The Malaysia Post

Cara Menghadapi Perubahan Iklim

Inilah cara kita bertahan dengan perubahan iklim

Apa yang berlaku dekad ini akan menentukan sama ada kita boleh mengelakkan perubahan iklim yang paling teruk pada masa hadapan. Ia adalah tugas yang mencabar, tetapi manusia boleh menyesuaikan diri, dan inovatif-dan jam terus berdetik.

Pada 30 Jun di bandar kecil pergunungan Lytton, Kanada, selepas tiga hari memecah rekod haba yang memuncak pada 121.3 darjah Fahrenheit, penduduk tiba-tiba mula melihat lembah di bawah bandar itu dipenuhi asap. “Kami cuba menyemak sama ada terdapat sebarang perintah kecemasan atau sebarang maklumat yang berlaku,” Gordon Murray, ahli majlis bandaran, kemudian memberitahu CBC News. “Kami dapat melihat bahawa terdapat banyak asap tetapi tidak menemui apa-apa, dan kemudian perkhidmatan sel mati, dan kuasa terputus, dan kami tahu bahawa ia adalah serius.”

Murray dan pasangannya mengumpulkan haiwan peliharaan mereka-walaupun seekor kucing tidak dapat ditemui, dan terpaksa ditinggalkan-dan masuk ke dalam kereta mereka dan mula memandu, tanpa mengetahui arah mana yang selamat. Rumah-rumah dilalap api di setiap sisi jalan. Asap dan abu sangat tebal di udara sehingga sukar untuk dilihat. Mereka berjaya keluar. Tetapi hampir seluruh kampung itu terbakar, dan dua orang mati.

Baca Lagi | Destinasi berbulan madu paling popular di Malaysia

Baca Lagi | Kebebasan Internet Hak Asasi Manusia yang Penting

Ini adalah perubahan iklim pada tahun 2021

Gelombang haba yang membantu membakar api di Lytton sangat tidak pernah berlaku sebelum ini sehingga para saintis kemudian mengira bahawa ia adalah mustahil secara statistik di bawah model ramalan mereka sebelum ini. Melalui Barat Laut Pasifik, haba membunuh beratus-ratus orang. Di Siberia, salah satu tempat pemanasan terpantas di Bumi, haba dan kemarau membantu mencetuskan kebakaran yang membakar lebih daripada 43 juta ekar.

Di Jerman, hujan yang tidak pernah berlaku sebelum ini membanjiri masyarakat, menyapu rumah. Di Louisiana, lebih daripada sejuta orang kehilangan kuasa selepas Taufan Ida, menjadi lebih kuat kerana perubahan iklim. Apabila ribut mencecah New York dan New Jersey, hujan memenuhi pangsapuri bawah tanah dengan pantas sehingga beberapa penduduk mati lemas. Ia adalah senarai panjang, dan berkembang setiap minggu.

Manusia telah mengeluarkan lebih daripada 2.4 trilion tan CO2 yang memerangkap haba sejak Revolusi Perindustrian, dan lebih separuh daripada CO2 itu telah dikeluarkan dalam tempoh 30 tahun yang lalu. Itu telah mendorong suhu global naik sekitar 1.1 darjah Celsius, setakat ini, mencetuskan pelbagai masalah, daripada kemarau dan taufan yang melampau kepada penyebaran penyakit.

Tetapi apabila pelepasan berterusan, kita mungkin berada di landasan untuk 3 darjah pemanasan menjelang akhir abad ini-hasil yang akan menjadi bencana. Apa yang berlaku dekad ini akan menentukan sama ada kita boleh mengelakkan kesan yang paling teruk. Dan walaupun dunia masih bergerak terlalu perlahan dalam tindakan iklim, keadaan berubah.

Tenaga boleh diperbaharui kini membentuk bekalan tenaga global yang lebih besar daripada arang batu. Syarikat teknologi iklim mungkin mengumpul $49 bilion tahun ini. Sesetengah syarikat, seperti Microsoft, komited untuk melampaui matlamat biasa “sifar bersih” dan menghapuskan semua pelepasan sejarah mereka. Industri yang sukar dinyahkarbon, seperti simen, keluli dan perkapalan, sedang mencari penyelesaian baharu.

Transformasi yang diperlukan merentas industri adalah besar, tetapi masih boleh dilakukan. “Saya tidak pasti bahawa manusia pernah menghadapi tugas yang agak mencabar,” kata Edward Mason, pengarah di firma pelaburan Generation Investment Management. “Sudah tentu bukan dari segi ekonomi, dari segi skala perubahan yang diperlukan, dan kadar di mana jam berdetik. Tetapi manusia boleh menyesuaikan diri. Kami inovatif. Dan kita boleh menghadapi cabaran.” Kami tahu apa yang perlu berlaku untuk menangani perubahan iklim. Kita hanya perlu melakukannya.

Itulah sebabnya kami telah mengumpulkan satu siri cerita minggu ini yang kami panggil Pelan Kemandirian Perubahan Iklim kami. Inilah yang akan kami terokai minggu ini:

Bagaimanakah kita boleh membuat lebih ramai orang mengambil berat tentang krisis iklim?

Tiga puluh lima tahun yang lalu, empat perkataan dari Stevie Ray Vaughn menggerakkan seluruh negeri untuk membersihkan perbuatannya. Kini kita memerlukan mesej krisis iklim yang mudah dan berkuasa untuk menggerakkan orang ramai.

‘Kami melihat rumah kami musnah’

Satu kisah hidup dengan cuaca yang melampau. Seorang mangsa cuaca ekstrem di Texas menceritakan ribut yang memusnahkan rumahnya dan memikirkan masa depan yang tidak menentu.

Apakah rupa masa depan kita yang berubah-ubah iklim?

Berikut adalah tiga kemungkinan. Masa depan kita mungkin kelihatan suram, tetapi ia bukan alasan untuk berputus asa dalam mengekang perubahan iklim. Pergerakan berani dan agresif kini masih boleh menyelamatkan kita daripada malapetaka mutlak.

Jika 100 syarikat bertanggungjawab untuk 70% daripada pelepasan, apakah yang boleh anda lakukan?

Jika kebanyakan masalah berpunca daripada syarikat besar dan kerajaan yang bergerak perlahan, apakah yang perlu saya lakukan untuk mengatasinya? Inilah yang.

Alasan untuk berharap

16 syarikat, orang dan idea yang mungkin menyelamatkan planet ini. Tiada penyelesaian tunggal yang mungkin menyelamatkan kita daripada krisis iklim, tetapi penyelidikan dan pembangunan intensif selama empat dekad telah menghasilkan inovasi yang boleh membawa kita ke masa depan yang lebih bersih dan tidak menentu.

Read Previous

Kebebasan Internet Hak Asasi Manusia yang Penting

Read Next

10 Tanda Isu Amanah & Cara Mengatasinya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.