The Malaysia Post

Malaysia Antara Negara dengan Kejatuhan Amanah Terbesar dari Tahun Lepas

Indeks Amanah Tahunan Terkini oleh Firma Komunikasi Global Edelman

Malaysia jatuh empat mata dalam Indeks Amanah tahunan terbaru oleh firma komunikasi global Edelman — yang mengukur kepercayaan responden terhadap institusi tempatan untuk melakukan apa yang betul — tetapi masih berada di kedudukan antara 10 negara teratas dengan kepercayaan tertinggi.

Barometer Amanah Edelman 2023, yang dikeluarkan semasa Forum Ekonomi Dunia minggu lalu, juga menunjukkan bahawa Malaysia adalah antara negara yang mengalami penurunan kepercayaan paling ketara terhadap kerajaan — bersama Korea Selatan dan Colombia.

“Kerajaan kini tidak dipercayai di 16 daripada 28 negara yang dikaji… Media tidak dipercayai di 15 daripada 28 negara,” kata Edelman dalam kenyataan akhbar yang disertakan.

Malaysia mencatatkan 62 pada Indeks Amanah tahun ini, selepas mencatatkan 66 pada indeks tahun lepas.

Antara 27 negara yang dikaji, hanya Australia (pengurangan lima mata) dan Korea Selatan (pengurangan enam mata) mempunyai kejatuhan kepercayaan yang lebih tinggi daripada Malaysia.

Walaupun penurunan tahap kepercayaan, Malaysia masih berada di kedudukan kelapan dalam indeks ketinggalan di belakang China (83 mata), Indonesia (75), Emiriah Arab Bersatu (74), India (73), Arab Saudi (71), Singapura dan Thailand ( 66 setiap satu), dan Kenya (63).

Baca Lagi | Kajian Antarabangsa: Keyakinan Rakyat Malaysia Terhadap Ekonomi Pada Terendah Sepanjang Masa

Baca Lagi | PM Anwar berkata kerajaan memberi tumpuan kepada usaha mengurangkan harga Bahan Mentah

Kejatuhan Tertinggi Kepercayaan dalam Kerajaan

Walaupun Malaysia mempunyai antara kejatuhan kepercayaan tertinggi kepada kerajaan, 54 peratus daripada respondennya masih mempercayai kerajaan. Sebagai perbandingan, China mempunyai kepercayaan tertinggi pada 89 peratus, dan Argentina mempunyai kepercayaan paling rendah pada 20 peratus.

Ini berlaku ketika Malaysia mengalami perubahan dalam kerajaan tahun lalu, dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengangkat sumpah pada 24 November 2022 untuk mengetuai kerajaan campuran Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak dan Gabungan Rakyat Sabah.

Sebelum ini, Malaysia melalui dua pertukaran kerajaan sejak pilihan raya umum 2018 apabila PH menang, dengan kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kemudian Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memerintah antara 2020 dan 2022.

Di kalangan institusi itu, lebih ramai rakyat Malaysia berkata mereka mempercayai pertubuhan bukan kerajaan tempatan (69 peratus) dan perniagaan tempatan (68 peratus).

Media hampir tidak dipercayai oleh rakyat Malaysia seperti kerajaan, dengan 55 peratus mengatakan mereka mempercayainya.

Rakyat Malaysia Mengatakan Mereka Mempercayai Majikan mereka

Tambahan pula, 80 peratus rakyat Malaysia berkata mereka mempercayai majikan mereka, mencatatkan peningkatan satu mata daripada tahun sebelumnya.

Kerja lapangan untuk 2023 Edelman Trust Barometer telah dijalankan antara 1 dan 28 November tahun lepas dengan purata 1,150 responden untuk tinjauan dalam talian dari setiap 28 negara yang dikaji.

Menurut Edelman, tinjauan dalam talian itu dijalankan setiap tahun sejak 23 tahun lalu. Tinjauan untuk Malaysia dijalankan dalam bahasa Melayu.

Read Previous

PM Anwar berkata kerajaan memberi tumpuan kepada usaha mengurangkan harga Bahan Mentah

Read Next

Kuasa Kembali ke Bandar-bandar di Pakistan Hari selepas Pemadaman Besar-besaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.