The Malaysia Post

Pasangan Beregu Malaysia Menghadapi Cabutan Sukar di Pertandingan Akhir Jelajah Dunia BWF di Bangkok

Persekutuan Badminton Dunia

Enam pasangan beregu negara yang bertanding pada Pusingan Jelajah Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) yang bermula hari ini (7 Disember) di Bangkok, Thailand telah diberikan tugasan sukar berikutan undian yang dijalankan malam tadi.

Keputusan seri itu mempertemukan pasangan beregu profesional negara dan naib juara Terbuka Australia Ong Yew Sin-Teo Ee Yi dalam Kumpulan A dengan pemain nombor satu dunia Takuro Hoki-Yugo Kobayashi dari Jepun.

Lebih memburukkan keadaan, pemain nombor empat dunia Malaysia itu juga perlu berdepan pemain nombor tiga dunia Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto dari Indonesia dan pemain Korea Selatan Choi Sol Gyu-Kim Won Ho, yang menduduki ranking ke-15 dunia.

Aaron Chia-Soh Wooi Yik

Juara dunia Malaysia Aaron Chia-Soh Wooi Yik pula telah diundi dalam Kumpulan B, di mana mereka akan menentang pemain nombor enam dunia Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan dari Indonesia, pemain nombor lima dunia Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen dari Denmark dan pemain nombor dunia. 11 Liu Yuchen-Ou Xuanyi dari China.

Baca Lagi | Penipuan Menawarkan Bantuan Kewangan Keluar dari Kerja Kayu

Baca Lagi | MOF Kata Menunggu Laporan Rasmi Selepas Kebakaran Marak di Bangunan

Dalam beregu wanita, juara Terbuka Perancis Pearly Tan-M. Thinaah telah diundi dalam Kumpulan B dengan dua pasangan China ― pemain nombor satu dunia Chen Qing Chen-Jia Yi Fan dan Zhang Shuxian-Zheng Yu ― dan pasangan Indonesia Apriyani Rahayu-Siti Fadia Silva Ramadhanti.

Vivian Hoo-Lim Chiew Sien

Pasangan profesional beregu wanita negara Vivian Hoo-Lim Chiew Sien telah diundi dalam Kumpulan A dengan dua pasangan Thailand – Benyapa Aimsaard-Nuntakarn Aimsaard dan Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai – dan Jeong Na Eun-Kim Hye Jeong dari Korea Selatan.

Wakil beregu campuran Malaysia, pasangan profesional Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie dan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing juga telah menerima keputusan seri yang sukar.

Tidak lama kemudian Huat-Shevon

Soon Huat-Shevon berada dalam Kumpulan A bersama Zheng Si Wei-Huang Ya Qiong (China), Thom Gicquel-Delphine Delrue (Perancis) dan Rinov Rivaldy-Pitha Haningtyas Mentari (Indonesia).

Kian Meng-Pei Jing

Kian Meng-Pei Jing pula berada dalam Kumpulan B bersama Wang Yi Lyu-Huang Dong Ping (China), Dechapol Puavaranukroh-Sapsiree Taerattanachai dan Supak Jomkoh-Supissara Paewsampran (kedua-duanya Thailand).

Malaysia tidak mempunyai sebarang wakil perseorangan, termasuk pemain profesional lelaki Lee Zii Jia yang menamatkan musim ini di tempat kesembilan dengan 57,680 mata.

Sebanyak 24 kejohanan kelayakan telah diadakan di seluruh dunia, dengan hanya lapan pemain dan pasangan teratas layak ke Pusingan Jelajah Dunia, yang akan diadakan di Arena Nimibutr di Bangkok dari 7-11 Disember.

Read Previous

MOF Kata Menunggu Laporan Rasmi Selepas Kebakaran Marak di Bangunan

Read Next

Cara Bekerjasama dengan Jenama di Instagram, TikTok dan YouTube

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.