The Malaysia Post

Adakah ChatGPT Akan Mengubah Dunia Menjadi Lebih Baik Atau Lebih Buruk?

ChatGPT Tukar

Ia telah menulis esei yang pelajar kolej telah berjaya menyerahkan, dan menjana kod komputer berfungsi. Ia boleh menulis novel, lagu, jenaka, rancangan kecergasan, puisi dan senarai beli-belah. Bergelut dengan kerja rumah matematik? Ia akan menyelesaikan algebra anda dengan mudah. Bersusah payah mencari kerja? Ia akan menulis permohonan kerja dan surat lamaran.

Saya tidak akan berpura-pura mengetahui sedikit pun tentang pengaturcaraan, tetapi pemahaman saya ialah ia sangat mengagumkan kepada saintis dan pengaturcara juga.

Banyak AI lain direka bentuk serupa kerana mereka menyisir berbilion halaman teks dalam talian untuk memaklumkan respons mereka, tetapi pembangunan ChatGPT juga melibatkan manusia sebenar menilai responsnya dari segi keaslian dan ketepatan balasannya, membolehkannya mempelajari cara menghasilkan. kandungan yang kelihatan lebih tulen sebagai manusia.

Kami mungkin belum pernah memasuki filem thriller sci-fi dystopian 1980-an, tetapi ChatGPT menimbulkan banyak soalan dan loceng penggera. Adakah ia benar-benar mematikan konsep esei sekolah atau kolej? Adakah Carian Google telah ditinggalkan tanpa harapan?

Mari kita bincangkan tentang beberapa implikasi ChatGPT dan sama ada impaknya lebih menarik atau menakutkan.

Pendidikan

Terdapat banyak kebimbangan mengenai potensi pengaruh ChatGPT terhadap pendidikan di semua peringkat. Pelajar kini boleh mencipta beribu-ribu perkataan mengenai Pergerakan Hak Sivil, Ratu Elizabeth I, atau hubungan antara Jepun dan China tanpa sebarang usaha.

Esei ini mungkin mengandungi ketepatan fakta atau kelihatan terlalu bertele-tele, tetapi sesiapa yang pernah bergantung pada Wikipedia untuk membuat kerja rumah pada saat-saat akhir tahu bahawa ini bukan halangan yang tidak dapat diatasi. Jika sesuatu boleh menulis 5,000 perkataan untuk anda, anda tidak akan peduli bahawa anda perlu menghabiskan 30 minit membaca pruf untuk tuntutan yang keterlaluan; anda hanya akan berasa lega kerana ia menjimatkan kerja anda selama seminggu.

“ChatGPT membuat banyak kesilapan” ialah “Sesiapa sahaja boleh mengedit Wikipedia, anda tahu!” Satu-satunya perbezaan ialah, tidak seperti Wikipedia, ChatGPT biasanya akan lulus semakan plagiarisme.

Sekolah, institusi yang berfikiran ke hadapan dan inovatif, telah bertindak balas dengan mengharamkan ChatGPT pada komputer dalaman dari New York ke Seattle ke UK. Sememangnya, ini hanya akan menyusahkan pelajar miskin dan luar bandar tanpa internet rumah yang boleh dipercayai.

Baca Lagi | Belia, Pembangunan Sukan di Malaysia Kekal Holistik, Kata Hannah Yeoh

Baca Lagi | Sebagai Wilayah, Peruntukan untuk Sabah, Sarawak Harus Setanding dengan Semenanjung

Terdapat penyelesaian yang lebih baik: benar-benar membuang esei yang boleh dilakukan di rumah.

Selalunya esei mengekalkan ketidaksamaan dan mudah ditipu. Pengesan plagiarisme tidak pernah dapat menghalang seseorang daripada menghantar seorang guru sejarah India $20 untuk menulis esei untuk mereka, atau meminta ibu atau teman lelaki mereka melakukannya sebagai balasan untuk kebaikan.

Impak sebenar ChatGPT adalah untuk mendemokrasikan penipuan.

Untuk sekian lama, adalah mudah untuk menyelesaikan kerja rumah matematik atau bahasa Perancis anda dalam talian dengan bantuan Yahoo Answers / Quora / Reddit. Tiada siapa yang mengambil berat kerana pelajar akan terperangkap dengan cepat dalam peperiksaan sebenar secara peribadi.

Kerja

Saya tidak fikir kita harus terlalu bimbang dengan keupayaan ChatGPT untuk membantu orang ramai mendapatkan pekerjaan.

Ia adalah alat, sama seperti templat CV atau Grammarly, dan majikan hanya perlu dipersalahkan jika mereka mengupah seseorang untuk surat lamaran yang bagus tanpa mengesahkan bahawa mereka mampu menghasilkan kandungan yang setara sendiri.

Sesungguhnya, seperti di atas, saya berharap keupayaan enjin membawa kepada pembaharuan dalam proses permohonan kerja, yang terkenal kurang berkorelasi dengan prestasi semasa kerja.

Tetapi bagaimana pula dengan menggunakan ChatGPT semasa melakukan tugas anda? Itu menimbulkan lebih banyak persoalan. ChatGPT mampu melakukan lebih daripada sekadar kerja merengus — ia juga boleh membekalkan rancangan perniagaan, menulis artikel dan mencadangkan slogan pengiklanan. Mungkin tidak baik, tetapi sudah pasti ia akan bertambah baik dengan masa.

