The Malaysia Post

Penduduk Punggol BTO Singapura Mengadu Muka Berkulat

HDB berkata Semua Rumah Pangsa Baharu Mendapat Dua Lapisan Cat Tahan Alga

Penduduk di satu lagi projek Bina-untuk-Pesanan (BTO) baru-baru ini siap di Sumang Lane di Punggol West mengadu tentang fasad berkulat, berikutan laporan acuan serupa dalam projek BTO Anchorvale Parkview di Sengkang.

Beberapa penduduk di blok terjejas di Sumang Lane memberitahu HARI INI bahawa mereka bimbang tentang acuan pada blok Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB), walaupun seorang menyatakan mereka tinggal berhampiran hutan besar yang boleh menyumbang kepada masalah itu.

Blok yang terjejas di Sumang Lane adalah sebahagian daripada projek BTO yang dipanggil Matilda Court

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan daripada TODAY, HDB berkata hari ini bahawa ia menyedari acuan terbentuk di kedua-dua projek BTO dan sedang “meneliti perkara itu” dengan majlis bandaran yang berkaitan.

Pada hari Isnin, seorang pengguna Facebook bernama James Ng menyiarkan gambar Blok 233 Sumang Lane dalam kumpulan Facebook yang dipanggil “Aduan Singapura”, menunjukkan acuan tumbuh di bahagian luar rumah pangsa itu.

Beliau berkata dalam catatannya bahawa flat itu baru berusia enam tahun, mempersoalkan apa yang tidak kena dengan cat yang digunakan oleh kontraktor HDB.

Susulan aduan serupa yang disiarkan oleh rakan-rakan netizen pada siarannya, Sun Xueling, Ahli Parlimen (MP) Punggol West mengulas bahawa tender kerja-kerja pembaikan dan penghiasan semula ladang Matilda Court akan dilakukan tahun ini, dan ia telah pun dimasukkan dalam pelan kerja.

Lawatan hari ini ke kawasan itu hari ini mengesahkan kehadiran acuan pada bahagian luar blok 233C, 234A dan 234B Sumang Lane.

Minggu lalu, pengguna Facebook Jane Wendy menyiarkan gambar blok perumahan Anchorvale Parkview yang menunjukkan dinding fasad luarnya yang berkulat. Dia berkata dalam catatannya bahawa walaupun baru berusia lima tahun, blok yang dia tinggali kelihatan “lebih buruk daripada bangunan berusia 30 tahun”.

Dua hari selepas jawatan itu, Majlis Perbandaran Sengkang berkata sebagai menjawab pertanyaan TODAY bahawa kawasan itu dijadualkan menjalani kerja-kerja pembaikan dan penghiasan semula tahun ini, dan majlis itu sedang berusaha untuk mempercepatkan proses itu.

Majlis bandaran pimpinan Parti Pekerja juga berkata bahawa panggilan untuk tender bagi kerja-kerja pembaikan dan penghiasan semula di kluster Anchorvale Cove yang berdekatan telah ditutup pada 31 Disember 2022, dan penyediaan serupa untuk Anchorvale Parkview sedang dijalankan.

Baca Lagi | Batu Nisan Bill Kayong di Miri Dirosakkan

Baca Lagi | Rapid Rail Menjelaskan Tekanan Udara Rendah Di Sebalik Pecahan Waktu Sibuk di MRT

Penduduk bimbang acuan menunjukkan mutu kerja yang kurang baik

HARI ini bercakap dengan empat penduduk di blok yang terjejas di Sumang Lane, yang kesemua mereka bimbang tentang pembentukan acuan di bahagian luar rumah pangsa mereka.

Kanmani Panneeirchelvam, yang telah menetap di flat itu selama hampir lima tahun, berkata: “Benda berkulat ini telah muncul sejak tahun ketiga kami tinggal di sini. Saya tidak fikir ia adalah pemandangan yang baik untuk persekitaran kita.”

Pegawai khidmat pelanggan berusia 43 tahun itu juga mempersoalkan sama ada acuan itu menunjukkan kualiti mutu kerja flat tersebut.

“Sesetengah bahagian rumah kami seperti pintu (yang disertakan dengan flat) dan tandas — kualitinya tidak begitu baik. Pintunya diperbuat daripada kayu jadi ia sangat cepat reput dan tandas sering tercekik,” kata Panneeirchelvam.

Dia menambah bahawa dia tidak mengalami masalah rumah pangsa berkulat sebelum ini apabila dia tinggal di estet lama di Ang Mo Kio selama kira-kira tiga tahun, dan di Tampines.

