The Malaysia Post

Cara Menjernihkan Fikiran dan Menjadi Lebih Produktif

Kosongkan Fikiran Anda dan Jadilah Diri Anda yang Paling Produktif

Kebanyakan daripada kita pernah mengalami gangguan mental pada masa yang paling tidak dijangka (dan menyusahkan). Mari kita terokai tanda-tanda mengalami satu dan beberapa petua berguna untuk menyingkirkannya.

Anda boleh berada dalam aliran satu hari dan keluar pada hari berikutnya. Semasa memperoleh ijazah kedoktoran, saya bekerja sepenuh masa sambil menjalankan perniagaan dan terlibat dalam perkahwinan yang tidak berfungsi. Saya telah komited untuk melakukan semua yang saya telah lakukan tanpa mengambil kira kesan tekanan ke atas hidup saya.

Tetapi satu hari, saya mendapati diri saya tidak fokus dan tidak berminat untuk menyiapkan kerja saya. Saya duduk di depan komputer untuk seketika, tetapi tiada apa yang datang. Saya tidak dapat menghasilkan. Adakah ini terdengar biasa? Jika ia berlaku, anda telah mengalami gangguan mental.

Mengesan tanda-tanda

Saya berada di tengah-tengah program kedoktoran saya dengan banyak kertas untuk ditulis, tetapi saya terperangkap. Ia berlangsung selama beberapa hari. Walaupun itu kali pertama saya mengalami gangguan mental, ia bukan yang terakhir.

Saya menyedari bahawa saya terdedah kepada gangguan mental apabila saya terlibat dalam tempoh rangsangan mental yang lama, mengalami tekanan yang berpanjangan, dan dalam tempoh yang sangat kreatif. Berikut adalah beberapa tanda yang perlu diperhatikan dalam diri anda:

 • Rasa kecewa dan terharu
 • Cuba untuk meneruskan untuk menyelesaikan tugasan tetapi berasa buntu
  Kesukaran menyelesaikan sebarang tugas yang memerlukan saya berfikir, menyusun strategi atau mencipta
 • Masalah menghasilkan apa-apa yang berkualiti tinggi
 • Sukar untuk menerangkan perasaan anda dan apa yang anda alami
 • Salah satu perkara yang paling sukar tentang mengalami blok mental ialah ia tidak dapat dilihat, yang menjadikannya sukar untuk dikenal pasti. Tambahan pula, gangguan mental boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, berbeza-beza panjangnya dan boleh berlaku pada masa yang paling menyusahkan. Mereka boleh berkisar dari akut hingga teruk.

Baca Lagi | KM Sabah Rombakan Menteri Muda, Gugurkan Dua Wakil Umno

Baca Lagi | Perkhidmatan Laluan LRT Ampang Tertangguh Kerana Isu Jajaran Trek

Faktor penyumbang

Beberapa faktor boleh menyumbang kepada blok mental. Sebahagian daripada mereka termasuk:

