The Malaysia Post

10 Tanda Isu Amanah & Cara Mengatasinya

Tanda-tanda Isu Kepercayaan & Cara Mengatasinya

Pernahkah anda merasa yakin bahawa anda tidak boleh mempercayai seseorang, walaupun mereka tidak melakukan apa-apa untuk menyebabkan anda meragui mereka? Isu kepercayaan boleh menyebabkan syak wasangka, kebimbangan dan keraguan, serta boleh merosakkan hubungan romantis, peribadi dan profesional. Belajar untuk mempercayai semula boleh menjadi sukar tetapi perlu untuk mengekalkan kesejahteraan emosi anda.

Apakah Isu Amanah?

Amanah ialah mempercayai integriti orang lain. Membina kepercayaan bermakna anda berasa selamat dalam interaksi dan perhubungan anda, serta mampu bersikap terbuka dan terdedah dengan orang lain. Apabila orang menyakiti anda dan mengkhianati kepercayaan anda, perasaan selamat anda boleh hancur. Anda mula mengharapkan yang terburuk daripada orang lain dan menjadi curiga dan ragu-ragu. Kekurangan kepercayaan ini, yang biasanya dirujuk sebagai mempunyai isu kepercayaan, boleh menjadi sangat berbahaya kepada kesihatan mental anda dan hubungan anda dengan orang lain.1

Kepentingan Amanah dalam Hubungan Romantik

Isu kepercayaan boleh menyebabkan anda mengalami kebimbangan perhubungan dan boleh menghalang anda daripada mendalami perhubungan. Ia juga boleh menjadi isu utama jika anda menyemak telefon pasangan anda tanpa bertanya atau jika anda sentiasa menyemaknya. Membina kepercayaan dalam hubungan adalah kunci untuk bergantung antara satu sama lain dan mengekalkan umur panjang.

Mengapa Isu Amanah Memudaratkan?

Isu kepercayaan boleh menjejaskan banyak bidang kehidupan anda, termasuk kesihatan mental dan emosi anda serta hubungan profesional dan peribadi anda. Isu kepercayaan boleh membawa kepada masalah perhubungan, kesunyian, pengasingan, tekanan, keletihan dan kesempurnaan. Apabila anda tidak mempercayai orang lain, ia menyebabkan anda taksub dengan tindakan orang lain atau berasa seperti anda perlu melakukan semuanya sendiri. Ia juga boleh membawa kepada membangunkan isu kawalan dan kesempurnaan.

Tanda-tanda Isu Amanah

Isu kepercayaan boleh menyebabkan anda berasa curiga, meragui orang lain, dan juga mengasingkan diri anda. Anda mungkin mempunyai hubungan yang tidak menentu, tidak stabil, bergaduh, atau menuduh orang lain tidak jujur atau pengkhianatan. Anda juga mungkin menghabiskan banyak masa untuk bimbang, tertanya-tanya, atau terobsesi tentang apa yang orang lain lakukan.

Baca Lagi | Kebebasan Internet Hak Asasi Manusia yang Penting

Baca Lagi | Cara Menghadapi Perubahan Iklim

Berikut adalah 10 tanda potensi masalah kepercayaan:

1. Anda Fokus pada yang Negatif

Orang yang menjalinkan kepercayaan dan hubungan yang sihat lebih berkemungkinan melihat perkara positif antara satu sama lain, manakala orang yang mempunyai isu kepercayaan lebih cenderung menumpukan pada perkara negatif. Jika anda sering mendapati diri anda menganggap yang paling teruk dan menyedari kelemahan orang dan bukannya kekuatan, itu boleh menjadi petanda masalah kepercayaan.3

2. Anda Rasa Seperti Anda Perlu Melakukan Segala-galanya

Anda mempunyai masa yang sukar bergantung pada orang lain untuk mengikutinya, jadi anda melakukan semuanya sendiri. Ini membawa kepada perfeksionisme, tekanan, dan kerja berlebihan. Di tempat kerja, ia boleh menyukarkan anda untuk bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan, kerana anda tidak berasa selesa untuk mewakilkan atau bergantung kepada orang lain untuk melakukan bahagian mereka.4

3. Anda Curiga dengan Rakan & Keluarga

Anda sentiasa menyediakan diri anda untuk pengkhianatan, kekecewaan, atau motif tersembunyi yang seterusnya. Anda tidak percaya apa yang orang katakan kepada anda. Reaksi tergesa-gesa anda adalah untuk menganggap bahawa mereka tidak jujur atau telah memecahkan kepercayaan anda dalam beberapa cara.

4. Anda Mengelakkan Keintiman

Keintiman memerlukan kelemahan, dan orang yang mempunyai masalah kepercayaan cuba mengelak daripada berasa terdedah pada semua kos. Jika anda mempunyai masalah kepercayaan atau takut akan keintiman, anda lebih suka bersendirian daripada berisiko terluka.

5. Anda Menahan Dendam

Apabila seseorang telah memecahkan kepercayaan anda atau mengecewakan anda, anda tidak akan melupakannya. Anda tidak mungkin akan memaafkan atau mempercayai orang itu lagi.

6. Anda Pilih Pergaduhan

Apabila anda mempunyai masalah kepercayaan, anda sangat menyedari sebarang perkara kecil yang boleh menjadi salah dalam perhubungan. Anda tidak mempercayai pasangan anda, jadi anda membangkitkan isu masa lalu mereka atau mencari perkara yang mengganggu anda dan memulakan pergaduhan.

7. Anda Simpan Sendiri

Berkongsi dunia dalaman anda dengan orang lain memerlukan kepercayaan. Apabila anda mempunyai masalah kepercayaan, anda lebih suka menyimpan sesuatu untuk diri sendiri daripada mengambil risiko mempercayai orang lain dengan butiran kehidupan dalaman anda.

8. Anda Elakkan Komitmen

Anda menghadapi masalah untuk melakukan, kerana hubungan yang komited memerlukan kepercayaan dan kelemahan daripada semua orang yang terlibat. Apabila anda tidak mempercayai orang lain, anda mengelak daripada memasuki situasi yang menyebabkan anda berasa terdedah, dan anda mengalami isu komitmen.

9. Anda Mengintip Orang atau Semak Telefon Mereka

Apabila anda mempunyai isu kepercayaan, anda sentiasa mencari bukti untuk membuktikan sama ada seseorang itu jujur dengan anda atau tidak. Memandangkan anda tidak mempercayainya, anda mencari bukti sama ada untuk menenangkan fikiran anda atau membuktikan anda betul.

10. Anda Seorang Penyendiri

Anda lebih suka syarikat anda sendiri daripada orang lain, kerana sekurang-kurangnya apabila anda sendirian tiada orang lain boleh mengecewakan anda.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Cara Menghadapi Perubahan Iklim

Read Next

Malaysia Perlu Main Kad Nadir Bumi Dengan Baik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.