The Malaysia Post

Tesla Menimbulkan Kepanasan kepada Saingan dengan Potongan Harga Global

Tesla Memperhebatkan Persaingan dengan Pengurangan Harga Seluruh Dunia

Tesla Inc telah mengurangkan harga kenderaan elektriknya secara global sebanyak 20 peratus, melanjutkan usaha diskaun yang agresif dan pesaing yang mencabar selepas kehilangan anggaran penghantaran Wall Street untuk 2022.

Langkah itu menandakan pembalikan daripada strategi pembuat kereta sejak dua tahun lepas apabila tempahan kenderaan baharu melebihi bekalan. Ia datang selepas Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk memberi amaran bahawa prospek kemelesetan dan kadar faedah yang lebih tinggi bermakna ia boleh menurunkan harga untuk mengekalkan pertumbuhan dengan mengorbankan keuntungan.

Musk mengakui tahun lepas bahawa harga telah menjadi “sangat memalukan” dan boleh menjejaskan permintaan. Saham berakhir turun 0.9 peratus selepas jatuh sebanyak 6.4 peratus semalam. Tahun lepas, saham Tesla mengalami tahun terburuk sejak penubuhan syarikat disebabkan pertumbuhan perlahan di China dan gangguan Musk dengan Twitter.

Tesla menurunkan harga di seluruh Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah dan Afrika, berikutan beberapa siri pemotongan minggu lalu di Asia, dalam perkara yang dilihat penganalisis sebagai pukulan yang jelas terhadap kedua-dua pesaing yang lebih kecil yang telah mengeluarkan wang tunai dan pembuat kereta warisan secara agresif meningkatkan tenaga elektrik pengeluaran kenderaan.

“Persaingan akan datang dan mereka bertindak balas dengan potongan harga,” kata Thomas Hayes, pengerusi dan ahli pengurusan di Great Hill Capital.

Diskaun itu mungkin menjadikan kereta EV mampu milik kepada orang yang sebelum ini berharga di luar pasaran. Pembeli AS dan Perancis boleh memanfaatkan kedua-dua diskaun dan kredit cukai persekutuan yang tersedia di kedua-dua negara untuk pembelian kenderaan elektrik tertentu.

Potongan harga AS ke atas penjual terkemuka global Tesla sedan Model 3 dan SUV crossover Model Y adalah antara 6 peratus dan 20 peratus, pengiraan Reuters menunjukkan, dengan Model Y asas kini berharga AS$52,990 (RM229,711), turun daripada AS$65,990.

Pemotongan itu adalah sebelum kredit cukai persekutuan AS$7,500 AS yang berkuat kuasa untuk kebanyakan kenderaan elektrik pada 1 Januari yang boleh membawa diskaun kepada lebih daripada 30 peratus.

Tesla juga memotong harga untuk SUV crossover mewah Model X dan sedan Model S di Amerika Syarikat.

Baca Lagi | Bursa Malaysia Berkemungkinan Arah Aliran Tinggi Minggu Depan

Baca Lagi | Projek Pulau Pinang South Islands Dijangka Bermula S3 2023, kata Kon Yeow

Diskaun bermula dengan lebih banyak subsidi di Perancis, AS

Jurucakap Tesla Jerman berkata inflasi kos yang lebih rendah juga merupakan faktor dalam mengurangkan harga dalam pasaran Eropah teratasnya, tanpa menyatakan kos yang telah jatuh.

Di Jerman, Tesla menurunkan harga kira-kira 1 peratus kepada hampir 17 peratus pada Model 3 dan Model Y. Model Y yang paling laris kini dijual pada harga €44,890 (AS$48,499), turun €9,100.

Ia juga mengurangkan harga di Austria, Switzerland dan Perancis.

Di Perancis, pelanggan yang membeli Model 3 pada harga €44,990 kini akan mendapat pengurangan selanjutnya melalui subsidi kerajaan sebanyak €5,000 pada skim EV dengan ambang €47,000.

Langkah itu meluaskan kenderaan dalam barisan Tesla yang layak untuk kredit cukai pentadbiran Biden.

Sebelum potongan harga, model Y versi lima tempat duduk tidak layak, yang disebut Musk sebagai “kacau.” Selepas potongan harga, versi jarak jauh Model Y akan layak.

Deutsche Bank menganggarkan Model Y, selepas kredit cukai, mungkin kurang AS$18,000 daripada pesaing Ford Mustang Mach E. Margin keuntungan kasar kenderaan Tesla, yang merupakan antara yang tertinggi dalam industri, akan turun 3 mata peratusan pada 2023 berbanding 2022, ia dianggarkan, tetapi “langkah serangan berani” Tesla memperoleh pertumbuhan dan meletakkan pesaing dalam kesukaran yang besar, kata broker itu.

Walaupun saham Tesla jatuh, saham saingan terjejas lebih teruk

Pembuat kereta AS General Motors Co dan Ford Motor Co masing-masing jatuh 4.5 peratus dan 6 peratus, menjadikan mereka antara yang rugi terbesar dalam Indeks S&P 500 pasaran luas, manakala di Eropah, Stellantis NV jatuh 3.7 peratus dan Volkswagen AG turun 3.6 peratus.

Penganalisis Wedbush Dan Ives berkata langkah itu boleh meningkatkan penghantaran global sebanyak 12 peratus hingga 15 peratus tahun ini dan menunjukkan Musk bertindak balas terhadap persaingan yang semakin meningkat.

‘Punch dalam usus’

Peminat dan pelanggan Tesla mengadu pemotongan harga merugikan mereka yang baru membeli kenderaan.

Greg Woodfill di Seattle, yang membeli Model Y pada bulan Disember, telah mempertimbangkan untuk menunggu sehingga tahun baharu untuk mendapatkan subsidi AS, tetapi terpikat dengan diskaun pada masa AS$3,750.

Peminat Tesla, yang sebelum ini memiliki Model 3, berkata dia tidak berpuas hati dengan telatah Musk tetapi memutuskan untuk membeli Model Y kerana dia menyukai produk Tesla.

“Ia adalah satu pukulan di dalam usus, secara jujur,” katanya kepada Reuters semalam, sambil menambah bahawa ia berasa tidak adil Tesla berusaha untuk meningkatkan jualan suku keempat dengan diskaun, hanya untuk mengurangkan harga lebih sebulan kemudian.

“Jika mereka tahu mereka akan menurunkan harga sebanyak ini, mereka sepatutnya melakukannya pada bulan Disember.”

Di China, di mana Tesla menurunkan harga minggu lalu sebanyak 6-13.5 peratus, pemilik membantah di pusat penghantaran, meminta pampasan.

Untuk 2021, gabungan Amerika Syarikat dan China telah menyumbang kira-kira 75 peratus daripada jualan Tesla, tetapi ia telah berkembang di Eropah.

Tesla mengurangkan harga di China dan pasaran Asia lain minggu lalu, yang dikatakan penganalisis akan meningkatkan permintaan dan meningkatkan tekanan ke atas saingan, termasuk BYD, untuk mengikuti apa yang boleh menjadi perang harga dalam pasaran EV tunggal terbesar.

Read Previous

Projek Pulau Pinang South Islands Dijangka Bermula S3 2023, kata Kon Yeow

Read Next

Adakah Doom at Your Service adalah Kdrama yang bagus?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.