The Malaysia Post

Penipuan Menawarkan Bantuan Kewangan Keluar dari Kerja Kayu

Kerajaan Baharu Sama dengan Penipuan?

Pertukaran kerajaan dan rasa optimis yang dibawa oleh segelintir pengundi, antara lain, menyaksikan timbulnya semula beberapa penipuan menawarkan bantuan kewangan kepada orang ramai.

Pada penghujung November, inisiatif semakan fakta JomCheck menerima salinan mesej teks yang menjanjikan bantuan kewangan RM1,000 untuk isi rumah 40 peratus terbawah (B40) dan 40 peratus pertengahan (M40) melalui Touch ‘n Go ( TnG) e-dompet, merujuk kepada bantuan baru-baru ini yang dijanjikan dalam Budge 2023 yang dibentangkan sebelum pembubaran Parlimen.

TNG Digital Sdn Bhd, pemilik dan pengendali e-dompet sejak itu menafikan bahawa ini berlaku.

“Touch ‘n Go eWallet ingin menyerlahkan bahawa mesej SMS ini, serta mesej SMS atau e-mel lain dengan modus operandi yang serupa, adalah percubaan pancingan data oleh penipu untuk mengakses butiran peribadi pengguna melalui akaun e-dompet mereka,” jurucakapnya. berkata.

Pengendali e-dompet juga memberi amaran kepada pengguna agar tidak mengklik pautan yang diberikan dalam mesej sedemikian, sambil menambah bahawa ia tidak akan menghantar sebarang mesej yang meminta pengguna log masuk ke akaun e-dompet mereka melalui sebarang pautan.

Pada Oktober, menteri kewangan ketika itu Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengumumkan pembayaran RM100 dalam kredit e-dompet untuk isi rumah M40 semasa membentangkan bajet, dengan RM800 juta diperuntukkan oleh Putrajaya untuk inisiatif itu.

Penipuan terbaru ini mengikuti orang lain yang telah menggunakan nama TnG pada tahun sebelumnya, seperti yang didokumenkan oleh aduan ke akaun Twitter e-dompet itu.

Pada bulan Julai, Twitter @xyes menunjukkan mesej teks yang mendakwa bahawa bantuan kewangan Covid-19 bernilai RM800 akan dikreditkan jika pengguna menyemak baki mereka melalui pautan penipuan.

Pada bulan Ogos, pengguna Twitter @aisyahulya memberitahu TnG bahawa mesej teks telah memberitahunya untuk mengesahkan semula akaun e-dompetnya melalui pautan penipuan, sambil menambah bahawa akaunnya akan dibekukan jika sebaliknya.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Menerima Laporan

TnG membalas kiriman sedemikian dengan memaklumkan penerima bahawa mesej teks yang diterima adalah penipuan, dan kejadian seperti itu sedang dalam proses untuk dilaporkan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Ia juga meminta mereka yang menerima mesej sedemikian untuk mengabaikannya dan memaklumkan diri mereka tentang taktik penipuan biasa.

Baca Lagi | Bursa Berakhir Bercampur-campur Di Tengah Sentimen Serantau yang Lemah

Baca Lagi | Pihak Berkuasa Wang Singapura Hentikan Nota Dolar untuk Mengurangkan Pelepasan Karbon

Tindakan TnG

Sebagai tindak balas, TnG pada November mengumumkan bahawa ia akan menggabungkan lima langkah keselamatan yang dilaksanakan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) menjelang suku pertama 2023.

Ia adalah: berhijrah daripada kata laluan sekali SMS kepada kaedah pengesahan yang lebih selamat; mengetatkan peraturan penipuan dan menyekat transaksi yang mencurigakan; tempoh pengesahan dan bertenang untuk pendaftaran perkhidmatan kali pertama, peranti selamat atau dokumen profil; mengehadkan pengesahan e-transaksi kepada satu peranti mudah alih atau peranti selamat bagi setiap pemegang akaun; dan mempunyai saluran perkhidmatan pelanggan atau talian hotline khusus untuk laporan insiden dan syak wasangka penipuan dan penipuan.

