The Malaysia Post

Perkhidmatan Laluan LRT Ampang Tertangguh Kerana Isu Jajaran Trek

Perkhidmatan Transit Aliran Ringan

Perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) bagi Laluan Ampang mengalami kelewatan berikutan jajaran landasan yang tersepit berhampiran stesen LRT Bandaraya.

Rapid Rail Sdn Bhd (Rapid Rail), dalam satu kenyataan hari ini berkata, pemerhatian awal mendapati kelewatan perkhidmatan LRT itu berpunca daripada kerosakan struktur jejambat di kawasan itu, dipercayai hasil kerja pembinaan berhampiran.

“Jurutera Rapid Rail bersama pakar struktur kini berada di kawasan itu untuk menilai keadaan dan memastikan keselamatan dan kekuatannya.

“Atas faktor keselamatan, Rapid Rail memutuskan untuk menutup laluan antara stesen Masjid Jamek dan Bandaraya sehingga kestabilan dan keselamatan dapat dipastikan,” kata kenyataan itu.

Baca Lagi | Zahid: ‘Pembersihan’ Umno Berskala Besar Tumpuan Kepada Pensabotarah

Baca Lagi | KM Sabah Rombakan Menteri Muda, Gugurkan Dua Wakil Umno

Perkhidmatan Laluan LRT akan Beroperasi Pada Kelajuan yang Dikurangkan

Susulan itu, perkhidmatan laluan LRT Ampang akan beroperasi pada kelajuan yang dikurangkan, mengakibatkan kelewatan selama sembilan minit di daerah pusat perniagaan dan 18 minit di luar daerah perniagaan.

Menurut Rapil Rail, tren dari stesen Putra Heights akan berpatah balik di stesen Plaza Rakyat manakala tren dari stesen Sentul Timur akan diubah hala semula ke stesen Bandaraya.

Perkhidmatan ulang-alik disediakan antara stesen Plaza Rakyat dan Masjid Jamek, tambahnya.

Perkhidmatan bas alternatif juga telah diaktifkan untuk menampung penumpang yang berulang-alik antara stesen Bandaraya dan Plaza Rakyat, serta dari stesen Sentul Timur ke Bandaraya.

“Anggota polis bantuan telah dikerahkan ke balai utama bagi mengawal kesesakan. Rapid Rail ingin memohon maaf kepada penumpang atas kesulitan yang berlaku,” menurut kenyataan itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bolehkah kita Satu Hari Mencapai Marikh dalam Hanya 45 hari?

Read Next

Muzium Membawa Artis Wanita Tua Keluar dari Bayang-bayang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.