Kedua-dua Panneeirchelvam dan suaminya, Sathiyanathan Segeran, pemandu Grab berusia 45 tahun, berkata mereka berharap pihak berkuasa yang berkenaan dapat menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan untuk mengeluarkan acuan tersebut.

“Kami berharap selepas maklum balas itu, ahli parlimen kami akan bertindak balas terhadapnya dan sesuatu telah dilakukan memandangkan orang ramai menyedarinya. Ahli Parlimen kami (Sun Xueling) sangat cepat dalam memberikan respons dan kami sebenarnya agak kagum dengannya. Saya pasti dia akan melakukan sesuatu,” kata Panneeirchelvam.

Penduduk Noor Zilah juga berkata beliau bimbang dengan bahagian luar yang berkulat dan kualiti rumah pangsa.

Pembantu tadbir berusia 41 tahun yang telah tinggal di flat itu selama lima tahun berkata: “Saya adalah salah seorang daripada beberapa penghuni pertama di ladang BTO ini, dan baru lima tahun berlalu tetapi ia sudah seperti ini. Acuan itu membuatkan saya bimbang tentang kualiti bangunan ini.”

“Saya harap sesiapa yang kita undi, mereka perlu sekurang-kurangnya membuat semakan atau melakukan kerja-kerja penyelenggaraan di flat tersebut,” kata Noor.

Seorang lagi penduduk, Jared Quak, berkata bahawa dia telah melihat acuan tumbuh sejak sekurang-kurangnya tiga tahun lalu.

“Ia tidak bagus. Ladang ini tidak terlalu matang atau lama tetapi keadaannya seperti ini,” kata Quak.

Lelaki berusia 35 tahun yang bekerja dalam bidang runcit itu menambah bahawa belum ada sebarang usaha mengecat semula setakat ini.

Beliau juga berkata bahawa persekitaran ladang BTO boleh menyumbang kepada pertumbuhan acuan di bahagian luar rumah pangsa.

“Saya fikir ia adalah kerana kawasan ini sangat lembap kerana ia sangat dekat dengan hutan yang besar. Malah, bukan sahaja bahagian luar rumah pangsa terjejas, semua yang kita miliki seperti beg atau kasut juga mudah berkulat.”

“Saya berharap HDB dapat mengecat semula rumah pangsa setiap tahun atau menjalankan kerja penyelenggaraan secara berkala,” kata Quak.

HARI INI telah menghubungi Sun untuk mendapatkan ulasan lanjut.

HDB Menggariskan Langkah-Langkah Untuk Mencegah Acuan Pada Bahagian Luar Blok

Dalam maklum balasnya kepada pertanyaan TODAY, HDB berkata bahawa dinding luar semua flat HDB baharu dicat dengan satu lapisan pengedap berasaskan air dan dua lapisan cat emulsi kalis alga.

Ia menghuraikan bahawa pengedap berasaskan air membolehkan lekatan cat yang lebih baik pada permukaan dan biasanya digunakan pada dinding luar sebelum penggunaan cat emulsi kalis alga.

“Cat pengedap dan emulsi yang digunakan dalam blok HDB mematuhi Standard Singapura 579 dan Standard Singapura 345 masing-masing,” katanya.

HDB menambah bahawa tempoh waranti enam tahun untuk pengecatan luaran, yang meliputi kecacatan atau ketidaksempurnaan termasuk pertumbuhan alga, pengelupasan cat dan perubahan warna, diberikan kepada majlis bandaran apabila blok itu diserahkan kepada mereka untuk pengurusan dan penyelenggaraan.

“Dalam tempoh ini, kontraktor bangunan dan pakar cat mereka dikehendaki membetulkan sebarang kecacatan atau ketidaksempurnaan yang dikesan.”

TODAY telah melaporkan bahawa penduduk Anchorvale Parkview telah mengadu tentang pemandangan blok kediaman yang tidak menyenangkan serta “bau lembap”, walaupun lima penduduk daripada 10 yang ditemu bual berkata mereka tidak terganggu oleh acuan pada dinding luar.

Walau bagaimanapun, ada yang mengatakan bahawa acuan itu juga telah muncul di dalam rumah mereka, sambil menambah bahawa mereka terpaksa mengecat semula dinding itu sendiri.

Read Previous

Batu Nisan Bill Kayong di Miri Dirosakkan

Read Next

Mengkaji Kesan Telekomunikasi 6G Terhadap Masyarakat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.