The Malaysia Post

Malaysia Perlu Main Kad Nadir Bumi Dengan Baik

Kerajaan Negeri Kedah Mencatat Memorandum

Laporan baru-baru ini mengenai kerajaan negeri Kedah memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Menteri Besar Incorporated (MBI) dengan Jangka Bakat Mineral Sdn Bhd dan rakan teknikal China Xiamen Tungsten Co Ltd untuk memanfaatkan unsur nadir bumi (REE) bernilai RM60 bilion. , masih menjadi kebimbangan dan kekurangan perancangan strategik yang komprehensif bahagian kami.

Kita kekal sebagai negara yang diberkati dengan sumber strategik dan penting, tetapi kekal berisiko untuk disia-siakan dengan cara yang salah dengan kesilapan strategik jangka panjang oleh ketidakupayaan kita untuk melepaskan diri daripada perangkap konvensional dan tarikan ketagihan untuk memperoleh keuntungan yang cepat dan mudah.

Pada 2019, Parlimen dimaklumkan bahawa negara mempunyai rizab mineral logam bernilai RM732 bilion dalam bentuk arang batu, bijih timah, bijih besi, emas, mangan, pasir silika dan kaolin untuk diterokai.

Malaysia telah diberkati dengan sejumlah besar deposit nadir bumi bukan radioaktif. Kajian Geologi AS (USGS) menganggarkan kira-kira 30,000 tan metrik bijih nadir bumi boleh ditemui di Semenanjung Malaysia.

Di peringkat global, kebanyakan unsur nadir bumi terdapat di China, Australia, India dan Vietnam.

Unsur Nadir Bumi

Unsur nadir bumi (REE) semakin penting dalam elektronik pengguna, kenderaan elektrik (EV), tenaga bersih, dan paling strategik, dalam peralatan dan penggunaan ketenteraan.

Dalam ketenteraan, REE digunakan dalam aset tentera yang penting, terutamanya senjata berpandukan ketepatan, peralatan komunikasi, peralatan Sistem Kedudukan Global (GPS) dan elektronik pertahanan lain.

China mempunyai rizab REE terbesar sebanyak 44 juta tan selain mempunyai kilang penapisan terbesar yang mengawal pasaran.

Operasi Lynas Malaysia di Malaysia sejak 2012 telah dapat memecahkan monopoli dengan menjadi loji penapisan pertama di luar China. Ia juga merupakan salah satu tumbuhan penapisan nadir bumi terbesar di dunia.

Nadir bumi semakin digunakan sebagai satu lagi faktor sumber penting dan kritikal dalam persaingan geopolitik global yang lebih hebat terutamanya dalam meningkatkan teknologi dan kapasiti ketenteraan dan dalam ketuanan teknologi, yang merangkumi teknologi dan perlumbaan angkasa lepas.

Ini sahaja memaksa kami untuk menjadi bijak, dan mempunyai pandangan jauh dan berani untuk bermain kad kami dengan baik yang akan memastikan pulangan jangka panjang kami dalam gambaran yang lebih luas tentang keuntungan keselamatan dan geopolitik kami, dan bukan daripada pulangan monetari tulen sahaja.

Beijing menyedari hakikat cengkamannya terhadap Malaysia, dan mengetahui potensi masa depan kita dalam sumber kritikal ini. Ia mewujudkan keperluan bagi Beijing untuk memecahkan momentum dan keutamaan Barat dalam ekosistem nadir bumi tempatan kita dengan kehadiran Lynas.

Pencarian Beijing di Malaysia dalam spektrum nadir bumi tidak sepenuhnya berdasarkan kehendak dan niat terhadap sumber nadir bumi teras kami sahaja, kerana ia sudah menjadi pengeluar dominan. Ia lebih kepada menghentikan hasrat dan pilihan Malaysia untuk mempunyai kehadiran Barat yang lebih besar di kawasan ini, dan untuk mengganggu serta menghentikan momentum dan kapasiti yang telah diperoleh oleh Barat di Malaysia dalam hal ini.

Permainan panjang Beijing melihat Malaysia sebagai faktor yang mudah, dan mahu mengekalkan kelebihan sumber teknologi dan kritikalnya terhadap persaingan sengit dengan AS dan Barat, dan akan mahu memperlahankan dan menghentikan kehadiran Barat dalam bidang ini di bahagian dunia ini.