Selain penipuan TnG terbaru ini, ADUN Subang Jaya Michelle Ng Mei Sze juga pada 27 November telah mengetengahkan poster digital yang menjanjikan bantuan kewangan daripada pentadbiran baharu Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Salah satu imej menggunakan latar belakang troli runcit yang dipenuhi dengan barangan runcit biasa seperti hasil segar, barangan bakar serta tin dan botol.

Ia bertajuk “Program Bantuan Makanan MyKasih” dan menjelaskan bahawa RM100 akan disediakan selama tiga bulan.

Ia juga mengarahkan penonton ke pautan yang serupa dengan semakan.my, portal web yang menyediakan kemas kini maklumat terkini.

Penipuan kepada Saingan Pakatan Harapan

Bagaimanapun, Michelle mengaitkan penipuan itu kepada saingan politik Pakatan Harapan (PH) di Selangor.

“Mereka akan mengeluarkan berita palsu tentang dasar yang kelihatan baik, tetapi tidak wujud. Apabila kerajaan keluar untuk menghapuskan berita ini, jangkaan menjadi tidak tercapai,” katanya.

Dia juga memanggilnya “peranti psikologi yang mengerikan untuk mencetuskan persepsi prestasi yang kurang baik”.

Salah satu laman web yang tersenarai dalam poster ini, ikerajaan.com.my, telah menjauhkan diri daripada poster tersebut dan berkata ia tidak mempunyai kaitan dengan kerajaan atau mana-mana agensi kerajaan.

The Cybertroopers

“Banyak poster kami telah didoktor oleh cybertroopers parti politik,” katanya, merujuk kepada orang yang dibayar untuk menyebarkan propaganda politik di internet, terutamanya di platform media sosial.

“Banyak poster kami telah didoktor oleh cybertroopers parti politik,” katanya, merujuk kepada orang yang dibayar untuk menyebarkan propaganda politik di internet, terutamanya di platform media sosial.

Satu lagi yang dikaitkan dengan poster itu ialah salamkerjaya.com, yang mengatakan posternya telah didoktor dan disebarkan.

Ia menyerlahkan bahawa suntingan boleh dikesan melalui penggunaan fon yang berbeza dan pilihan imej yang tidak sesuai.

“Ini adalah petunjuk bahawa poster itu tidak pernah dikeluarkan oleh kami,” katanya dalam artikel di laman web itu.

Menteri komunikasi digital Fahmi Fadzil sejak itu berkata bahawa salah satu keutamaannya selepas mencatat masa semalam adalah untuk menangani penipuan dalam talian, selain menangani perlindungan data dan maklumat salah di media sosial.

Pada 25 November, semasa pembentangan Belanjawan negeri Selangor bagi 2023 Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari mengumumkan pembentukan Pasukan Tindakan Kecemasan Siber Selangor (CERT Selangor) tahun depan.

“Ekosistem keselamatan siber yang mampu mengenal pasti, mengesan dan menutup jurang atau eksploitasi sistem keselamatan siber, data serta teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di bawah pentadbiran kerajaan negeri Selangor amat diperlukan bagi mengurangkan risiko pendedahan , kecurian dan penyalahgunaan data rakyat Selangor oleh penjenayah siber,” katanya.

Tahun ini sahaja Malaysia telah dilanda pelbagai pelanggaran data, daripada kebocoran 11 juta nombor WhatsApp Malaysia kepada kebocoran rekod rasmi milik 22 juta rakyat Malaysia yang dijual di forum pasaran pangkalan data yang terkenal.

Read Previous

Pihak Berkuasa Wang Singapura Hentikan Nota Dolar untuk Mengurangkan Pelepasan Karbon

Read Next

MOF Kata Menunggu Laporan Rasmi Selepas Kebakaran Marak di Bangunan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.