The Malaysia Post

Desakan Rafizi untuk Tindakan Pengguna Baik tetapi Dasar Sebenar Akan Lebih Baik

Kenyataan Penganalisis

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli dan pihak lain yang bertanggungjawab untuk menangani krisis kos sara hidup Malaysia mesti segera membangunkan penyelesaian langsung kepada isu itu dan menghalang kerajaan daripada bersikap lepas tangan dalam perkara itu, menurut penganalisis.

Penganalisis yang ditinjau oleh Malay Mail berkata ini kerana nasihat Ahli Parlimen Pandan agar pengguna mengelak perniagaan yang mengenakan caj melebihi kadar pasaran adalah betul dari segi teknikal, keadaan kehidupan sebenar tidak selalunya kemas seperti dalam teori.

Profesor sains politik Universiti Sains Malaysia Ahmad Fauzi Abdul Hamid menegaskan bahawa orang ramai menjangkakan beberapa bentuk campur tangan kerajaan atau bahkan kawalan harga — sekurang-kurangnya dalam jangka pendek — kerana ini adalah dalam lingkungan dan kuasanya.

“Walaupun benar bahawa orang ramai mempunyai peranan untuk dimainkan dari segi permintaan, menggambarkan seolah-olah kerajaan tidak berkuasa di bahagian bekalan hanya akan mengukuhkan imej kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) ini sebagai salah satu watak neo-liberal.

“Dibawa kepada keterlaluan, kepercayaan sedemikian mungkin berpotensi merosakkan reputasi Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri yang prihatin; seseorang boleh merujuk kepada sabitan pasaran bebas terhadap perdana menteri Britain yang berumur pendek Liz Truss sebagai contoh baru-baru ini.

“Dan ideolog sayap kanan di United Kingdom melihat Singapura sebagai model ekonomi yang berdaya maju berdasarkan apa yang dipanggil wawasan pasca Brexit ‘Singapore-on-Thames’. Dengan Anwar sendiri telah menyatakan bahawa kerajaan entah bagaimana tidak berdaya berbanding bank dalam mengawal selia OPR (kadar dasar semalaman), dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming mendapatkan nasihat daripada pakar HDB Singapura (Lembaga Perumahan dan Pembangunan), ia adalah adil untuk orang ramai tertanya-tanya sama ada kerajaan ini perlahan-lahan menghanyutkan ke arah menerima ekonomi laissez faire semasa zaman ekonomi pasca-Covid yang mencabar ini,” kata Ahmad Fauzi ketika dihubungi.

Laissez-faire ialah Teori Ekonomi

Laissez-faire ialah teori ekonomi dari abad ke-18 yang menentang sebarang campur tangan kerajaan dalam urusan perniagaan. Prinsip pemacu di sebalik laissez-faire, istilah Perancis yang diterjemahkan kepada “Biarlah”, ialah semakin kurang kerajaan terlibat dalam ekonomi, perniagaan akan menjadi lebih baik, dan seterusnya, masyarakat secara keseluruhannya.

Selepas dilantik sebagai perdana menteri, Anwar menegaskan bahawa memerangi krisis kos sara hidup negara dan memulihkan ekonomi akan menjadi objektif utama pentadbirannya.

Pada November 2022, inflasi Malaysia kekal meningkat pada 4 peratus tahun ke tahun berbanding Oktober tetapi harga makanan dan minuman bukan alkohol terus mencatatkan aliran menaik, kekal di atas julat 7 peratus untuk menjadi komponen utama yang meningkat. indeks harga pengguna.

Makanan dan minuman merupakan sebahagian besar daripada purata perbelanjaan pendapatan isi rumah, menyumbang sehingga 30 peratus mengikut data rasmi. Daripada ini, lebih 11 peratus dibelanjakan untuk makan di luar, menurut Rafizi.

Rafizi, apabila merujuk kepada data inflasi (untuk komponen makanan), berkata pemacu tertinggi adalah makanan yang disediakan, mencadangkan pengguna membelanjakan sejumlah besar pendapatan mereka untuk makan di luar. Permintaan yang berterusan dan kesediaan untuk membayar harga yang ditetapkan oleh penjual mungkin disebabkan oleh kekurangan ketelusan harga, kata menteri ketika mencadangkan pengguna mungkin kekurangan insentif untuk mengubah tingkah laku penggunaan mereka kerana mereka tidak mengetahui alternatif yang lebih murah.

Beliau memberitahu pengguna bahawa mereka juga sebahagiannya bertanggungjawab terhadap kenaikan harga makanan yang berterusan di Malaysia, kerana beliau menggesa usaha “bersama” untuk mengekang inflasi yang melambung tinggi.

Baca Lagi | Malaysia Perlu Main Kad Nadir Bumi Dengan Baik

Baca Lagi | PM Thailand Keluar Sidang Berita Atas Soalan Bekas Pemimpin Thaksin

Faktor Utama Memacu Harga Naik

Ahli Parlimen Pandan itu berkata analisis data inflasi menunjukkan faktor utama yang mendorong harga naik ialah ketidakanjalan permintaan, istilah yang digunakan oleh pakar ekonomi untuk menggambarkan situasi di mana pengguna masih membeli jumlah barangan yang sama walaupun harga dinaikkan.

Tetapi felo kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara Azmi Hassan berkata rakyat Malaysia masih ingat apabila Rafizi telah mengejek pentadbiran terdahulu berhubung pendekatan yang sama mudah untuk kenaikan harga.