 • Keletihan mental: Seperti dalam kes saya, saya terlalu banyak bekerja otot otak saya sepanjang hari dan malam dengan sentiasa melibatkan diri dalam aktiviti kreatif. Saya mengalami keletihan mental akibat membuat keputusan yang berlebihan. Kehidupan saya tersusun supaya semua keputusan harus melalui saya dan tidak boleh diserahkan kepada orang lain. Otak saya sudah letih.
 • Kurang tidur: Dengan 24 jam sehari, lapan didedikasikan untuk kerja sepenuh masa saya, enam pergi ke perniagaan saya, dua untuk pergi dan balik dan tiga digunakan untuk memasak, mandi dan menghabiskan masa bersama keluarga dan kawan-kawan. Secara purata, jadual ini memberi saya lima jam setiap hari untuk tidur. Jumlah tidur yang disyorkan setiap hari ialah enam hingga lapan jam. Saya tidak memberi otak saya masa yang cukup untuk berehat untuk berfungsi dengan betul.
 • Kecelaruan persekitaran: Ruang kerja anda harus mencerminkan kejelasan yang anda inginkan semasa bekerja. Apabila persekitaran saya kucar-kacir, saya paling sukar untuk memberi tumpuan kepada sesuatu tugasan. Apabila saya memperoleh ijazah kedoktoran saya, saya berada dalam perkahwinan yang tidak berfungsi. Bekas suami saya secara lisan mendera dan memerangi ketagihan dadah. Dia sering membuang sawan dan memusnahkan apartmen. Pada hari-hari saya akan tiba di rumah, barang-barang akan berada di atas lantai dan tidak bertempat. Saya perlu meninggalkan rumah untuk berfikir dengan jelas. Ini adalah salah satu faktor penyumbang kepada saya kekal sibuk dan keluar rumah sebanyak mungkin.
 • Sindrom penipu: Saya meragui pengalaman dan kebolehan saya di peringkat tertinggi semasa memperoleh ijazah kedoktoran saya. Rasanya seperti saya berada di ruang antara di mana saya mempunyai pengalaman profesional selama bertahun-tahun, tetapi saya tidak berasa seperti pakar dalam bidang saya. Ini menyebabkan saya mempersoalkan kebolehan saya dan teragak-agak sebelum menulis kertas. Saya mahu semua yang saya serahkan menjadi sempurna dan saya takut penghakiman. Jadi daripada mencipta, saya akan mendapati diri saya tersekat untuk mengesahkan diri saya sendiri.

Mengatasi blok mental

Sebaik sahaja anda boleh mengenal pasti punca masalah mental anda, itu adalah separuh daripada pertempuran. Separuh masa seterusnya terdiri daripada mengambil beberapa tindakan untuk membantu mengatasinya supaya anda boleh mencapai matlamat anda. Berikut adalah beberapa perkara untuk dicuba:

 • Tingkatkan aktiviti fizikal anda: Ini adalah anekdot pilihan saya. Kami penuh tenaga, dan blok mental tercipta apabila tenaga itu menjadi tidak stabil. Melibatkan diri dalam aktiviti fizikal yang kerap membantu mencegah dan membuang sekatan yang berlaku. Secara fizikal, senaman mengepam darah ke otak, yang boleh membantu kita berfikir dengan lebih jelas.
 • Dapatkan buku mewarna dan mula mewarna: Mewarna adalah santai dan membolehkan anda membuat jus kreatif anda mengalir tanpa menggunakan banyak kuasa otak. Ia boleh membantu otak dan badan anda berehat untuk meningkatkan fungsi otak. Apabila mewarna, pelbagai bahagian hemisfera serebrum otak kita diaktifkan.
 • Jadualkan tidur anda: Meletakkan tidur anda pada jadual anda membantu mengawal jumlah yang anda dapat. Dengan mendapat lebih banyak tidur, otak anda mempunyai masa untuk berehat.
 • Meditasi setiap hari: Meditasi ialah alat yang berkuasa yang boleh membantu kita menghilangkan gangguan dan fikiran negatif. Ia membantu kita untuk berhubung dengan minda bawah sedar kita dan melepaskan fikiran yang menahan kita. Ia juga menghasilkan kedamaian dalam diri kita, yang membantu kita mendapatkan kejelasan dalam apa jua keadaan.
 • Ketik muzik: Muzik boleh berfungsi sebagai satu bentuk terapi untuk membantu kita memproses emosi dan bertindak sebagai agen penenang. Mendengar muzik juga mempunyai kesan positif yang luar biasa pada otak kita.
 • Perkara yang paling penting untuk diingati apabila berasa buntu ialah menjauhi perkara yang sedang anda usahakan sentiasa menjadi pilihan. Ambil sedikit masa untuk berehat dan alihkan tumpuan anda. Lagipun, meneruskan kerja hanya akan mengecewakan anda, yang tidak pernah membantu. Sebaliknya, luangkan masa untuk mencuba beberapa cadangan di atas.

Read Previous

KM Sabah Rombakan Menteri Muda, Gugurkan Dua Wakil Umno

Read Next

Bolehkah kita Satu Hari Mencapai Marikh dalam Hanya 45 hari?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.