The Malaysia Post

PM Anwar berkata kerajaan memberi tumpuan kepada usaha mengurangkan harga Bahan Mentah

Datuk Seri Anwar Ibrahim Berucap semasa Majlis Kenduri Rakyat

Kerajaan sememangnya menumpukan usaha mencari penyelesaian untuk menurunkan harga bahan mentah, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata ini termasuk memastikan pengeluaran mencukupi serta menyokong pengeluar domestik telur, ayam dan produk sayur-sayuran.

Anwar mengulas kenyataan bekas perdana menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menggesa kerajaan mencari jalan penyelesaian bagi menurunkan harga bahan mentah.

“Tak apa, mari kita dengar pandangan beliau (Ismail Sabri). Kalau saya bandingkan bulan setengah menteri yang bertanggungjawab sekarang (dengan yang sebelum ini), saya boleh akui apa yang dilakukan sekarang lebih bersungguh-sungguh,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Kenduri Rakyat di kampung halamannya di Cherok Tok Kun di sini semalam.

Baca Lagi | Pesta Filem Seram UK Mendapat Reputasi Seluruh Dunia

Baca Lagi | Kajian Antarabangsa: Keyakinan Rakyat Malaysia Terhadap Ekonomi Pada Terendah Sepanjang Masa

Pelabur Antarabangsa Lebih Menggalakkan berbanding Tahun Sebelumnya

Terdahulu, ketika berucap pada majlis itu, Anwar berkata dalam masa yang singkat sejak dilantik sebagai Perdana Menteri, kehadiran pelabur antarabangsa dari Eropah, China dan Amerika Syarikat di Malaysia jauh lebih memberangsangkan berbanding tahun-tahun sebelumnya.

“Alhamdulillah, dengan keyakinan ini, ringgit bertambah kukuh. Jika mata wang kita jatuh, ini akan membawa kepada kos import yang tinggi dan kenaikan harga barang. Apabila harga barang meningkat termasuk harga makanan, ini akan membebankan rakyat,” katanya.

Sementara itu, perdana menteri berkata Bajet 2023 ― akan dibentangkan semula pada 24 Februari ― akan menyentuh pendigitalan dan sektor pertanian moden dalam usaha memastikan ekonomi negara kekal mampan.

Anwar berkata beliau juga akan mempertimbangkan peruntukan lebih tinggi untuk Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak yang disifatkan kurang mendapat perhatian sebelum ini.

Pulau Pinang merupakan Penyumbang Cukai Terbesar

Walaupun Pulau Pinang merupakan penyumbang cukai terbesar kepada negara, beliau berkata negeri itu sering terpinggir dari segi peruntukan bajet Persekutuan.

“Saya sedang mempertimbangkan perkara itu, walaupun ada kekangan dari segi pendapatan dan perbelanjaan, tetapi kita akan ambil perhatian kerana memang Pulau Pinang terpinggir dari segi peruntukan… tetapi begitu juga dengan Sabah dan Sarawak.

“Memang ada kekurangan besar kerana peruntukan untuk Pulau Pinang adalah untuk infrastruktur yang besar tetapi di Sabah dan Sarawak, ia termasuk infrastruktur kecil, klinik, hospital, perumahan rakyat dan sekolah usang,” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan Anwar sebagai berkata Bajet 2023 yang akan dibentangkan bulan depan tidak terikat dengan rang undang-undang yang dibentangkan sebelum ini pada Oktober 2022, tetapi cadangan yang dibuat dalam pelan belanjawan sebelum ini akan diambil kira semasa membuat rancangan baru. angka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kajian Antarabangsa: Keyakinan Rakyat Malaysia Terhadap Ekonomi Pada Terendah Sepanjang Masa

Read Next

Malaysia Antara Negara dengan Kejatuhan Amanah Terbesar dari Tahun Lepas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.