Memandangkan imej Rafizi sebagai pembuat dasar yang bijak dan bijak, Azmi berkata rakyat Malaysia sememangnya mengharapkan lebih banyak daripada menteri di luar nasihat akal semata-mata.

“Orang ramai benar-benar mengharapkan lebih daripada beliau dan ada juga kumpulan yang menunggu untuk menerkam beliau kerana beliau sangat lantang semasa zaman Pembangkang. Dia mempunyai seluruh kementerian di belakangnya sekarang dan tidak ketinggalan untuk orang ramai berasa sedih atau merasakan kenyataannya tidak dijangka.

“Mungkin dia tidak perlu mencadangkan kami tidak pergi ke kedai-kedai berharga tinggi ini. Harga makanan mentah, gangguan rantaian bekalan, wabak, perang Ukraine-Rusia serta perubahan iklim global telah menjejaskan segala-galanya di sekeliling kita jadi jika kita memboikot restoran, kita mungkin memboikot majoriti restoran,” katanya kepada Malay Mail.

“Namun, Rafizi baru sahaja mengangkat sumpah beberapa bulan lalu; Saya berharap dalam beberapa bulan akan datang sambil dia terus mempelajari bidang tanah dan pengalaman serta pengetahuannya tentang perdagangan berkembang, kita akan melihat dia menggubal dasar yang baik,” tambahnya.

Pada 21 Januari lalu, Rafizi mengecam pemilik restoran yang mengekalkan harga mereka walaupun selepas kos barangan mentah jatuh. Beliau berkata adalah penting bagi perniagaan ini untuk bekerjasama dalam menurunkan harga mereka sejajar dengan ramuan untuk membantu meningkatkan kuasa perbelanjaan rakyat dan meringankan beban kewangan mereka.

Beliau berkata pengguna juga harus lebih proaktif dalam bertindak balas terhadap perubahan harga barangan dengan mengelak restoran dan kedai makanan lain yang menawarkan makanan dan minuman pada harga tidak munasabah.

Pakar ekonomi Dr Nungsari Ahmad Radhi bersetuju dengan pendapat Azmi untuk inflasi dan kenaikan kos makanan, sambil menambah bahawa ia berkorelasi dengan kenaikan harga tenaga.

Beliau juga berkata ringgit yang lemah, antara lain disebabkan oleh kenaikan agresif kadar faedah Rizab Persekutuan AS, juga menyebabkan semua import lebih mahal. Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan di sini, katanya, ialah meminta Bank Negara Malaysia (BNM) cuba campur tangan.

Mengurangkan Krisis Kos Sara Hidup

Beliau kemudiannya mencadangkan liberalisasi pasaran akan membantu mengurangkan krisis kos sara hidup pada masa ini, dengan mengatakan bahawa permit dan lesen untuk perdagangan dan import boleh dihapuskan untuk meningkatkan kecekapan.

Bagaimanapun, secara lebih asas, beliau berkata intipati krisis itu adalah disebabkan oleh gaji Malaysia yang tidak stabil.

“Pada pandangan saya, inflasi di Malaysia adalah mengenai pendapatan rendah. Tahap pendapatan yang sangat rendah sehinggakan inflasi telah menghakis kuasa beli dengan ketara sekali gus penggunaan dan oleh itu kualiti hidup. Penyelesaian jangka pendek adalah mengenai jaring keselamatan seperti pemindahan tunai. Penyelesaian jangka panjang tentang menjadikan Malaysia — rakyat Malaysia dan firma Malaysia lebih produktif dan berdaya saing. Selepas itu barulah kita boleh meningkatkan gaji keseluruhan, perlindungan terbaik terhadap inflasi,” katanya kepada Malay Mail.

“Penyelesaian jangka panjang akan mengambil masa dan modal politik — untuk mengubah ekonomi menjadi satu yang mampu menjana pekerjaan bergaji lebih tinggi. Ini memerlukan lebih banyak firma untuk berdaya saing dan memasuki pasaran eksport. Yang memerlukan sumber manusia yang produktif dan berkebolehan. Sekolah dan kolej dan universiti yang lebih berkesan, persekitaran undang-undang yang memudahkan dan mengembalikan keyakinan pelabur terhadap semua jenis institusi negara termasuk kerajaan.

“Sudah tentu, inflasi adalah mengenai kemampuan: kehilangan kuasa beli kerana pendapatan rendah dan terhakis oleh inflasi. Jadi, lakukan program penambahan pendapatan — pemindahan tunai, dll — kepada isi rumah yang disasarkan. Ini telah selesai. Tetapi perkara seperti ini adalah sementara sementara harga kekal tinggi.

“Rafizi tidak salah jika mengatakan pengguna perlu menjadi pengguna yang lebih baik dengan membeli daripada sumber yang paling murah. Ini menghapuskan sebarang pencatutan yang ada. Sudah tentu, ini memerlukan maklumat dan mencari maklumat boleh mahal. Kumpulan dan persatuan pengguna harus melakukan ini dan menyebarkan maklumat untuk kegunaan pengguna,” tambahnya.

Pada hari Rabu, Rafizi menggandakan desakannya bahawa pengguna bertanggungjawab memacu inflasi, dengan mengatakan bahawa makan di luar adalah antara pemacu utama masalah itu.

Anwar akan membentangkan Bajet 2023 pada 24 Februari manakala BNM mengekalkan OPR mereka pada 2.75 peratus setakat 19 Januari 2023.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PM Thailand Keluar Sidang Berita Atas Soalan Bekas Pemimpin Thaksin

Read Next

Zahid: ‘Pembersihan’ Umno Berskala Besar Tumpuan Kepada Pensabotarah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.