The Malaysia Post

Pergi ke Ampang untuk Gerai Mee Kepala Ikan ‘Tersembunyi’ ini

Restoran Makanan Laut May Mey Gourmet

Jika anda berada di kawasan Ampang, lihatlah tempat mee kepala ikan yang terletak di Kuala Ampang ini.

Kawasan ini lebih popular dengan restoran makanan laut mereka yang dibuka untuk makan tengah hari dan makan malam. Walau bagaimanapun, gerai yang tersembunyi di dalam restoran makanan laut ini menyajikan mi mereka untuk sarapan pagi dan makan tengah hari.

Memandangkan terdapat tempat letak kereta yang luas di tepi jalan, ia juga tidak begitu sibuk apabila anda menjamu selera di sini.

Jika anda memilih untuk tidak bergelut dengan tulang ikan, mereka menawarkan ‘yee wat’ dilakukan dua cara dengan mi anda.

Ikan Lagu Goreng Sangat Segar dan Rasanya Manis

Versi mi kepala ikan ini menyerlahkan ikan segarnya. Anda mempunyai pilihan ikan mas besar (ikan lagu), kerapu dan salmon. Pes ikan pun ada atau yee wat, kalau korang bukan jenis yang nak bergusti dengan tulang ikan. Tambahan seperti bebola ikan Fuzhou, bebola daging, keladi, telur dan fu chuk juga disediakan.

Semangkuk standard mee kepala ikan ialah RM12 di mana anda mendapat campuran kepala ikan Song goreng dan yee wat. Atau anda boleh menyesuaikan mangkuk anda menjadi kepala ikan Song goreng sepenuhnya.

Baca Lagi | Penduduk Punggol BTO Singapura Mengadu Muka Berkulat

Baca Lagi | Mengkaji Kesan Telekomunikasi 6G Terhadap Masyarakat

Apa yang benar-benar menyeronokkan ialah ikan Song kerana dagingnya pejal dan manis. Untuk semangkuk mee hoon tersuai saya, saya telah mencampurkan kepala ikan Song goreng dan kepingan ikan kerapu segar yang memberikan saya pulangan RM26. Ia agak mahal tetapi hirisan besar kerapu segar dengan daging pejal dan kepingan agar-agar berbaloi.

Mangkuk asas mee ikan dengan harga RM12 dihidangkan bersama kepala ikan goreng dan ‘yee wat’.

Gerai ini terletak di kawasan luar restoran dan beroperasi untuk sarapan pagi dan makan tengah hari.
Gerai ini terletak di kawasan luar restoran dan beroperasi untuk sarapan pagi dan makan tengah hari.
Di sini kuahnya berfungsi dengan baik dengan rasa yang lebih bersih yang membolehkan ikan bersinar seperti bintang. Mereka menambah tomato dan kubis yang diawet tetapi ia hanya mengimbangi kuahnya untuk menjadikannya tidak begitu hanyir. Anda juga mendapat sentuhan rasa wain. Sama ada dapatkan versi asal atau kalau suka rasa lebih berkrim boleh tambah susu.

Sos Merah Terang

Apa yang menarik ialah sos cili mereka. Sos merah cerah mempunyai tendangan pedas dan pedas agak serupa dengan apa yang dihidangkan dengan mee pan.

Yee wat nampaknya popular di kalangan kanak-kanak kerana ia dibentuk dalam satu bahagian. Ia diperbuat daripada campuran ikan tauhu dan ikan saito maka ia mempunyai gigitan yang lebih lembut. Anda boleh menempah sekurang-kurangnya 12 keping dengan semangkuk mi anda pada harga RM12. Oleh kerana mereka mempunyai versi goreng dalam, saya mencampurkan kedua-dua jenis. Versi goreng pasti lebih sedap berbanding sekadar yee wat biasa.

Rupa-rupanya gerai ini telah wujud selama kira-kira 14 tahun, di mana mereka wujud bersama dengan restoran makanan laut. Memandangkan terdapat tempat duduk yang luas walaupun meja yang lebih besar memandangkan restoran makanan laut lebih sesuai untuk keluarga, suasana yang menyenangkan untuk menjamu selera.

Restoran itu tidak jauh dari lebuh raya dan tersembunyi di dalam kawasan perumahan.

Kebanyakan pelanggan mereka adalah pelanggan tetap kerana ia tidak banyak dihebahkan di media sosial, kecuali sepanduk merah dengan perkataan Cina di restoran.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Mengkaji Kesan Telekomunikasi 6G Terhadap Masyarakat

Read Next

Jenama Kereta Paling Popular di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.