Baca Lagi | Cara Menghadapi Perubahan Iklim

Baca Lagi | 10 Tanda Isu Amanah & Cara Mengatasinya

Peningkatan tekanan dan kesan negatif daripada Akta Cip

Kebuntuan ekonominya yang semakin perlahan dan kehilangan kelebihan dalam pengehosan syarikat teknologi terkemuka yang kritikal, kini semakin banyak syarikat terkemuka termasuk Apple sedang mengintai untuk keluar disebabkan kemunduran dalaman yang semakin meningkat dan daya tarikan yang semakin berkurangan.

Pengeluar utama lain seperti India, Australia dan Vietnam, semuanya kekal di luar orbit pengaruh dan cengkaman Beijing dan dengan itu, melumpuhkan usaha strategik Beijing. Oleh itu, Malaysia kekal sebagai pembukaan yang sesuai untuk Beijing, yang boleh digunakan sebagai alat paksaan dan pemerasan yang berkesan.

Penguasaan nadir bumi boleh digunakan untuk mengganggu dan menguasai rantaian bekalan di rantau ini dan dunia.

Mengetahui cengkamannya, ia akan mahu menggunakannya sebagai cip tawar-menawar dalam menyekat kelebihan Barat, dan menggunakannya untuk kemajuan ketenteraan dan teknologinya sendiri dan juga sebagai kad tawar-menawar yang betul dengan pemain lain.

Kejadian perlombongan haram dan kecurian di Kedah yang lalu sudah cukup untuk membunyikan loceng penggera dan menjadikan kita lebih bijak dan strategik.

Ia menyemarakkan keperluan untuk menahan tekanan daripada AS dan Barat di tengah-tengah persaingan yang semakin sengit dan persaingan geopolitik, dan langkah strategik Beijing yang semakin meningkat di Malaysia dalam bidang ini berfungsi sebagai satu bentuk tindakan balas terhadap sekatan dan sekatan Barat yang meluas dan menyeluruh ke atas teknologi kritikalnya. terutamanya embargo kerepek.

Kehadiran baharu dalam ekosistem nadir bumi Malaysia ini mungkin menjadikan kita lebih terdedah kepada telunjuk Beijing dan mendedahkan risiko kita yang sudah terbuka kepada pelbagai alatannya yang mungkin meletakkan kita pada kelemahan yang lebih besar, dengan aset unik dan berharga kita dalam sumber kita mungkin dilihat. kepada permainan geopolitik Beijing.

Ia mempercepatkan potensi untuk mencipta kesan riak dan domino ke atas industri kritikal lain yang akhirnya akan memberi lebih banyak manfaat kepada Beijing, seperti yang dapat dilihat dalam kes ECRL, Taman Perindustrian Kuantan, projek Forest City dan banyak lagi yang telah memacu jangka panjang kami. hutang berjangka dan berpegang kepada terma dan arahan Beijing yang akan menjejaskan aset dan sumber kami yang boleh digunakan untuk keuntungannya, sebagai alat tawar-menawar dalam kewajipan hutang kami.

Selama bertahun-tahun, kami telah terperangkap di bawah perangkap dan perangkap China ini, dan telah ketagih kepada modal mudah, melihat halangan pelaburan China yang agak kecil hingga sifar dan kesediaan untuk menawarkan kepakaran dan kapasiti mereka yang menggoda kami untuk menerima perkhidmatan tersebut dengan senang hati.

Nadir bumi boleh digunakan sebagai alat pemerasan untuk menentukan pilihan kami, di mana Beijing boleh memanfaatkan komitmen hutang kami yang semakin meningkat kepadanya, daripada ECRL kepada projek BRI yang lain.

Kami akan terdedah kepada ini digunakan untuk menahan kami untuk wang tebusan, terutamanya dalam sumber kritikal dan unik kami yang akan menjadi penting untuk kepentingan Beijing termasuk nadir bumi, minyak sawit, minyak dan gas, semikonduktor, getah dan lain-lain.

Kami terus terpikat dengan wang yang mudah dan pantas, serta pantas menggunakan kepakaran Cina sebagai jalan keluar yang mudah.