Saya rasa penulis di Financial Times dan Al Jazeera mungkin akan dapat memerah beberapa ratus perkataan setiap hari tanpa menggunakan ChatGPT, tetapi kilang kandungan pasti sangat gementar. Mengapa membayar walaupun jumlah yang kecil kepada penulis untuk menghasilkan karya berkualiti rendah sedangkan internet akan melakukannya secara percuma dan serta-merta?

Atas sebab yang sama, saya tertanya-tanya sama ada chatbot berkualiti baik seperti ini akan menjadikannya lebih sukar untuk berhubung dengan manusia sebenar apabila anda menghadapi masalah perkhidmatan pelanggan untuk diselesaikan.

Selain itu, kemudahan menjana kandungan boleh menjadi masalah. Jika bank dibanjiri dengan rancangan perniagaan bertulis ChatGPT atau surat khabar dengan op-ed bertulis ChatGPT, ia boleh meningkatkan kos perniagaan hanya kerana keperluan untuk menapis melalui gelombang penyerahan baharu.

Sememangnya, enjin juga akan mengurangkan permintaan untuk banyak kerja rungutan yang masuk ke dalam pekerjaan kreatif. Kami masih memerlukan pengaturcara komputer, sebagai contoh, tetapi penyahpepijatan akan menjadi lebih pantas dan lebih mudah, dan itu akan memberi kesan kepada mereka yang tidak berupaya untuk beralih kepada set kemahiran baharu.

Media & Politik

Patutkah kita mengharapkan ChatGPT akan mengakibatkan banjir “berita palsu”?

Pasukan di belakangnya telah cuba menyekat ketersediaannya dalam rejim autoritarian seperti Rusia, China dan Iran. Mereka juga telah cuba menyekat tindakan yang akan dilakukan oleh bot berkenaan dengan topik kontroversi. Sebagai contoh, jika anda meminta bot untuk berhujah bahawa Holocaust tidak berlaku, ia mungkin enggan berbuat demikian.

Tetapi apabila teknologi itu wujud, hampir mustahil untuk menyekat akses dan keupayaannya. Ramai orang di China telah mula menggunakannya dengan gabungan VPN dan nombor telefon asing, dan enjin telah pun dimatikan untuk memberikan arahan tentang cara menyediakan koktel Molotov atau bom nuklear.

Perkara ini boleh dilakukan dengan teknologi sedia ada, sudah tentu, tetapi ChatGPT akan mengurangkan halangan untuk masuk dan membenarkan skala yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Tyler Cowen dari Bloomberg telah membuat perkara berharga tentang kesan ChatGPT yang mungkin ada pada politik AS:

“ChatGPT boleh dengan mudah menulis surat atau e-mel kepada ahli Kongres yang memuji atau mengadu tentang dasar tertentu, dan surat itu akan sekurang-kurangnya sama baiknya dengan apa yang ditulis oleh ramai konstituen, boleh dikatakan lebih baik.

Lama kelamaan, kumpulan berkepentingan akan menggunakan ChatGPT, dan mereka akan membanjiri sistem politik dengan kandungan tiruan tetapi pintar.”

Cowen dengan teliti membezakan ini daripada maklumat yang salah, tetapi ia masih tidak demokratik. Terdapat banyak hujah bijak yang memihak kepada pemansuhan sempadan atau cukai pendapatan, tetapi adalah berbahaya bagi ahli politik untuk tersilap mempercayai konstituen mereka menginginkan perkara itu kerana mesej yang dijana oleh AI.

Pelarasan secara semula jadi akan dibuat, seperti keutamaan yang lebih diberikan kepada pendapat secara peribadi, tetapi seseorang pasti dapat melihat kesan negatif ChatGPT dan enjin lain dalam talian. Adakah penapis e-mel kurang berkemampuan untuk mengesan spam?

ChatGPT sememangnya mampu menulis e-mel pancingan data. Untuk perkara itu, ia juga mampu menulis perisian hasad, seperti virus komputer.

Setelah memikirkan banyak perkara, saya tidak fikir ChatGPT akan mengubah dunia, walaupun laporan bahawa ia mungkin disepadukan ke dalam penyemak imbas lalai Microsoft mencadangkan bahawa Carian Google mungkin mengalami lebam.

Ia adalah alat seperti apa-apa lagi dalam talian, walaupun ia dibuat dengan baik dan berguna. Ia sepatutnya menjadikan banyak perkara kecil lebih pantas dan lebih mudah.

Tetapi saya masih ingat melihat ulasan dalam talian yang memberi saya jeda untuk berfikir. Ia pergi sesuatu mengikut baris ini:

“Selama bertahun-tahun, kami berharap teknologi baharu akan melakukan kerja kasar dan meninggalkan manusia untuk membuat seni. Kini, teknologi sedang membuat seni dan manusia masih melakukan kerja-kerja rungutan.”

Seni AI dicipta oleh gesaan “Kolam renang yang dipenuhi dengan galaksi pada malam yang diterangi cahaya bulan”. ChatGPT tidak menghasilkan seni visual, tetapi banyak enjin dalam talian lain kini berbuat demikian.

Read Previous

Sebagai Wilayah, Peruntukan untuk Sabah, Sarawak Harus Setanding dengan Semenanjung

Read Next

Cara Terbaik untuk Menjimatkan Wang dalam Perjalanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.