The Malaysia Post

Sterling berkata penderaan perkauman tidak terlintas di fikirannya sebelum berpindah ke Chelsea

Raheem Sterling berkata penderaan perkauman yang dihadapinya daripada peminat Chelsea di Stamford Bridge beberapa tahun lalu tidak terlintas di fikirannya sebelum dia membuat keputusan untuk menandatangani kelab itu dari Manchester City bulan lalu.

Penyerang England berusia 27 tahun itu berkata insiden itu

yang berlaku di Stamford Bridge pada 2018 dan menyaksikan peminat Chelsea Colin Wing digantung seumur hidup, telah menyedarkan dia tentang tanggungjawabnya sebagai pemain kulit hitam terkemuka.

“Ia bukan sesuatu yang bermain di fikiran saya sama sekali,” kata Sterling kepada pemberita menjelang perlawanan Chelsea di tempat sendiri menentang Tottenham Hotspur pada Ahad.

“Saya tidak boleh membiarkan insiden daripada individu mengubah persepsi saya terhadap kelab.

“Saya tidak mempunyai kebencian atau niat jahat terhadap individu itu.” Sterling, yang memenangi empat kejuaraan liga bersama City, berkata ia telah membuka pintu untuknya memahami apa “tujuan sebenar beliau selain bola sepak”.

Baca Lagi | Sterling berkata penderaan perkauman tidak terlintas di fikirannya sebelum berpindah ke Chelsea

“Sudah tentu, bola sepak adalah matlamat utama saya dan bakat utama saya, tetapi perkara lain yang paling memberi saya kegembiraan. Itu membantu orang … Saya telah menjauhkan diri daripada bahagian perkauman dan saya lebih menumpukan pada membantu dan memupuk orang kulit hitam muda.” Chelsea, yang menduduki tempat ketiga musim lalu, menewaskan Everton dalam perlawanan pembukaan Liga Perdana mereka. — Reuters

Read Previous

Malaysia merekodkan 8.9 peratus pertumbuhan KDNK S2 apabila keadaan bertambah baik selepas wabak

Read Next

Kegelapan dan serpihan menghalang usaha menyelamat di lombong Mexico yang banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.