The Malaysia Post

PM Anwar memberi Jabatan Persekutuan 90 Hari untuk Mewajarkan Pemilikan Tanah Negara Terbiar

Tiga Bulan untuk Mengesahkan Rancangan Membangun Negeri untuk Projek Awam

Jabatan persekutuan akan mendapat tiga bulan untuk mengesahkan sama ada mereka mempunyai rancangan untuk membangunkan tanah negeri yang dipajakkan kepada mereka untuk projek awam dan mesti menyerahkannya jika tidak, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Beliau berkata adalah tidak wajar bagi jabatan untuk mengekalkan pemilikan tanah negeri sekiranya mereka tidak mempunyai sebarang perancangan untuk membina projek awam seperti sekolah, hospital dan klinik.

“Sekiranya benar tiada sekolah akan dibina atau dana tidak diperuntukkan, maka tanah itu hendaklah dikembalikan kepada negeri-negeri, berdasarkan harga asal semasa tanah itu dipajakkan,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Perjanjian Malaysia 1963. MA63) di sini.

Baca Lagi | Zii Jia Melantun Kembali ke Tenggelam Indonesia Shuttler Rhustavito

Baca Lagi | Zodiak: Kuda, Monyet dan Naga menjadi yang Paling Bertuah Tahun ini

Harga Tanah

Beliau berkata Kementerian Kewangan akan memutuskan harga tanah itu, tetapi berkata ia tidak wajar untuk mencari harga pasaran semasa.

Anwar berkata Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg gigih mahukan tanah negeri yang terbiar dipulangkan untuk tempoh yang lama daripada kerajaan persekutuan.

Beliau berkata sejak 1970-an, kerajaan pusat melalui Jabatan Pendidikan dan Kesihatan telah mengeluarkan tanah negeri untuk membina sekolah, klinik dan hospital.

“Tetapi nampaknya tanah-tanah ini belum dibangunkan atau mungkin tidak sesuai untuk membina sekolah atau klinik atau peruntukan yang tidak dianggarkan,” katanya.

Dun Permatang Pauh, Port Dickson dan Tambun

Beliau berkata kes seumpama itu bukan sahaja berlaku di Sarawak dan Sabah, tetapi juga di Semenanjung Malaysia, memetik contoh kawasan pilihan raya beliau di dan Port Dickson dan kini Tambun.

Beliau memetik kes permohonan tanah yang dikemukakan pada 1980 dan diluluskan pada 1981 untuk menggambarkan perkara itu.

“Sekarang sudah 2023, projek awam masih belum dilaksanakan dan tidak ada tanda-tanda untuk menunjukkan bila ia akan dilaksanakan,” katanya.

“Oleh itu, saya akan beri tempoh tiga bulan kepada jabatan berkenaan untuk mengesahkan sama ada mereka akan membina sekolah atau sebaliknya,” katanya.

Perdana menteri berkata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof, yang juga pengerusi jawatankuasa teknikal MA63, akan memanggil mesyuarat dalam isu tanah itu.

Beliau berkata Fadillah akan melaporkan kepadanya serta Abang Johari dan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Hajiji Noor mengenai perkara itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Zodiak: Kuda, Monyet dan Naga menjadi yang Paling Bertuah Tahun ini

Read Next

Polis Britain Denda PM Sunak kerana Gagal Memakai Tali Pinggang Keledar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.