The Malaysia Post

Dipecat daripada Umno, Khairy berkata ‘Tidak Tunduk, Tidak Bengkok, Tidak Terputus’

Bekas Menteri Khairy Jamaluddin Tampil Tidak Bertakut Menghadapi Ujian Politik Terkininya

Lelaki berusia 47 tahun itu adalah antara 44 orang yang dipecat daripada Umno malam tadi.

“Malam ini, saya dipecat oleh parti yang saya cintai, yang telah saya berikan kesetiaan saya.

“Tidak tunduk, tidak bengkok, tidak putus-putus,” tweet beliau dalam respons segera selepas tengah malam selepas Umno mengesahkan beberapa siri pemecatan dan penggantungan.

Persatuan Lumba Basikal Negeri Sembilan

Dalam kemas kini profil Twitternya, Khairy menggembar-gemburkan dirinya sebagai presiden Persatuan Lumba Basikal Negeri Sembilan.

Setakat ini, bekas ahli parlimen Rembau yang bertanding di kerusi Parlimen Sungai Buloh November lalu pada pilihan raya umum ke-15 selepas menyerahkan kerusi Negeri Sembilan kepada timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan tidak menyatakan rancangan politiknya yang segera.

Hanya beberapa hari sebelum dipecat, Khairy telah dijemput menyertai PAS tetapi menolak, berkata hatinya sentiasa bersama Umno.

Baca Lagi | Indonesia Masters: Satu Lagi Keluar Awal untuk Zii Jia

Baca Lagi | Kereta Api Persiaran Jepun ini Beroperasi di atas Ramen yang Sisa

Memetik sumber yang tidak dinamakan, portal berita Malaysiakini melaporkan hari ini bahawa Khairy dipecat kerana membuat ucapan bahawa parti itu “sesat” semasa gagal dalam PRU15, dan bukan kerana dakwaannya mengenai “perwakilan import” pada perhimpunan agungnya baru-baru ini untuk menghalang pencabar ke dua jawatan teratas.

Sumber itu, yang disifatkan Malaysiakini sebagai rapat dengan presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata ucapan Khairy itu dianggap sebagai serangan terhadap Umno dan bertentangan dengan kod disiplin parti.

Seorang Reformis Bergaya Diri

Khairy telah berikrar untuk membersihkan partinya dan menyasarkan untuk jawatan presiden.

Khairy adalah ketua Pemuda Umno selama 10 tahun dari 2008 hingga 2018 sebelum meletak jawatan berikutan kekalahan Barisan Nasional kepada Pakatan Harapan pada pilihan raya umum ke-14.

Pada tahun yang sama, beliau juga gagal menjadi presiden parti kepada Ahmad Zahid.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Meningkatkan Rentak Aktiviti Harian Boleh Membantu Anda Hidup Lebih Lama

Read Next

Perbicaraan 1MDB Najib Ditangguh Selepas Kematian Gopal Sri Ram

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.