The Malaysia Post

Bila dan Berapa Kerap Anda Tingkatkan Telefon anda

Berapa Kerap Anda Perlu Menaik taraf Telefon Anda?

Kekerapan anda menaik taraf telefon anda bergantung pada dua perkara utama: keperluan anda dan belanjawan anda. Panduan terperinci kami tentang amaun yang perlu dibelanjakan pada telefon pintar menunjukkan kepada anda ciri yang boleh anda jangkakan pada setiap kurungan harga.

Tetapi bergantung pada jenis pengguna anda, jumlah masa anda harus menyimpan telefon anda akan berbeza-beza.

Menaik taraf Telefon Anda Setiap Tahun

Menaik taraf telefon anda setiap tahun tidak masuk akal untuk kebanyakan orang. Tetapi boleh difahami jika anda seorang yang bekerja dengan teknologi untuk sara hidup atau peminat yang ingin (dan mampu) mengalami inovasi terkini sebelum orang lain.

Menaik taraf setiap tahun juga bermakna anda tidak perlu risau tentang kemerosotan bateri anda kerana anda mendapat yang baharu dengan setiap model baharu. Anda juga mendapat sistem cip dan kamera terkini untuk pengalaman yang lebih baik semasa permainan dan fotografi.

Baca Lagi | Kuasa Kembali ke Bandar-bandar di Pakistan Hari selepas Pemadaman Besar-besaran

Baca Lagi | Pemain Cina Mengucapkan Selamat Tinggal Sedih kepada ‘World of Warcraft’

Menaik taraf Telefon Anda Setiap Tiga Tahun

Kebanyakan orang menaik taraf telefon mereka setiap dua hingga tiga tahun. Pada masa itu, bateri mula menjadi mengganggu dan telefon Android berhenti menerima kemas kini. Ia juga biasanya masa yang mencukupi untuk syarikat teknologi memperkenalkan beberapa ciri baharu yang mungkin anda inginkan pada telefon anda yang seterusnya.

Jadi, tiga tahun adalah masa yang mencukupi untuk mempertimbangkan untuk meningkatkan telefon anda, tetapi itu hanya jika anda tahu bahawa anda sebenarnya akan mendapat manfaat daripada telefon baharu dan ciri-cirinya. Jika telefon semasa anda berfungsi dengan baik selepas tiga tahun, anda boleh menukar baterinya untuk memanjangkan hayatnya.

Menaik taraf Telefon Anda Setiap Lima Tahun atau Kemudian

Menaik taraf telefon anda setiap tiga tahun adalah sesuai untuk kebanyakan orang, tetapi ia mungkin bukan untuk anda. Sebagai contoh, telefon perdana moden sudah cukup kalis masa hadapan untuk bertahan lebih lama daripada lima tahun—dengan mengandaikan bahawa anda tidak mengambil berat tentang mendapatkan kemas kini perisian terkini dan boleh menggantikan bateri kemudian.

Ini paling masuk akal untuk pengguna warga emas dan kanak-kanak kerana mereka tidak memerlukan ciri terkini; keperluan mereka cenderung lebih asas dan tidak mungkin berubah dalam masa terdekat. Kes penggunaan mereka terhad kepada fungsi asas seperti membuat panggilan, menghantar mesej, menyemak imbas web, menonton YouTube, menggunakan media sosial dan fotografi ringan.

Tingkatkan Telefon Anda Apabila Anda Sebenarnya Perlu

Telefon pintar adalah alat untuk sesetengah orang dan gaya hidup penting untuk orang lain. Berdasarkan kem mana anda berada, keutamaan anda akan berbeza. Jangan tingkatkan telefon anda hanya kerana model baharu kelihatan lebih menarik; syarikat boleh menjadi agak persuasif dalam membuat anda membeli apa yang anda tidak perlukan.

Jika anda tergoda untuk menaik taraf hanya kerana anda bosan dengan telefon anda, anda boleh mencuba pelbagai helah untuk menjadikannya berasa baharu semula, terutamanya pada Android. Semakin lama telefon anda berada bersama anda, semakin lama ia berada jauh dari tapak pelupusan di suatu tempat dan semakin banyak wang yang anda jimat dari semasa ke semasa.

Read Previous

Pemain Cina Mengucapkan Selamat Tinggal Sedih kepada ‘World of Warcraft’

Read Next

Destinasi berbulan madu paling popular di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.