The Malaysia Post

Kegelapan dan serpihan menghalang usaha menyelamat di lombong Mexico yang banjir

Penyelam tentera Mexico telah disekat oleh serpihan dalam percubaan pertama mereka untuk turun jauh ke dalam lombong arang batu yang ditenggelami air di utara Mexico di mana 10 pelombong telah terperangkap selama seminggu, kata menteri pertahanan negara itu semalam.

Para pelombong terperangkap di sebuah lombong di negeri sempadan Coahuila pada 3 Ogos apabila kerja penggalian mereka menyebabkan dinding terowong runtuh, mencetuskan banjir di bahagian lombong bawah tanah.

Dalam satu kenyataan petang semalam

pejabat Peguam Negara Mexico berkata ia telah meminta perbicaraan kehakiman di Coahuila untuk mendakwa pemilik lombong itu kerana “eksploitasi haram” aset negara, memetik “kegagalannya mematuhi kewajipan undang-undang” untuk perlombongan arang batu.

Pegawai Mexico semalam telah berjaya mengurangkan kedalaman air secara mendadak yang pada mulanya mencecah kira-kira 100 kaki (30 meter), tetapi bergelut untuk menghantar pasukan penyelamat walaupun dalam usaha awal untuk mengukur sama ada keadaan selamat untuk misi menyelamat.

Dua penyelam tentera memasuki salah satu daripada tiga aci lombong yang dibanjiri pada hari Rabu selepas seorang pelombong dan seorang profesional penyelamat tenggelam empat kali untuk membersihkan serpihan, tetapi tidak dapat memasuki lombong sepenuhnya.

“Ia telah disekat,” kata Menteri Pertahanan Luis Cresencio pada sidang akhbar semalam.

“Tiada ruang untuk bergerak ke hadapan, ada halangan … masih ada beberapa papan kayu. Walaupun dengan lampu mereka untuk melihat bahagian dalam, mereka tidak mempunyai keterlihatan yang diperlukan untuk mengenal pasti apa yang mereka temui,” kata Cresencio.

Baca Lagi | Kegelapan dan serpihan menghalang usaha menyelamat di lombong Mexico yang banjir

Cresencio menambah bahawa pegawai akan meneruskan usaha untuk memasuki lombong sambil memastikan keselamatan pasukan penyelamat. Kedalaman air dalam tiga aci berukuran kira-kira 30 kaki (9 meter), 23 kaki (7 meter) dan 16 kaki (5 meter). ― Reuters

Read Previous

Sterling berkata penderaan perkauman tidak terlintas di fikirannya sebelum berpindah ke Chelsea

Read Next

Zaid Ibrahim: Firma guaman saya akan teruskan sebagai peguam Najib dalam rayuan SRC, kami tidak tinggalkan anak guam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.