The Malaysia Post

Malaysia merekodkan 8.9 peratus pertumbuhan KDNK S2 apabila keadaan bertambah baik selepas wabak

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia meningkat 8.9 peratus pada suku kedua 2022 berbanding suku sebelumnya, kata Ketua Perangkawan Datuk Seri Mohd Uzir Mahidi hari ini.

Menurut Uzir, KDNK meningkat daripada 5.0 peratus pada suku terakhir, berikutan permintaan dalam negeri dan keadaan buruh yang bertambah baik, di samping daya tahan yang berterusan terhadap permintaan luar, ketika negara beralih ke arah endemisitas.

Tuntutan pengangguran juga menurun dengan ketara, kata gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus dalam sidang media bersama di Sasana Kijang di sini.

Bagaimanapun, Shamsiah berkata bahawa penambahbaikan dalam beberapa segmen terus ketinggalan di belakang yang lain, dan 20 peratus daripada ekonomi masih kekal di bawah paras pra-pandemi, menunjuk kepada sektor pembinaan sebagai contoh, disebabkan kekurangan buruh dan harga input yang lebih tinggi.

“Dari segi penawaran, sektor perkhidmatan dan pembuatan terus memacu pertumbuhan. Sektor perkhidmatan berkembang dengan kukuh, disokong oleh perbelanjaan pengguna yang lebih tinggi apabila negara beralih kepada endemisitas, pembukaan semula sempadan Malaysia dan sokongan tambahan daripada langkah dasar.

“Sektor pembuatan disokong oleh permintaan kukuh yang berterusan untuk semikonduktor, dan produk berkaitan pengguna seperti kenderaan bermotor. Sektor pertanian menguncup, kerana pengeluaran ternakan dan pertanian lain terjejas oleh peningkatan kos input terutamanya untuk makanan haiwan dan baja, dan kekurangan buruh,” kata Mohd Uzir.

Beliau menambah bahawa sektor perlombongan kekal menguncup, kerana pengeluaran terjejas akibat penutupan beberapa kemudahan minyak dan gas untuk penyelenggaraan.

Dari segi permintaan, beliau berkata pertumbuhan yang lebih tinggi didorong oleh peningkatan selanjutnya dalam permintaan dalam negeri dan penggunaan swasta berkembang pada kadar yang lebih pantas, diterajui terutamanya oleh pemulihan dalam pasaran buruh dan sokongan daripada langkah dasar. Khususnya, perbelanjaan untuk keperluan dan item mengikut budi bicara terpilih seperti restoran dan hotel, perkhidmatan rekreasi dan kelengkapan rumah terus berkembang pada suku tersebut.

“Pelaburan swasta disokong oleh peningkatan dalam struktur terutamanya dalam segmen bukan kediaman, dan pertumbuhan berterusan dalam pelaburan M&E (mekanikal dan elektrik). Sementara itu, pelaburan awam melantun semula, disebabkan terutamanya oleh perbelanjaan modal yang lebih tinggi oleh syarikat awam dalam sektor minyak dan gas, dan telekomunikasi,” katanya.

Mohd Uzir menambah bahawa penggunaan awam berkembang pada kadar yang sederhana, disebabkan oleh perbelanjaan bekalan dan perkhidmatan yang lebih rendah serta eksport bersih yang menguncup apabila pertumbuhan import mengatasi eksport, dalam keadaan permintaan dalam negeri yang lebih kukuh dan langkah mitigasi firma untuk membina penampan inventori.

“Akaun semasa imbangan pembayaran mencatatkan lebihan lebih tinggi sebanyak RM4.4 bilion, atau 1.0 peratus daripada KDNK. Ini disokong terutamanya oleh defisit pendapatan primer yang lebih kecil, didorong oleh pendapatan lebih tinggi yang dijana oleh firma Malaysia yang melabur di luar negara. Di samping itu, defisit perkhidmatan mengecil, disokong terutamanya oleh resit perjalanan yang lebih tinggi di tengah-tengah pembukaan semula sempadan antarabangsa,” katanya.

Mohd Uzir menambah, dalam akaun kewangan, pelaburan langsung asing (FDI) bersih mencatat aliran masuk RM17.3 bilion pada suku tersebut dan pelaburan ini disalurkan terutamanya ke dalam sektor pembuatan dan subsektor perkhidmatan kewangan.

