The Malaysia Post

Pencipta Black Mirror, Charlie Brooker Menggunakan ChatGPT Untuk Menulis Episod Musim Ke 6

Charlie Brooker, 52 tahun, memutuskan untuk menaip ‘cipta episod Black Mirror’ dan mendapatkan sebuah cerita yang “mencampuradukkan” elemen dari semua episod yang lain.

Charlie Brooker, pencipta Black Mirror, mengungkapkan bahawa ketika dia pertama kali mencuba ChatGPT, dia menyadari bahawa tidak ada pemikiran sebenar di balik skrip yang dihasilkan oleh AI tersebut, hanya sekadar hasil yang “boleh dipercayai”.

Charlie Brooker, yang telah menulis banyak episod seram untuk siri Black Mirror sejak musim pertamanya pada tahun 2011, menyatakan bahawa pengalamannya dengan replika AI yang dihasilkan oleh ChatGPT mengajarinya untuk menghindari penulisan yang terlalu robotik.

Terlalu Banyak Habiskan Masa di Komputer

Pengalaman Charlie Brooker dengan ChatGPT telah memberinya inspirasi untuk membuat pilihan kreatif yang lebih berani dalam musim-musim mendatang siri Black Mirror yang penuh dengan kisah-kisah dystopia. Salah satu episod yang akan datang berjudul ‘Beyond The Sea’ akan mengambil tempat dalam versi alternatif tahun 1969 dan menampilkan lakonan Josh Hartnett.

ChatGPT pertama kali dilancarkan pada bulan November dan mampu menghasilkan teks-teks seperti esei, puisi, surat, dan jawapan perbualan yang hampir mirip dengan manusia, yang menimbulkan kegembiraan dan kebimbangan.

Charlie Brooker menyadari bahawa dia telah menulis banyak episod di mana watak-watak berada dalam dunia komputer sepanjang masa, oleh itu dia memutuskan untuk menghapuskan semua prasangka yang dimilikinya tentang episod Black Mirror.

Baca lagi | 20 Pekerjaan Bakal Hilang Diganti Oleh OpenAI ChatGPT

Siri Versi ChatGPT Umpama Menonton Parodi Lawak

Charlie Brooker menggambarkan membaca skrip yang dihasilkan oleh ChatGPT sebagai pengalaman yang lucu dan menghibur, seperti parodi pelawak British Mike Yarwood pada 1970-an.

Salah satu episod yang akan datang dari Black Mirror, berjudul ‘Beyond The Sea’, akan menampilkan Kate Mara, Josh Hartnett, dan Aaron Paul dari Breaking Bad, menunjukkan semangat inovatif dan pengarahan baru dalam siri tersebut.

Episod ini, yang masih eksklusif, mengambil tempat dalam versi alternatif tahun 1969 di mana watak-watak utamanya diberikan misi yang mustahil.

Menurut Charlie Brooker, pada akhir episod tersebut, penonton akan mengalami perasaan dystopia yang mencakup masa lalu, kini, dan masa depan.

Baca lagi | Ini 8 Mitos Teknologi Yang Ramai Orang Anggap Sebagai Fakta

Tayangan Siri Black Mirror di Netflix 15 Jun Ini

Musim 6 Black Mirror akan ditayangkan di Netflix pada 15 Jun, dengan barisan pelakon hebat seperti Salma Hayek, Michael Cera, dan Rory Culkin.

Black Mirror telah menarik perhatian dunia selama lebih dari satu dekad dengan penggambarannya yang mengganggu terhadap masa depan teknologi.

Pada bulan April, Black Mirror membuat kemunculan mengejutkan di Twitter setelah empat tahun tidak aktif dengan tweet yang bertanya kepada para penggemar, “Apa yang kami terlepas?”

Read Previous

Juara Indonesia Masters, Jonatan Christie Tewas Pusingan Pertama Badminton Terbuka Singapura 2023

Read Next

Ribuan Penduduk Berdepan Banjir Selepas Empangan Ukraine Pecah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.