The Malaysia Post

Hakim, semua pihak dalam perbicaraan pengasas Rumah Bonda melawat lokasi kejadian Rabu ini

Hakim dan semua pihak yang terlibat dalam perbicaraan pengasas Rumah Bonda yang didakwa mengabaikan dan mendera Bella, gadis sindrom Down berusia 13 tahun, akan melawat lokasi kejadian di rumah mangsa, sebuah kondominium di Wangsa Maju Rabu ini.

Ini susulan keputusan Hakim Izralizam Sanusi, yang membenarkan permohonan pembelaan pada prosiding hari ini yang dihadiri peguam bela Siti Bainun Ahd Razali, M Yallini dan timbalan pendakwa raya Fazeedah Faik.

“Mahkamah berpendapat selepas meneliti eksibit gambar lokasi kejadian, mahkamah perlu mendapatkan gambaran yang lebih jelas atau pandangan bilik (dobi) untuk lebih memahami kejadian yang diterangkan dalam keterangan saksi.

“Saya telah menyemak foto (dan saya) tidak dapat kesan yang jelas, terutamanya di tingkap, kerana saya tidak tahu tetingkap mana yang boleh dibuka. Seperti apa yang peguambela katakan, wajar saya pergi ke lokasi kejadian dan lihat sendiri,” katanya.

Izralizam berkata hanya pihak pendakwaan, peguam bela, saksi, kakitangan mahkamah, khususnya jurubahasa dan hakim, serta tertuduh, Siti Bainun akan dibenarkan ke lokasi kejadian.

“Lawatan itu akan berlangsung pada 10.30 pagi dan perbicaraan akan dimulakan selepas lawatan itu,” katanya.

Lokasi yang akan dilawati mahkamah termasuk bilik dobi di kondominium itu, yang dipetik dalam keterangan saksi kelima pendakwaan, Yasmin Nahar Mahmood, 18, rakan penduduk Rumah Bonda.

Yasmin dalam keterangannya pada 8 April berkata dia diarahkan oleh Siti Bainun untuk menggigit perut Bella kerana Bella tidak mahu mengikut arahan tertuduh untuk berdiri di kawasan dobi sebuah kondominium di Wangsa Maju.

Pada prosiding minggu lalu, peguam bela Nur A’minahtul Mardiah Md Nor meminta lawatan tapak ke lokasi kejadian bagi membolehkan mahkamah melihat rumah itu sendiri dan saiz bilik dobi, kerana banyak kejadian membabitkan tertuduh didakwa berlaku di situ.

Baca Lagi | Hakim, semua pihak dalam perbicaraan pengasas Rumah Bonda melawat lokasi kejadian Rabu ini

Timbalan pendakwa raya Zilfinaz Abbas telah membantah permintaan itu atas alasan kes itu sudah dalam fasa perbicaraan dan bukan dalam siasatan.

Siti Bainun, 30, kini dibicarakan selepas mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan pengabaian dan penderaan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, yang membawa hukuman penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya. jika disabitkan kesalahan.

Read Previous

Ahli perniagaan buruan Nicky Liow ditahan pihak berkuasa selepas menyerah diri secara sukarela

Read Next

Anwar berkata keadilan untuk rakyat Malaysia dalam skandal 1MDB tidak dapat dilaksanakan sehingga pihak yang bersalah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.