The Malaysia Post

Bolehkah kita Satu Hari Mencapai Marikh dalam Hanya 45 hari?

Pergi ke Marikh dalam masa 45 hari sahaja!

Sebagai sebahagian daripada program NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC), agensi angkasa lepas AS membiayai program untuk membangunkan roket berkuasa nuklear.

Jika projek ini berjaya, ia akan membolehkan untuk menutup jarak antara Bumi dan Marikh dalam masa sebulan setengah, yang berpotensi merevolusikan penerokaan angkasa lepas!

Salah satu kesukaran untuk sampai ke Marikh ialah tempoh perjalanan. Ia boleh mengambil masa beberapa bulan paling baik, dan oleh itu lebih daripada setahun untuk perjalanan pergi dan balik.

Walau bagaimanapun, penyelesaian untuk mempercepatkan keadaan mungkin boleh menjadi kuasa nuklear.

Ini adalah matlamat salah satu konsep yang dipilih untuk pembangunan awal oleh agensi angkasa lepas AS (Nasa) sebagai sebahagian daripada program inovasinya yang didedikasikan untuk memajukan misi angkasa lepasnya. Walaupun ia mungkin tidak dapat dikekalkan pada akhirnya, projek itu pastinya antara tanaman yang paling menakjubkan pada tahun ini.

Baca Lagi | Perkhidmatan Laluan LRT Ampang Tertangguh Kerana Isu Jajaran Trek

Baca Lagi | Cara Menjernihkan Fikiran dan Menjadi Lebih Produktif

Tujahan Kimia Konvensional

Dengan pendorongan kimia konvensional, ia akan mengambil masa (paling baik) kira-kira sembilan bulan untuk menghantar kru ke Marikh. Untuk pergi lebih pantas, konsep yang dimaksudkan menggabungkan dua teknologi pendorongan nuklear. Yang pertama ialah mod pendorong terma, berdasarkan gas yang dipanaskan daripada pembelahan nuklear, sehingga ia menjadi gas terion.

Yang kedua ialah elektrik. Di sini, medan elektromagnet mempercepatkan tujahan dengan ketara. Kedua-dua kuasa gabungan itu boleh meningkatkan kelajuan mana-mana kapal angkasa. Secara teorinya, pendorongan bimodal ini, jika disempurnakan, boleh memungkinkan untuk sampai ke Planet Merah dalam masa 45 hari sahaja, yang sebelum ini tidak dapat difikirkan.

Menurut Profesor Ryan Gosse dari Universiti Florida, yang bertanggungjawab untuk konsep ini, penyelesaian bimodal ini boleh membenarkan pemindahan pantas untuk mana-mana misi berawak dan oleh itu merevolusikan penerokaan angkasa lepas, ke Marikh dan seterusnya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Cara Menjernihkan Fikiran dan Menjadi Lebih Produktif

Read Next

Perkhidmatan Laluan LRT Ampang Tertangguh Kerana Isu Jajaran Trek

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.