The Malaysia Post

Kajian Antarabangsa: Keyakinan Rakyat Malaysia Terhadap Ekonomi Pada Terendah Sepanjang Masa

Edelman Trust Barometer menunjukkan bahawa Malaysia

Hanya 35 peratus rakyat Malaysia yang ditinjau berkata bahawa mereka dan keluarga mereka akan berada dalam keadaan yang lebih baik dari segi ekonomi dalam tempoh lima tahun, kata kajian tahunan yang dijalankan oleh firma komunikasi global Edelman akhir tahun lepas.

Barometer Amanah Edelman 2023 yang dikeluarkan semasa Forum Ekonomi Dunia minggu lepas menunjukkan kepercayaan rakyat Malaysia terhadap ekonomi menurun sebanyak 20 mata peratusan sejak edisi 2022, dan ia kini berada pada paras terendah sepanjang masa untuk negara.

“Laporan tahun ini mendapati bahawa keyakinan ekonomi telah merosot secara global (50 peratus hingga 40 peratus), dengan separuh daripada negara yang ditinjau menunjukkan penurunan dua angka tahun ke tahun dalam kepercayaan bahawa keluarga mereka akan lebih baik dalam lima tahun. masa bertahun-tahun.

“Selain itu, tiada satu negara maju yang mempunyai lebih 36 peratus rakyatnya yakin bahawa keluarga mereka akan menjadi lebih baik dalam tempoh lima tahun, dan 24 daripada 28 negara yang ditinjau jatuh ke paras terendah sepanjang masa dalam keyakinan termasuk AS (36 peratus) , UK (23 peratus), Jerman (15 peratus) dan Jepun (9 peratus),” kata Edelman dalam kenyataan akhbar yang disertakan.

Baca Lagi | Piala Dunia Hoki: Pertembungan Malaysia-Sepanyol akan disiarkan secara langsung di Skrin Besar

Baca Lagi | Pesta Filem Seram UK Mendapat Reputasi Seluruh Dunia

Malaysia Mendaftar Penurunan Kedua Terbesar

Malaysia mencatatkan kemerosotan kedua terbesar dalam kepercayaan bagi ekonomi negara, dengan hanya Colombia mencatatkan penurunan lebih besar sebanyak 22 mata peratusan. Bagaimanapun, peratusan yang lebih tinggi daripada rakyat Colombia (61 peratus) optimis tentang ekonomi negara mereka.

Dari segi kepercayaan dalam ekonomi, Malaysia berada di kedudukan ke-13 dalam kalangan 28 negara yang dikaji tahun ini bagi kategori itu — diletakkan di antara Ireland (31 peratus) dan Singapura (36 peratus). Malaysia juga merupakan negara yang paling pesimis dalam kalangan negara membangun yang ditinjau.

Tiga negara teratas yang paling mendapat kepercayaan daripada penduduk tempatan dalam ekonomi mereka ialah Kenya (80 peratus), Indonesia (73 peratus) dan India (73 peratus).

Manakala tiga terendah ialah Jepun (9 peratus), Perancis (12 peratus) dan Jerman (15 peratus).

Kerja lapangan untuk 2023 Edelman Trust Barometer telah dijalankan antara 1 dan 28 November tahun lepas dengan purata 1,150 responden untuk tinjauan dalam talian dari setiap 28 negara yang dikaji.

Tinjauan Dalam Talian

Menurut Edelman, tinjauan dalam talian itu dijalankan setiap tahun sejak 23 tahun lalu. Tinjauan untuk Malaysia dijalankan dalam bahasa Melayu.

Malaysia mengalami perubahan dalam kerajaan tahun lalu, dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengangkat sumpah pada 24 November 2022 untuk mengetuai kerajaan campuran Pakatan Harapan, Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak dan Gabungan Rakyat Sabah.

Semasa sambutan Tahun Baharu, Anwar mengulangi ikrarnya untuk menjadikan kebangkitan ekonomi dan meningkatkan taraf hidup sebagai keutamaan, dan minggu lepas telah melancarkan pelan tindakan Malaysia Madani untuk pentadbirannya menjajarkan semula hala tuju negara.

Read Previous

Pesta Filem Seram UK Mendapat Reputasi Seluruh Dunia

Read Next

PM Anwar berkata kerajaan memberi tumpuan kepada usaha mengurangkan harga Bahan Mentah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.