Nor Shamsiah berkata ekonomi Malaysia diunjurkan terus pulih pada separuh kedua 2022, walaupun pada kadar yang lebih sederhana dalam keadaan tekanan global. Bagaimanapun, beliau berkata memandangkan kekuatan pada separuh pertama 2022 yang meningkat sebanyak 6.9 peratus, BNM menjangkakan pertumbuhan bagi tahun itu berada di hujung atas julat antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus, walaupun selepas mengambil kira mengambil kira pertumbuhan global yang lebih perlahan.

Beliau menambah bahawa pertumbuhan ekonomi Malaysia untuk sepanjang tahun dan 2023 akan didorong terutamanya oleh perbelanjaan sektor swasta, terutamanya apabila sektor pelancongan kembali normal ke tahap pra-Covid.

“Aktiviti pelaburan akan mendapat manfaat daripada merealisasikan projek berbilang tahun seperti MyDigital, Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan Laluan Transit Aliran Ringan 3 (LRT3). Rantaian bekalan juga dijangka berkurangan apabila gangguan berkaitan Covid yang berkurangan dan perdagangan global yang perlahan mengurangkan beberapa tekanan pada masa hadapan. Ini akan mengimbangi jangkaan kesederhanaan dalam pertumbuhan global,” katanya.

Nor Shamsiah bersetuju bahawa pemulihan bagaimanapun masih tidak sekata, dan ini paling teruk dalam sektor pembinaan.

“Industri berkaitan pelancongan baru-baru ini mula pulih. Dalam pasaran buruh, pemulihan dalam kalangan kumpulan yang terdedah, terutamanya golongan belia dan warga tua bersama pekerja berkemahiran rendah, adalah lebih perlahan berbanding kumpulan lain dalam pasaran buruh. Atas sebab ini, sementara dasar makro ditentukur semula apabila ekonomi keseluruhan pulih, dasar yang disasarkan akan terus menyokong segmen masyarakat ini,” jelasnya.

Beliau berkata pertumbuhan global juga akan menjadi lemah

lebih lemah daripada ramalan awal, disebabkan oleh inflasi yang lebih tinggi, kesan penutupan yang lebih teruk di China dan dasar monetari yang lebih ketat.

“Sebagai ekonomi yang kecil dan terbuka, kelembapan ini akan memberi kesan kepada eksport kita. Namun begitu, struktur eksport Malaysia yang pelbagai merentasi produk dan pasaran akan membantu kami menghadapi potensi kejutan dalam permintaan untuk mana-mana produk tertentu atau dari mana-mana negara tertentu,” tambahnya.

Nor Shamsiah, yang merupakan gabenor kesembilan BNM, juga memberi amaran bahawa prospek pertumbuhan Malaysia terus menghadapi cabaran, kerana di hadapan global, penurunan yang lebih teruk dalam pertumbuhan global merupakan faktor risiko utama penurunan. Ini dia kata. boleh berpunca daripada pelbagai faktor, termasuk lebih mengetatkan dasar monetari di Amerika Syarikat, krisis tenaga di Eropah dan penutupan semula di China.

Beliau berkata bahawa gangguan rantaian bekalan juga boleh menjadi lebih teruk, dengan kenaikan harga komoditi global, jika konflik geopolitik meningkat.

“Keadaan bekalan boleh diburukkan lagi dengan kekurangan buruh yang lebih teruk atau keadaan cuaca buruk. Tekanan kos dan harga yang lebih kukuh boleh menjejaskan perbelanjaan isi rumah dan aktiviti pelaburan, yang menjejaskan pemulihan ekonomi. Ini mengatasi risiko peningkatan daripada pasaran buruh yang lebih kukuh, peningkatan pesat dalam pelancongan, dan sebarang langkah dasar domestik tambahan,” tambahnya.

Nor Shamsiah berkata bagi baki tahun ini

inflasi utama dijangka meningkat dalam beberapa bulan, sebahagiannya disebabkan oleh kesan asas daripada diskaun ke atas harga elektrik yang dilaksanakan pada suku ketiga 2021.

Baca Lagi | Malaysia merekodkan 8.9 peratus pertumbuhan KDNK S2 apabila keadaan bertambah baik selepas wabak

“Oleh itu, inflasi teras diunjurkan lebih hampir kepada hujung atas julat ramalan 2.0 peratus hingga 3.0 peratus pada 2022, memandangkan permintaan terus bertambah baik di tengah-tengah persekitaran kos tinggi,” tambahnya.

Read Previous

Michael Learns To Rock untuk bermain di Genting Oktober ini

Read Next

Sterling berkata penderaan perkauman tidak terlintas di fikirannya sebelum berpindah ke Chelsea

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.