The Malaysia Post

PM Anwar Buat Lawatan Rasmi ke Singapura Esok

Lawatan Rasmi Pertama PM Anwar ke Singapura

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan melakukan lawatan rasmi pertamanya ke Singapura esok (30 Jan) atas jemputan rakan sejawatannya dari Singapura Lee Hsien Loong.

Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra), dalam satu kenyataan, berkata Anwar – dalam lawatan sulungnya ke republik itu selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 – akan bertemu Presiden Halimah Yacob dan Lee.

“Kedua-dua perdana menteri akan menyaksikan pemeteraian Memorandum Persefahaman untuk Menggalakkan Kerjasama mengenai Data, Keselamatan Siber dan Ekonomi Digital dan Rangka Kerja Kerjasama dalam Ekonomi Digital; dan Ekonomi Hijau.

“Perdana Menteri juga akan mengadakan pertunangan dengan diaspora Malaysia di Singapura,” kata kenyataan itu.

Hubungan Malaysia-Singapura

Kenyataan itu berkata lawatan itu menggambarkan kepentingan hubungan Malaysia-Singapura sebagai jiran rapat dan rakan kongsi dalam Asean.

“Ia akan memberi peluang keemasan kepada pemimpin dari kedua-dua pihak untuk membincangkan cara untuk meningkatkan hubungan ini, mencerminkan keluasan dan kedalaman minat bersama, hubungan rakyat dengan rakyat yang telah lama terjalin, dan hubungan ekonomi yang kukuh,” tambahnya.

Baca Lagi | Dipecat daripada Umno, Khairy berkata ‘Tidak Tunduk, Tidak Bengkok, Tidak Terputus’

Baca Lagi | Perbicaraan 1MDB Najib Ditangguh Selepas Kematian Gopal Sri Ram

Kenyataan itu berkata kedua-dua pihak juga akan bertukar pandangan mengenai isu serantau dan antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama.

Anwar akan diiringi isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, dan delegasi itu terdiri daripada menteri hal ehwal luar negeri Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz , Menteri Perhubungan dan Digital Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil, dan pegawai daripada kementerian dan agensi berkaitan.

Perdana Menteri Sarawak, Tan Sri Abang Johari Openg, dan Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi, juga akan menjadi sebahagian daripada delegasi rasmi.

Rakan Niaga Kedua Terbesar

Pada 2022, Singapura merupakan rakan dagangan ke-2 terbesar Malaysia dan terbesar dalam kalangan negara Asean, dengan jumlah perdagangan berjumlah RM367.53 bilion (AS$83.53 bilion), meningkat 29.4 peratus, berbanding nilai yang direkodkan pada 2021.

Secara berasingan, Kementerian Hal Ehwal Luar Singapura (MFA) berkata bahawa lawatan Anwar ke Singapura “menjelaskan hubungan erat dan berkekalan antara Singapura dan Malaysia, dan rakyat kita.”

Kementerian berkata Anwar akan menghadiri majlis sambutan rasmi di Istana.

Beliau dan isterinya Dr Wan Azizah, juga akan mempunyai kacukan orkid yang dinamakan sebagai penghormatan kepada mereka, katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sempena lawatan itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Perbicaraan 1MDB Najib Ditangguh Selepas Kematian Gopal Sri Ram

Read Next

Jawatankuasa Mengkaji Dasar Pengajian Tinggi Negara Akan Dibentuk Tidak Lama Lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.