The Malaysia Post

Jenama Kereta Paling Popular di Malaysia

Kebanggaan Industri Kereta Malaysia

Rakyat Malaysia tidak terlalu mengambil berat tentang kereta mereka. Mereka mempunyai dua jenama kereta domestik popular, Perodua dan Proton. Di pasaran domestik, kedua-dua jenama masih muda tetapi sangat popular. Mereka telah mengatasi nama-nama besar di dunia. Ramai orang mungkin tidak biasa dengan jenama Proton dan Perodua, tetapi mereka dianggap sebagai kereta paling berkualiti tinggi di Asia.

Perodua diasaskan pada 1993 dan bekerjasama rapat dengan Daihatsu. Walaupun baru ditubuhkan, mereka merupakan pengeluar kereta kedua terbesar di Malaysia. Perodua hampir mempunyai portfolio produk sendiri dan mempunyai sedikit saingan dengan Proton jiran. Walau bagaimanapun, mereka tidak mereka bentuk atau mengeluarkan produk mereka, bergantung pada rakan kongsi mereka Daihatsu.

Top 10 Kereta Paling Popular di Malaysia

1. Perodua Myvi

Tidak hairanlah Perodua Myvi terus mendahului senarai 10 kereta terlaris di Malaysia pada tahun 2022. Muncul pada November 2017, hatchback kecil kelas A ini dianggap sebagai pesaing kepada KIA Morning dan Hyundai Grand i10. Perodua Myvi terkenal dengan reka bentuk yang bergaya dan harga yang kompetitif.

Perodua Myvi disasarkan kepada pelanggan bandar di mana saiz keretanya agak padat dengan panjang 3,895 mm, lebar 1,735 mm, dan ketinggian 1,515 mm. Sebelum ini, kereta ini hanya bersaiz sama dengan KIA Morning. Kini, masing-masing 205 dan 70 mm lebih panjang dan lebih lebar daripada sebelumnya. Saiz ini menjadikan Myvi setara dengan Mitsubishi Mirage. Jarak roda adalah 2,500 mm–60 mm lebih panjang daripada generasi sebelumnya, menambah baik ruang dalaman.

2. Perodua Axia

Bersama Myvi, Axia membentuk duo kereta kecil kelas A terlaris jenama Perodua di Malaysia. Versi Axia yang dinaik taraf telah dilancarkan di Malaysia pada September tahun lepas dengan perubahan reka bentuk dan teknologi terkini serta ciri keselamatan.

Perodua Axia ialah model hatchback lima pintu yang dikeluarkan oleh pengeluar kereta Malaysia Perodua. Dilancarkan secara rasmi buat kali pertama pada pertengahan September 2014 sebagai pengganti kepada Viva. Kereta Perodua Axia bukan sahaja model kereta termurah di pasaran Malaysia tetapi juga simbol industri auto negara ini.

Axia semasa hanya mempunyai empat versi E, G, SE dan Advance. Bagaimanapun, dalam model 2019, pembuat kereta Malaysia itu telah menyediakan pelanggan dengan lebih banyak pilihan dengan enam varian termasuk E, G, GXtra, Style, SE dan Advance. Versi baharu ini juga mempunyai penampilan yang lebih muda dan bergaya dengan beberapa tweak di bahagian hadapan kereta.

3. Perodua Bezza

Sedan kompak Perodua Bezza naik ke tempat ketiga dalam senarai 10 kereta terlaris di Malaysia. Model terbaru Bezza baru sahaja diperkenalkan oleh pembuat kereta Malaysia itu pada Januari 2020. Ia didatangkan dengan dua enjin petrol, 1.0 liter dan 1.3 liter, berharga dari 34,580 – 49,980 ringgit. Harganya lebih rendah daripada beberapa kereta kecil kelas A dalam segmen yang sama dengan sedan Hyundai Grand i10 yang diedarkan di pasaran.

Baca Lagi | Mengkaji Kesan Telekomunikasi 6G Terhadap Masyarakat

Baca Lagi | Pergi ke Ampang untuk Gerai Mee Kepala Ikan ‘Tersembunyi’ ini

4. Proton Saga

Memiliki penampilan yang tidak menarik, tetapi kepraktisan dan harga yang menarik menjadi punca Saga menjadi model kereta terlaris jenama Proton. Ia menduduki tempat ke-4 dalam senarai 10 kereta terlaris di Malaysia.

5. Honda City

Sedan kelas B berjenama Honda adalah salah satu model Jepun yang jarang ditemui popular di Malaysia. Jualan Honda City malah mengatasi Toyota Vios–model paling popular di Asia.

6. Perodua Aruz

Model SUV baharu Perodua muncul pada Januari 2019. Dan menjelang Mei 2019, Perodua berkata bahawa Aruz dengan dua versi dijual di Malaysia mencapai pencapaian 25,000 unit terjual. Menjelang 2022, Perodua Aruz mencapai jumlah jualan sebanyak 30,115 kenderaan. Akhirnya, ia menjadi SUV berjenama Perodua paling popular oleh pengguna.

7. Proton X70

Muncul pada 2019, Proton X70 dianggap sebagai pesaing langsung kepada Honda CR-V dan Nissan X-Trail. X70 telah dipasang oleh Proton di Malaysia dan dengan cepat menjadi popular di kalangan pengguna kereta domestik berkat reka bentuknya yang bergaya.

Kuasa Proton X70 datang daripada enjin petrol 1.8 turbo dengan kapasiti 181 kuasa kuda dan 285 Nm tork – antara yang paling berkuasa dalam segmen itu. Pelanggan boleh memilih daripada transmisi automatik 6-kelajuan dengan pacuan hadapan atau 4-roda.

8. Toyota Vios

Di Malaysia, Toyota Vios hanya menduduki tempat ke-8 dalam senarai 10 kereta terlaris pada 2022. Vios di Malaysia mempunyai sedikit perbezaan dalam reka bentuk dan peralatan berbanding yang lain.

9. Proton Persona

Persona telah dinaik taraf oleh Proton dan dilancarkan pada April 2019. Versi baharu itu telah diubah oleh syarikat kereta Malaysia dari segi reka bentuk dan peralatan. Dengan jualan mencecah hampir 22,000 kenderaan, Proton Persona menamatkan 2022 dengan tempat ke-9 dalam senarai Top 10 kereta terlaris di Malaysia 2022.

10. Honda HR-V

Di Malaysia, Honda HR-V digemari ramai pelanggan. Jualan Honda HR-V di Malaysia pada tahun 2022 adalah lebih tinggi daripada CR-V – model Honda terlaris.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pergi ke Ampang untuk Gerai Mee Kepala Ikan ‘Tersembunyi’ ini

Read Next

Masa untuk Menghilangkan Pelurus dan Memeluk ‘Bedhead Hair’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.