The Malaysia Post

Cara Bekerjasama dengan Jenama di Instagram, TikTok dan YouTube

Kandungan adalah Raja

Kami tidak boleh menekankan perkara ini cukup. Jika anda ingin bekerjasama dengan jenama, anda perlu menyempurnakan kandungan anda. Siarkan dengan kerap dan aktif dengan komuniti anda!

Kami bercakap dengan anda tentang cara menjadi influencer Instagram dalam artikel ini. Ini benar untuk semua platform: jika kandungan anda bagus, anda akan menarik pengikut yang baik. Dan sebaik sahaja anda mendapat pengikut yang baik, anda menarik jenama untuk kerjasama!

Jenis Kerjasama Antara Jenama dan pengaruh

Terdapat banyak jenis kerjasama antara jenama dan pengaruh! Mari lihat beberapa daripada mereka.

Pemberian Produk

Jenama selalunya mempunyai produk yang mereka sedia untuk hantar sebagai sebahagian daripada perhubungan awam. Ini selalunya berlaku dalam sektor seperti kecantikan, fesyen, makanan dan permainan video. Ini adalah salah satu jenis kempen pemasaran influencer yang paling biasa.

Di samping itu, menghantar produk adalah sebahagian daripada perhubungan akhbar dan oleh itu tidak termasuk dalam skop penempatan produk di bawah undang-undang. Ini bermakna pemberi pengaruh tidak perlu mendedahkan perkongsian itu, kerana ia adalah hadiah tanpa kewajipan.

Jenama, walau bagaimanapun, sering menghargai cerita membuka kotak atau siaran jika produk itu patut dibincangkan.

Baca Lagi | MOF Kata Menunggu Laporan Rasmi Selepas Kebakaran Marak di Bangunan

Baca Lagi | Pasangan Beregu Malaysia Menghadapi Cabutan Sukar di Pertandingan Akhir Jelajah Dunia BWF di Bangkok

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang perundangan dalam artikel kami ‘Perkongsian Jenama dan Pengaruh: Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Peraturan di Sepanyol, Jerman, Itali, Perancis, Belgium, UK’.

Jenama juga boleh membayar pengaruh untuk bercakap tentang produk dalam siaran, video atau penerbitan lain. Dalam kes ini, tarikh dan jenis penerbitan hendaklah dipersetujui terlebih dahulu.

Jenama juga sering menawarkan kod promosi yang diperibadikan untuk pengaruh dan komuniti mereka. Kod ini membolehkan anda menawarkan diskaun kepada pengikut anda sambil mengukur prestasi anda.

Tutorial

Bentuk perkongsian ini amat popular dengan jenama solekan. Pengaruh menerima produk baharu untuk diuji dengan komuniti mereka. Mereka kemudian akan mempamerkannya dan menunjukkan keberkesanannya. Jenama selalunya akan memberikan anda semua butiran untuk menunjukkan kepada khalayak anda cara menggunakan produk dengan betul.

Peraduan

Sangat popular di Instagram, bekerjasama dengan influencer dalam bentuk peraduan boleh membawa ramai pengikut dan pandangan profil. Untuk kedua-dua influencer dan jenama. Malah, untuk mengambil bahagian, pengguna selalunya perlu mengikuti kedua-dua pengaruh dan jenama. Walau bagaimanapun, maklum bahawa sesetengah peserta mungkin berhenti mengikuti setelah peraduan tamat.

Read Previous

Pasangan Beregu Malaysia Menghadapi Cabutan Sukar di Pertandingan Akhir Jelajah Dunia BWF di Bangkok

Read Next

Kos Sara Hidup di Malaysia 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.