The Malaysia Post

Zahid: ‘Pembersihan’ Umno Berskala Besar Tumpuan Kepada Pensabotarah

Pembersihan Parti secara besar-besaran

Umno akan melakukan ‘pembersihan’ besar-besaran parti dengan memberi tumpuan kepada mereka yang didapati mensabotaj parti dan calonnya pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15), kata presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

Beliau berkata perkara itu akan dibincang dan diputuskan semasa mesyuarat Majlis Tertinggi Umno esok.

“Dalam perhimpunan agung Umno baru-baru ini, saya berkata kita akan melakukan pembersihan parti secara besar-besaran termasuk mereka yang mensabotaj parti dan calon parti pada PRU15, termasuk mereka yang ‘menembak kaki sendiri’ (sabotaj diri) semasa pilihan raya.

“Bila ini dilakukan secara besar-besaran, bermakna ada (pembersihan dilakukan), yang belum merasai bahangnya, Insya-Allah malam esok,” kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Penyelarasan Exco Luar Bandar dan Menteri (MEXCLUB) di sini.

Majlis Tertinggi akan Membincangkan Status Keahlian

Ditanya sama ada Majlis Tertinggi akan membincangkan status keahlian bekas ketua pemuda parti Khairy Jamaluddin, yang selama ini mengkritik kepimpinan parti serta lantang mahu dua jawatan teratas dipertandingkan, Ahmad Zahid berkata ini hanya akan diketahui selepas mesyuarat.

“Saya tidak boleh mendedahkan perkara terlalu awal, jika saya berkongsi dengan pemberita, ia bukan lagi strategi, jadi saya perlu ’embargo’ maklumat ini sehingga tiba masanya untuk berbuat demikian,” kata Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Baca Lagi | PM Thailand Keluar Sidang Berita Atas Soalan Bekas Pemimpin Thaksin

Baca Lagi | Desakan Rafizi untuk Tindakan Pengguna Baik tetapi Dasar Sebenar Akan Lebih Baik

Perhimpunan Agung Umno 2022 baru-baru ini meluluskan usul supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan semasa pemilihan parti. Bagaimanapun, Khairy mendakwa terdapat percubaan untuk membenarkan ‘delegasi import’ meneruskan usul itu.

Secara berasingan, Ahmad Zahid yang juga timbalan perdana menteri berkata kerajaan masih belum memutuskan sama ada Rang Undang-undang Pembiayaan Politik akan dibentangkan pada sidang Parlimen akan datang.

Pemimpin Parti Terlibat

Beliau bagaimanapun mengalu-alukan sokongan daripada semua pemimpin parti politik untuk terlibat secara langsung dalam merangka rang undang-undang itu.

“Bagi saya, walaupun rang undang-undang ini masih belum diputuskan oleh Kabinet, saya berpendapat kenyataan pemimpin NGO (pertubuhan bukan kerajaan) dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki harus digunakan sebagai panduan,” katanya.

Baru-baru ini, Azam dilaporkan berkata SPRM akan menyiasat sebarang bentuk rasuah berdasarkan peruntukan undang-undang, sambil menambah perkara itu tidak tertakluk kepada tafsiran peribadi.

Beliau seterusnya menyifatkan sedekah atau sumbangan yang diberikan kepada pengundi semasa pilihan raya sebagai rasuah.

Badan pemantau antirasuah Transparency International Malaysia (TI-M) juga menggesa agar Akta Pembiayaan Politik disegerakan bagi memulihkan kepercayaan orang ramai terhadap proses demokrasi Malaysia.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Desakan Rafizi untuk Tindakan Pengguna Baik tetapi Dasar Sebenar Akan Lebih Baik

Read Next

KM Sabah Rombakan Menteri Muda, Gugurkan Dua Wakil Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.