The Malaysia Post

Ini 8 Mitos Teknologi Yang Ramai Orang Anggap Sebagai Fakta

Keperluan penggunaan teknologi dalam era serba digital telah memaksa kita untuk lebih memahami pelbagai maklumat berkaitan teknologi itu sendiri.

Apakah mitos-mitos tersebut?

Jom, ketahui beberapa mitos teknologi yang sering kali dianggap sebagai fakta di bawah ini!

Senarai Mitos Teknologi Yang Popular

#1. Apple Mac tidak akan mendapat virus

Pengguna Mac sering berbangga untuk mengatakan bahawa produk yang mereka gunakan adalah kebal daripada virus komputer.

Malah, seperti yang dilaporkan oleh How Stuff Works, tiada peranti komputer yang benar-benar kebal daripada virus.

Pada tahun 2011, seseorang cuba mengeluarkan virus Trojan dengan nama Mac Defender, program palsu yang mampu menyusup ke sistem pengendalian ini sebagai antivirus.

Jadi, maklumat ini hanyalah mitos teknologi.

#2. Mod inkognito merahsiakan aktiviti anda di internet

Mod inkognito atau mod peribadi yang boleh anda pilih apabila menggunakan penyemak imbas web tidak menjadikan aktiviti internet anda rahsia daripada pembekal internet yang anda gunakan.

Sesungguhnya, sejarah penyemakan imbas anda tidak akan direkodkan pada komputer anda jadi tiada siapa yang akan mengetahui tapak yang anda buka, tetapi anda masih boleh dijejaki oleh tapak yang anda pergi.

Jadi, maklumat tapak yang anda buka boleh digunakan oleh pelbagai jenama atau produk untuk membuat iklan bersasar mengikut aktiviti anda di internet tau.

#3. Jangan cas bateri melainkan ia hampir kosong

Ini adalah salah satu mitos teknologi yang paling terkenal. Anda pasti pernah mendengar bahawa bateri alat anda boleh rosak jika anda mengecasnya sebelum ia kehabisan.

Fakta ini terpakai pada bateri nikel-kadmium, tetapi tidak untuk bateri litium-ion yang digunakan secara besar-besaran hari ini.

Sebenarnya, ia bagus untuk memastikan bateri anda tidak habis sehingga 0%. Malah, adalah disyorkan untuk mengekalkan cas bateri anda sekurang-kurangnya antara 40-80%.

Baca lagi | 16 Tips Cara Urus Kewangan Dengan Bijak Dan Berkesan

#4. Telefon pintar meletup jika digunakan semasa mengecas

Memang benar bahawa bateri telefon pintar mempunyai risiko meletup. Bagaimanapun, menurut Mashable, tiada hubungan langsung antara pengecasan dan risiko telefon pintar meletup jika pengecas digunakan dengan betul dan telefon pintar berada dalam keadaan baik.

Ini mungkin berlaku jika anda menggunakan pengecas yang rosak atau terdapat ralat daripada pembuatan atau pengeluaran telefon pintar itu sendiri.

#5. Mengecas terlalu lama merosakkan bateri

Telefon pintar dan peranti moden lain menggunakan bateri litium-ion. Bateri litium-ion cukup maju untuk menghentikan pengecasan apabila bateri penuh.

Jadi, mitos teknologi yang satu ini salah kerana sebenarnya, tiada risiko gadget anda akan rosak apabila dicas secara berterusan, seperti yang sering diperkatakan ramai.

Cuma lebih baik anda hentikannya kerana ini hanya akan membuatkan bil elektrik anda naik.

#6. Telefon pintar mencetuskan kanser

Dua dekad lalu, perbualan ini dibincangkan secara meluas. Namun, ternyata sehingga hari ini tiada kajian yang mampu membuktikan hubungan langsung antara penggunaan telefon pintar dan mencetuskan kanser.

Kajian British menyatakan bahawa tiada bukti bahawa gelombang radio yang dihasilkan oleh telefon pintar menimbulkan risiko kesihatan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan terus dijalankan mengenai perkara ini.

Baca lagi | Ini 6 Fakta Sains Yang Paling Menarik Perlu Anda Ketahui

#7. Lebih tinggi kamera megapiksel, lebih baik foto itu

Maklumat yang ternyata mitos teknologi ini terbukti tidak betul. Sesungguhnya, resolusi gambar yang anda ambil akan lebih padat dengan kamera megapiksel yang tinggi.

Walau bagaimanapun, kemahiran fotografi juga memainkan peranan besar dalam hal ini. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pencahayaan dan aspek lain untuk mendapatkan gambar yang bagus.

Malah, menurut The Best Schools, dalam keadaan pencahayaan biasa, kamera dengan 6 hingga 8 megapiksel boleh menghasilkan foto yang lebih baik daripada kamera 18 megapiksel, anda tahu.

#8. Komputer mesti dimatikan setiap malam

Kadang-kadang, kita bekerja atau melakukan aktiviti lain dengan komputer riba atau komputer sehingga lewat.

Kemudian, secara tidak sengaja kita tertidur dan terlupa untuk mematikan komputer atau komputer riba sehingga pagi.

Jangan panik, kewajipan untuk mematikan komputer atau komputer riba anda setiap malam hanyalah mitos teknologi.

Memang benar komputer atau komputer riba anda ditutup jika ia tidak digunakan untuk jangka masa yang lama, namun ia tidak bermakna ia akan rosak jika terpaksa dihidupkan semalaman.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Bukan satu ancaman’ -Saifuddin Ulas Spekulasi Kerajaan Perpaduan Bakal Roboh

Read Next

Isu Air Di Kedah Selesai Jika Kerajaan Perpaduan Menang – Zahid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.