The Malaysia Post

KM Sabah Rombakan Menteri Muda, Gugurkan Dua Wakil Umno

Satu Lagi Rombakan Pemimpin Pakatan Harapan

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor mengumumkan satu lagi rombakan pembantu menterinya yang akan merangkumi dua pemimpin Pakatan Harapan (PH).

ADUN Inanam dari PKR Peto Galim dan Adun Likas dari DAP Tan Lee Fatt masing-masing dilantik sebagai pembantu menteri kepada kementerian Pertanian dan Perikanan dan kementerian Kewangan manakala ADUN Lumadan Parti Bersatu Sabah Datuk Haji Ruslan Muharam dilantik sebagai pembantu menteri kepada Ketua Menteri.

Ketiga-tiga pembantu menteri baharu itu mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin di Istana Seri Kinabalu di sini hari ini.

Selain itu, empat pembantu menteri semasa bertukar portfolio manakala dua pembantu menteri Umno digugurkan daripada barisan semasa.

Gabungan Rakyat Sabah’s Pitas assemblyman Datuk Seri Ruddy Awah will be assistant Rural Development minister, swapping positions with Umno’s Bengkoka assemblyman Datuk Harun Durabi for the Science, Technology and Innovation assistant minister post.

Baca Lagi | Desakan Rafizi untuk Tindakan Pengguna Baik tetapi Dasar Sebenar Akan Lebih Baik

Baca Lagi | Zahid: ‘Pembersihan’ Umno Berskala Besar Tumpuan Kepada Pensabotarah

Menteri Muda Fungsi Khas dan Penyelarasan

ADUN Pintasan GRS Datuk Fairuz Renddan, bekas Menteri Muda Fungsi Khas dan Penyelarasan kini akan menjadi pembantu menteri untuk kementerian Belia dan Sukan, manakala pendahulunya, Adun Umno Tanjung Batu Datuk Andi Suryady Bandy kini akan menjadi pembantu menteri di kementerian Pembangunan Perindustrian.

Dua Adun Umno yang digugurkan ialah ADUN Pantai Manis Mohd Tamin Zainal yang memegang jawatan sebagai pembantu menteri Pembangunan Perindustrian, bersama ADUN Sungai Sibuga Mohamad Hamsan Awang Supain yang merupakan pembantu menteri dalam kerajaan tempatan dan kementerian perumahan.

Pelantikan pembantu menteri adalah untuk mengisi dua jawatan yang ditinggalkan oleh Datuk James Ratib, bekas Pembantu Menteri Pertanian dan Perikanan yang kini Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat dan Datuk Jasnih Daya yang memilih untuk melepaskan jawatan Pembantu Menteri Kewangan bagi memberi laluan kepada pelantikan orang lain.

“Pelantikan dan rombakan pembantu menteri hari ini adalah usaha berterusan untuk menyatukan dan mengukuhkan pentadbiran kerajaan,” kata Hajiji.

“Untuk membina pasukan yang kukuh, saya telah menekankan kepentingan Kerajaan Negeri di bawah pimpinan saya berfungsi sebagai pasukan yang bersatu padu yang berkongsi aspirasi yang sama dibina atas kepercayaan dan rasa hormat bersama.

“Kami memerlukan pasukan yang kuat untuk mendorong momentum pembangunan kami dan untuk memenuhi janji pilihan raya kami untuk rakyat dan negeri,” katanya.

Read Previous

Zahid: ‘Pembersihan’ Umno Berskala Besar Tumpuan Kepada Pensabotarah

Read Next

Cara Menjernihkan Fikiran dan Menjadi Lebih Produktif

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.