (keselamatan makanan) yang saya fikir kami akan meminta sokongan kepada Singapura untuk menggunakan Malaysia sebagai pusat pengeluaran untuk manfaat kedua-dua negara,” kata Anwar dalam ucapan bersulang pada majlis makan tengah hari rasmi yang dihoskan oleh rakan sejawatannya dari Singapura Lee Hsien Loong hari ini.

“Kedudukan saya dalam pentadbiran ini sangat baru tetapi saya rasa kedudukan kami dan pasukan Kabinet saya sangat jelas… bukan sahaja kami mahu meneruskan hubungan tetapi kami mahu kedua-dua rakyat Singapura dan Malaysia memahami bahawa kami adalah dua negara hebat dan dua jiran hebat. bahawa kita boleh melakukan lebih banyak lagi untuk manfaat rakyat kita,” katanya.

Baca Lagi | Cara mudah untuk Mengurangkan Pembaziran

Baca Lagi | PM Anwar Nafi Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Dana Bersatu

Pemimpin Singapura Maju dan Maju Ke Hadapan

Oleh itu, Anwar berkata terpulang kepada pemimpin Singapura untuk meneruskan dan bergerak ke hadapan bukan sahaja dalam perdagangan, pelaburan dan keselamatan siber tetapi juga menyelesaikan semua isu tertunggak.

Kedua-dua pemimpin awal hari ini menyaksikan pemeteraian tiga Memorandum Persefahaman yang akan menggalakkan kerjasama dalam bidang baharu dan baru muncul, khususnya mengenai ekonomi digital dan hijau, dan keselamatan siber.

Lee, dalam ucapannya, berkata beliau dan Anwar mengadakan perbincangan yang membuahkan hasil awal hari ini, termasuk tentang bagaimana kedua-dua negara boleh mencapai kemajuan dalam isu dua hala yang tertunggak.

“Sebagai kawan rapat dan jiran, takdir Singapura dan Malaysia saling berkait. Apabila kita bekerjasama secara konstruktif, kita menghasilkan hasil menang-menang dengan faedah ketara untuk rakyat dan perniagaan kita.

“Saya yakin dengan sokongan Perdana Menteri Anwar, hubungan Singapura-Malaysia boleh mencapai tahap yang lebih tinggi,” kata Lee.

Terdahulu, Anwar mengadakan pertemuan empat mata dengan Lee sebelum memanggil Presiden Halimah Yacob.

“Presiden Halimah akan melawat Malaysia tidak lama lagi. Ia adalah isyarat jelas bahawa hubungan itu rancak,” kata Anwar.

Read Previous

PM Anwar Nafi Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Dana Bersatu

Read Next

Idea dan Aktiviti Tarikh Hari Valentine Terbaik untuk 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.