The Malaysia Post

Kuasa Kembali ke Bandar-bandar di Pakistan Hari selepas Pemadaman Besar-besaran

Kuasa telah Kembali ke Kebanyakan Bandar di seluruh Pakistan

Pada hari Selasa, sehari selepas kerosakan di seluruh negara menyebabkan negara dengan 220 juta orang itu tidak mempunyai bekalan elektrik.

Pemadaman bermula sekitar 7:30 pagi (0230 GMT) pada hari Isnin, kegagalan yang dikaitkan dengan langkah penjimatan kos ketika Pakistan bergelut dengan krisis ekonomi.

Menteri Tenaga Khurram Dastgir Khan berkata pada petang Isnin bahawa kuasa sedang dipulihkan secara beransur-ansur.

Bekalan elektrik sebahagian besarnya kembali ke bandar mega Karachi dan Lahore semalaman, tetapi dengan kejatuhan setempat dan singkat berkaitan berterusan.

Ibu kota Islamabad dan bandar-bandar lain, termasuk Rawalpindi, Quetta, Peshawar dan Gujranwala, juga melaporkan bahawa lampu dinyalakan semula.

Bagaimanapun, beberapa kawasan luar bandar masih menunggu untuk disambung semula.

Sistem kuasa negara ialah web yang kompleks dan halus, di mana masalah boleh berlarutan dengan cepat.

Khan berkata variasi frekuensi pada grid nasional menyebabkan pemotongan, kerana unit penjanaan kuasa dihidupkan awal pagi Isnin.

Baca Lagi | PM Anwar berkata kerajaan memberi tumpuan kepada usaha mengurangkan harga Bahan Mentah

Baca Lagi | Malaysia Antara Negara dengan Kejatuhan Amanah Terbesar dari Tahun Lepas

Unit-unit itu dimatikan buat sementara waktu pada malam musim sejuk untuk menjimatkan minyak, katanya kepada pemberita sebelum ini.

Pemotongan kuasa setempat adalah perkara biasa di Pakistan, dan hospital, kilang dan institusi kerajaan sering dikendalikan oleh penjana swasta. Tetapi mesin itu di luar kemampuan kebanyakan rakyat dan perniagaan kecil.

Di bahagian utara Pakistan, suhu akan turun di bawah paras beku semalaman dengan bekalan gas asli — kaedah pemanasan yang paling biasa — juga tidak boleh dipercayai kerana penumpahan beban.

Duduk Terbiar

Ekonomi sudah terumbang-ambing oleh inflasi yang berleluasa, kejatuhan rupee dan rizab pertukaran asing yang sangat rendah, dengan pemotongan kuasa menambah tekanan tambahan kepada perniagaan kecil.

Di bandar garrison Rawalpindi, peniaga peralatan rumah Muhammad Iftikhar Sheikh, 71, berkata dia tidak dapat menunjukkan produk elektronik kepada pelanggan yang melayari.

“Pelanggan tidak pernah membeli tanpa ujian terlebih dahulu,” katanya. “Kami semua duduk terbiar.”

Sekolah Kebanyakannya diteruskan Sama ada dalam Gelap atau Menggunakan Pencahayaan Dikuasakan Bateri

Seorang pemilik kedai di bandar pelabuhan selatan Karachi, di mana suhu lebih tinggi, memberitahu AFP dia khuatir keseluruhan stok tenusunya akan rosak tanpa penyejukan.

Pencetak Khurrum Khan, 39, berkata, tempahan semakin banyak kerana pemadaman.

Kuasa yang tidak boleh dipercayai adalah “sumpahan kekal yang gagal diatasi oleh kerajaan kita”, katanya.

Perkhidmatan telefon mudah alih juga terganggu akibat gangguan itu, Pihak Berkuasa Telekomunikasi Pakistan tweet.

Pecahan yang sama pada Januari 2021 menjejaskan seluruh negara, selepas kerosakan berlaku di selatan Pakistan, menyebabkan sistem penghantaran nasional tersandung.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Malaysia Antara Negara dengan Kejatuhan Amanah Terbesar dari Tahun Lepas

Read Next

Pemain Cina Mengucapkan Selamat Tinggal Sedih kepada ‘World of Warcraft’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.