The Malaysia Post

Mengkaji Kesan Telekomunikasi 6G Terhadap Masyarakat

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Generasi Kesalinghubungan Seterusnya

Dengan ketersambungan global yang lebih besar, keadaan untuk telekomunikasi 6G telah menjadi lebih jelas berbanding sebelum ini. Generasi teknologi selular wayarles (atau Gs) telah meningkat setiap 10 tahun: 1G sebelum tahun 1990, 2G pada tahun 1990, 3G pada tahun 2000, 4G pada tahun 2010 dan 5G pada tahun 2020. Kami menjangkakan 6G akan dilancarkan pada tahun 2030.

Apabila Gs diplot dari semasa ke semasa, volum data meningkat secara eksponen dan oleh itu memperkukuh keperluan untuk platform teknologi yang lebih baharu. Dengan kata-kata yang dimaksudkan, ahli teknologi memanggil ini meluas, atau penggunaan spektrum frekuensi yang lebih luas.

Dari segi pembangunan platform 6G, pelbagai teknologi dijangka akan disatukan dan berfungsi secara saling melengkapi. Ia termasuk Internet Segala-galanya (IoE), kecerdasan buatan (AI), kecerdasan tambahan untuk keselamatan siber, pengkomputeran tepi, satelit generasi akan datang dan metaverse. Kuasa data, komunikasi berkelajuan tinggi di mana-mana, dan pengkomputeran yang disatukan dengan cara yang bermakna akan mengubah lagi semua yang kita lakukan, dan cara kita hidup dan bekerja.

Implikasi Masyarakat menjadi Renungan

Kepantasan pembangunan teknologi kini lebih pantas berbanding sebelum ini, tetapi implikasi masyarakat sering menjadi ikutan.

17 Matlamat Pembangunan Mampan PBB yang diterima pakai pada September 2015 termasuk matlamat industri, infrastruktur, inovasi, tenaga, pendidikan dan perkongsian. SDGs dijangka akan dicapai pada tahun 2030, secara kebetulan apabila 6G dijangka untuk debut.

Menjelang mengumumkan SDGs, Jeffrey D. Sachs—semasa beliau menjadi penasihat khas setiausaha agung PBB—mencadangkan pada April 2015 visi bersepadu untuk pembangunan mampan. Pendekatan bersepadu akan memajukan “visi holistik analisis sistem, di mana kita perlu memahami bagaimana sistem semula jadi, teknologi dan sosiopolitik berinteraksi,” kata Sachs.

Baca Lagi | HDB berkata Semua Rumah Pangsa Baharu Mendapat Dua Lapisan Cat Tahan Alga

Baca Lagi | Penduduk Punggol BTO Singapura Mengadu Muka Berkulat

Untuk Perkembangan Utama Seperti 6G, Pendekatan Holistik Diperlukan

Contoh terbaru yang menggambarkan maksudnya ialah pelancaran 5G pada tahun 2020. Ia memerlukan pemasangan menara telefon bimbit atau tiang. Oleh kerana ahli komuniti tidak memahami faedah pemasangan atau tidak dirujuk dengan secukupnya, beberapa menara tidak diperbaharui. Malah ada yang dibakar. Dengan kemajuan pantas dalam AI dijangka terima kasih kepada 6G, ketakutan terhadap teknologi dan perkara yang mungkin atau tidak boleh dilakukan terus dibincangkan di banyak bahagian dunia.

Jadi, apa yang perlu dilakukan?

  • Wujudkan forum global untuk pembangunan dasar 6G. Kita teringat peribahasa Afrika “Kalau nak cepat pergi sendiri. Kalau nak pergi jauh, pergilah sama-sama.” Dalam erti kata lain, untuk pendekatan holistik yang dibincangkan di atas, kami mengesyorkan perkongsian pakar antarabangsa daripada latar belakang disiplin yang berbeza. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah memulakan strategi mengenai teknologi baharu dan menyediakan peta jalan untuk kerjasama. Strategi ini menyediakan proses pemikiran yang boleh diterima pakai untuk 6G—di peringkat antarabangsa dan nasional.
  • Secara selari, latihan dan pembangunan tenaga kerja perlu diteruskan dan dibuat termasuk kemungkinan 6G. Pendekatan pelbagai disiplin diperlukan untuk memahami dan menghargai implikasi masyarakat 6G. Menanamkan SDG PBB dalam program pendidikan boleh menjadi cara yang berkesan untuk memupuk minda yang sesuai. Universiti Johannesburg, sebagai contoh, telah mewajibkan semua pelajar untuk menyelesaikan kursus mengenai SDG dan AI. Latihan mereka akan memberi manfaat kepada sektor awam dan swasta.
  • Universiti adalah pemboleh pendidikan yang penting, dan organisasi lain boleh membantu. Rangkaian Pembelajaran IEEE ialah satu penyedia pendidikan berterusan.
  • Oleh kerana keterangkuman dan kepelbagaian adalah bahan utama untuk inovasi, ini harus menjadi agenda semua orang dan diutamakan. Selaras dengan kepelbagaian tersebut, forum yang dibangunkan hendaklah merangkumi sektor swasta. Sektor swasta merupakan pengganggu yang boleh mengubah dan mengubah paradigma teknologi. Satu lagi pertimbangan utama ialah jantina dan kepelbagaian antara generasi. Memandangkan tempoh masa 2030 untuk 6G, adalah penting untuk mempunyai generasi yang paling terkesan dengan teknologi di dalam bilik.
  • Pastikan pemahaman orang ramai di hadapan. Adalah penting untuk mempertimbangkan kebaikan dan keburukan teknologi dan mengakui bahawa akan ada akibat yang tidak diingini. Perdebatan awam yang menonjol yang muncul ialah aspek penciptaan pekerjaan berbanding automasi. Seperti revolusi perindustrian atau teknologi sebelum ini, pekerjaan dijangka akan diwujudkan, dan sesetengahnya akan menghasilkan penyelesaian mampan pintar.
  • Kita mesti belajar dari masa lalu dan menyesuaikan diri dengan apa yang akan datang pada masa depan. IEEE telah melakukan kerja yang luas pada reka bentuk yang sejajar secara etika, yang menyediakan arahan yang baik tentang cara nilai masyarakat boleh diserapkan, dibantu oleh teknologi, dalam cara teknologi moden dibangunkan.

Walaupun menyedari bahawa itu bukanlah senarai lengkap tentang perkara yang perlu dilakukan, kami menyeru pendekatan holistik kepada pembangunan teknologi untuk telekomunikasi 6G.

Pandangan yang dinyatakan di sini adalah pengarang sendiri dan tidak mewakili kedudukan IEEE Spectrum, The Institute, atau IEEE.

Read Previous

Penduduk Punggol BTO Singapura Mengadu Muka Berkulat

Read Next

Pergi ke Ampang untuk Gerai Mee Kepala Ikan ‘Tersembunyi’ ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.