The Malaysia Post

Anwar berkata keadilan untuk rakyat Malaysia dalam skandal 1MDB tidak dapat dilaksanakan sehingga pihak yang bersalah

datuk seri anwar ibrahim

Credits: yimg

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu Putrajaya membawa semua pihak yang bertanggungjawab terhadap rompakan besar-besaran dana pelaburan berdaulat 1MDB ke mahkamah di sini supaya rakyat Malaysia boleh mendapatkan “keadilan” mereka.

Beliau berkata pegawai kanan Goldman Sachs yang kecuaiannya membawa kepada kerugian kewangan yang besar dan kerosakan kepada Malaysia tidak boleh melepaskan tanggungjawab mereka sama ada.

Anwar menyatakan bahawa Roger Ng, satu-satunya jurubank Goldman Sachs yang telah dibicarakan di mahkamah telah disabitkan kesalahan di AS, adalah tidak jujur untuk mendakwa bahawa keadilan telah ditegakkan kerana keterangan sepanjang perbicaraan bekas jurubank itu baru-baru ini hanya mendedahkan peranan yang dimainkan oleh orang lain. dalam “penipuan”.

“Akuan bersumpah oleh saksi secara keseluruhannya menolak dakwaan pegawai kerajaan Malaysia bahawa tiada apa-apa yang berlaku dalam Lembaga Pelaburan Terengganu dan kemudian 1MDB.

“Pegawai kanan Goldman Sachs yang terlibat dalam skandal 1MDB tidak dapat lari daripada kecuaian mereka serta kerosakan dan kerugian yang dialami Malaysia.

“Mengenai penglibatan jelas Goldman Sachs dalam ‘penipuan’ ini, saya mengulangi pendirian saya bahawa penyelesaian yang dicapai antara kerajaan Malaysia dan Goldman Sachs pada 2020 adalah pramatang dan gagal mempertimbangkan kerugian yang akan terus ditanggung oleh rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan. kenyataan hari ini.

Presiden PKR itu juga menekankan bahawa pihak berkuasa telah memberi jaminan berulang kali bahawa mereka akan mengejar konspirator seperti pelarian Malaysia Low Taek Jho — lebih dikenali sebagai Jho Low — tetapi tiada apa yang berlaku setakat ini.

“Mereka bergerak bebas di Malaysia selama bertahun-tahun sehingga beberapa hari sebelum pilihan raya umum lalu.

“Berapa banyak peluang untuk mengheret konspirator ‘penipuan’ ini untuk menghadapi keadilan telah terlepas?

“Saya tidak akan berdiam diri selagi mereka ini tidak hadir ke mahkamah di Malaysia. Kami mahu keadilan untuk rakyat Malaysia,” kata Anwar.

Kenyataan Anwar menambah tekanan kepada kerajaan untuk tindakan konkrit dan holistik terhadap semua pesalah 1MDB.

Pada hujung minggu, Ahli Parlimen DAP Lim Lip Eng dan bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin turut menggesa kes 1MDB di Malaysia ditangani segera, berikutan sabitan kesalahan Ng di Amerika Syarikat.

Kedua-duanya menekankan bahawa kes Ng telah menemui bukti penyelewengan yang melibatkan pegawai dan pemimpin utama kerajaan Malaysia pada masa itu, sebelum menggesa agar perbicaraan Ng di Malaysia disegerakan supaya keadilan dapat dilaksanakan dengan segera.

Baca Lagi | Anwar berkata keadilan untuk rakyat Malaysia dalam skandal 1MDB tidak dapat dilaksanakan sehingga pihak yang bersalah

Anwar yang merupakan Ahli Parlimen Port Dickson mengulangi pendiriannya mengenai penyelesaian Putrajaya dengan Goldman Sachs berhubung peranannya dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), menyifatkannya sebagai pramatang dan cacat.

Read Previous

Hakim, semua pihak dalam perbicaraan pengasas Rumah Bonda melawat lokasi kejadian Rabu ini

Read Next

Imran Khan dipecat sebagai PM Pakistan selepas kalah undi tidak percaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here