Aset dan sumber kritikal mesti dilindungi dengan cara yang jelas dan komprehensif, dan prosesnya mesti dipacu nilai dan sarat prinsip.

Penguasaan China terhadap pasaran nadir bumi adalah fenomena yang agak baharu.

Untuk separuh akhir abad ke-20, Mountain Pass di AS merupakan pembekal utama dunia bagi logam nadir bumi. Tetapi semasa globalisasi tahun 1980-an dan 90-an, China secara drastik meningkatkan usaha perlombongannya. China memasuki pasaran dan pada tahun 80-an, membanjiri pasaran dengan unsur-unsur nadir bumi berharga rendah dan membawa kepada pemberhentian perniagaan semua yang lain lombong secara global.

Ia memanfaatkan monopoli ke atas bekalan nadir bumi untuk kemudiannya menguasai semua langkah tambah nilai, dari lombong hingga logam hingga magnet.

Beijing pernah menyekat akses Jepun kepada unsur nadir bumi semasa pertikaian 2010 berhubung penahanan Tokyo ke atas seorang kapten pukat tunda nelayan China. Kemudian pada 2019, China mengancam untuk memasukkan produk tertentu menggunakan nadir bumi dalam sekatan eksport teknologi Beijing, sebagai tindak balas kepada tekanan pentadbiran Trump ke atas gergasi telekomunikasi Huawei.

China dengan mudah boleh membuat keputusan untuk menyekat akses kepada nadir bumi sekali lagi dengan akibat buruk

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, China telah menjadi pengeluar paling dominan dengan kemuncaknya melebihi 90 peratus daripada jumlah keluaran dunia, membawa kepada situasi geopolitik yang lebih besar, kerana kuasa dunia mengiktiraf kepentingan sumber semula jadi ini.

China menyumbang 63 peratus daripada perlombongan nadir bumi dunia, 85 peratus pemprosesan nadir bumi, dan 92 peratus daripada pengeluaran magnet nadir bumi.

Bersama-sama, China dan Myanmar menghasilkan 100 peratus unsur nadir bumi “berat” dunia, terutamanya disprosium dan terbium. Dibezakan daripada nadir bumi “ringan” dengan nombor atomnya yang lebih tinggi, unsur nadir bumi berat “selimut” magnet nadir bumi terkuat untuk melindunginya daripada suhu tinggi, menurut kumpulan penyelidikan bebas Adamas Intelligence. Ia digunakan dalam pesawat siluman, peluru berpandu dan peralatan ketenteraan lain.

Walaupun China mendominasi pengeluaran secara keseluruhan, cengkamannya paling hebat pada nadir bumi yang berat. Ia merupakan segmen permintaan yang agak kecil secara keseluruhan, tetapi sangat strategik penting kepada hampir mana-mana negara moden, menurut kumpulan penyelidikan ini.

Syarikat AS bergelut untuk menandingi kos rendah Beijing, yang didorong oleh subsidi kerajaan, gaji pekerja yang rendah dan standard alam sekitar yang lemah.

Di seluruh Amerika, lombong nadir bumi lain ditutup kerana mereka tidak dapat bersaing dengan China. Ia memberikan kelebihan dan penguasaan yang sempurna kepada China, sama seperti yang dinikmati dengan sektor lain melalui manipulasi mata wang dan perdagangannya, alat ekonomi yang meluas termasuk lambakan dan melalui kelebihan yang direbut sejak menyertai WTO.

Sudah tiba masanya untuk kita menjadi bijak, inklusif dan bekerja sebagai satu untuk keperluan keselamatan dan kelangsungan hidup bersama.

Di Kedah, aset nadir bumi bernilai RM60 bilion sudah matang untuk diekstrak, ia memerlukan penilaian dan perancangan yang teliti.

Di seluruh negara secara keseluruhan, terdapat keperluan yang menarik dan strategik untuk semua negeri yang mempunyai sumber strategik, terutamanya nadir bumi, untuk menyelaraskan dengan kerajaan persekutuan dan juga Majlis Keselamatan Negara, dalam struktur holistik.

Read Previous

10 Tanda Isu Amanah & Cara Mengatasinya

Read Next

PM Thailand Keluar Sidang Berita Atas Soalan Bekas Pemimpin Thaksin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.