The Malaysia Post

Kebebasan Internet Hak Asasi Manusia yang Penting

Kebebasan Internet sebagai Hak Asasi Manusia

Walaupun tanggapan akses kepada internet telah dipromosikan sebagai hak asasi manusia, di Malaysia, kebebasan internet sebagai hak asasi manusia yang lebih penting.

Asia Centre, sebuah institut penyelidikan yang berpangkalan di Bangkok dalam Status Perundingan Khas dengan Majlis Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN ECOSOC), menyatakan perkara ini dalam laporan terbarunya, Kebebasan Internet di Malaysia: Mengawal selia wacana dalam talian mengenai kaum, agama dan royalti.

Malaysia telah mencapai kemajuan yang ketara dalam meningkatkan akses internet dalam dekad yang lalu. Pada awal tahun 2022, indeks penembusan internet di negara ini mencapai hampir 90 peratus, peratusan yang sangat tinggi memandangkan kadar global pada Julai 2022 ialah 63 peratus.

Penguasaan Politik Barisan Nasional

Akses kepada internet pertama kali diletakkan sebagai hak asasi manusia pada 2018 selepas pilihan raya bersejarah yang mengganggu penguasaan politik Barisan Nasional (BN).

Gobind Singh Deo dari Parti Tindakan Demokratik (DAP), yang berkhidmat sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia dalam pentadbiran PH antara Mei 2018 dan Februari 2020, mencadangkan kabinet menjamin hak untuk mengakses internet dalam Perlembagaan.

Pada 2021, Tan Sri Annuar Musa dari Umno, yang merupakan Menteri Komunikasi dan Multimedia bagi pentadbiran BN antara Ogos 2021 dan November 2022, meneruskan gesaan untuk menjadikan akses kepada kemudahan internet sebagai hak asasi manusia seiring dengan keperluan asas seperti pakaian, makanan dan tempat perlindungan.

Seruan ini bermakna, tetapi hak untuk kebebasan bersuara dalam talian tidak disebut, walaupun Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan menjamin hak kebebasan bersuara. Itu mendedahkan jurang dalam kebebasan asas seperti menyatakan pendapat seseorang secara bebas dalam talian.

Oleh itu, adalah sama penting untuk mempromosikan kebebasan internet sebagai hak asasi manusia.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Malaysia telah melakukan dengan sangat baik dalam mempromosikan akses kepada internet. Namun, isunya bukan mengenai akses – sah satu perkara – tetapi sama ada hak kebebasan bersuara melalui internet dan media sosial ada selepas mendapat akses.

Baca Lagi | Bila dan Berapa Kerap Anda Tingkatkan Telefon anda

Baca Lagi | Destinasi berbulan madu paling popular di Malaysia

Pentadbiran BN pimpinan Umno

Di Malaysia, satu set undang-undang era penjajah, yang telah disemak dan dikembangkan selama enam dekad oleh pentadbiran BN pimpinan Umno berturut-turut, membentuk ekosistem undang-undang yang menghalang kebebasan bersuara dalam talian.

Perlembagaan Persekutuan Malaysia memastikan dan melindungi hak asasi manusia seperti kebebasan bersuara, berhimpun dan berpersatuan (Perkara 10), dan agama (Perkara 11). Bagaimanapun, fasal daripada Perlembagaan membenarkan peruntukan dalam Akta Hasutan Kanun Keseksaan, Akta Keterangan, Akta Komunikasi dan Multimedia negara, mengehadkan kebebasan tersebut.

Akta Antiberita Palsu, yang diperkenalkan kerajaan BN sejurus sebelum pilihan raya 2018, telah dibatalkan semasa pentadbiran PH antara 2018 dan 2020.

Berikutan keluarnya PH, Ordinan Darurat (Kuasa Perlu) (No.2) 2021 yang merangkumi peruntukan daripada Akta Anti Baharu Palsu diperkenalkan dan kemudiannya dibatalkan.

Walaupun kemenangan Pakatan Harapan pada 2018 menjana harapan untuk meningkatkan kebebasan internet dengan membatalkan penyekatan laman web dan memansuhkan Akta Antiberita Palsu, keruntuhannya pada 2020 menafikan kemajuan ini.

Kemudian, pentadbiran Perikatan Nasional seterusnya hanya meneruskan ekosistem undang-undang pentadbiran BN enam dekad Umno untuk mengawal kebebasan bersuara dalam bidang digital.

Pada 2022, ketidakupayaan PH untuk mendapatkan majoriti mudah kerusi juga bermakna, sekali lagi, ia tidak dapat meningkatkan kebebasan internet. Akhirnya PH membentuk kerajaan perpaduan dengan UMNO sebagai salah satu daripada beberapa ahli komponen. MOU yang melakar kerajaan perpaduan itu bersedia untuk meneruskan aliran undang-undang enam dekad ini.

Ekosistem undang-undang di atas memberi kesan kepada kebebasan internet di negara ini kerana ia menyekat beberapa hak asas atas alasan yang berbeza.

Perkembangan Bercanggah dengan Berasaskan Hak

Perkembangan ini bercanggah dengan pendekatan PBB berasaskan hak terhadap sfera digital untuk memastikan semua rakyat dapat memaksimumkan peluang daripada internet. Dalam persekitaran sedemikian, kebebasan bersuara dalam talian adalah yang paling utama. Oleh itu, walaupun kerajaan menambah baik akses kepada internet, menyekat kebebasan bersuara dalam talian mengancam internet sebagai hak asasi manusia.

Memandangkan akses internet sebagai hak asasi manusia bukan sahaja harus dihadkan kepada menjadikan teknologi digital tersedia secara meluas kepada penduduk dan menambah baik infrastruktur digital, adalah menjadi tanggungjawab ahli parlimen untuk memajukan perundangan yang memastikan semua suara dapat didengar dan dihormati, dalam talian dan luar talian.

Selain itu, syarikat teknologi mesti mencipta platform digital yang melindungi hak dalam talian pengguna mereka, terutamanya kebebasan bersuara, untuk memastikan hak asasi Perlembagaan Persekutuan Malaysia dihormati.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Destinasi berbulan madu paling popular di Malaysia

Read Next

Cara Menghadapi Perubahan Iklim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.