The Malaysia Post

Ini 6 Fakta Sains Yang Paling Menarik Perlu Anda Ketahui

Sains sentiasa berkaitan dengan fenomena dan fenomena alam yang ada di persekitaran sekeliling kita. Seperti yang kita sedia maklum bahawa segala yang berkaitan dengan alam adalah sangat luas, malah masih banyak lagi fenomena alam yang belum dapat diselesaikan.

Segala yang berkaitan dengan alam sentiasa menarik untuk dibincangkan. Banyak fakta mengagumkan ditemui oleh saintis. Mungkin semua yang kita tahu tentang sains hanya sebahagian. Jadi, untuk itu, mari kita lihat beberapa ulasan ringkas fakta dunia sains berikut.

6 Fakta Sains Yang Ramai Belum Tahu

#1. Magnet Bumi Sebagai Arah untuk Haiwan Laut

Ternyata, haiwan marin seperti penyu dan udang galah mampu merasakan medan magnet bumi untuk navigasi.

Sesetengah haiwan laut sebenarnya mempunyainya secara semula jadi, dan mereka menggunakan magnet bumi untuk mencari jalan pulang di tengah lautan yang luas.

Apabila manusia menggunakan alat navigasi atau kompas sebagai arah, haiwan laut menggunakan magnet bumi sebagai panduan mereka.

#2. Manusia Boleh Menghasilkan Racun

Bukan sahaja haiwan dan tumbuhan boleh menghasilkan racun, tetapi manusia juga boleh.

Dalam Journal of the Proceedings of the National Academy of Sciences, diketahui bahawa manusia mempunyai ‘alat’ untuk menghasilkan racun.

Kallikrein, sejenis protein yang mencerna protein lain, merupakan bahagian penting dari banyak racun.

Apakah yang anda fikirkan apabila anda mendengar tentang hidupan yang mempunyai racun?

Anda pasti akan memikirkan haiwan seperti ular atau tumbuhan berbisa, bukan?

#3. Bayi Mempunyai Lebih Banyak Tulang Daripada Orang Dewasa

Semasa lahir, bayi mempunyai kira-kira 300 tulang, dengan unsur rawan. Ini adalah sebagai fleksibiliti tambahan yang akan membantu bayi melalui saluran kelahiran.

Jadi ke mana perginya tulang yang banyak itu apabila mereka dewasa?

Baca lagi | Senarai Pendek Calon PRN Negeri Sembilan Selesai, UMNO Negeri Sembilan Akan Serah Dan Tunggu Kata Putus Zahid

Apabila anda semakin tua, beberapa tulang akan bercantum dan meninggalkan sebanyak 206 tulang yang membentuk rangka dewasa.

#4. Asid Perut Mampu Melarutkan Objek Keluli Tahan Karat

Asid hidroklorik dalam perut manusia, dengan pH 2-3, mampu melarutkan objek keluli tahan karat.

Para saintis mendapati dalam satu kajian bahawa bilah atau bilah bermata tunggal sering digunakan untuk bercukur dilarutkan dalam mandian asid perut selepas dua jam.

Semakin rendah tahap pH, semakin kuat asid. Malah, asid perut pada manusia mampu melarutkan objek keluli tahan karat.

#5. Belalang Mempunyai Telinga di Perut Mereka

Telinga belalang berada di perut mereka. Walaupun begitu, alat pengesan bunyi yang ada pada telinga belalang adalah sama dengan manusia iaitu tympanum atau gegendang telinga.

Baca lagi | Siti Fairuz Kembali Bergelar Isteri

Pada orang dewasa, sayap menutupi tympanum untuk perlindungan.

Belalang jantan menggunakan bunyi untuk menandakan wilayah dan juga memanggil pasangan.

Penilaian saiz ini berguna untuk mengelakkan pergaduhan dengan lelaki yang lebih besar atau mengejar saingan yang lebih kecil.

Bukan sahaja jantan boleh mengesan saiz jantan lain, belalang betina juga boleh menilai saiz jantan dengan bunyi.

#6. Tanpa Air Liur, Kita Tidak Dapat Merasai Makanan

Makanan tidak dapat dirasai tanpa air liur kerana rasa makanan diperoleh daripada bahan kimia yang terlarut dalam air liur. Dalam proses ini, air liur berinteraksi secara kimia dengan tunas rasa.

Anda boleh melakukan percubaan mudah untuk membuktikan konsep ini. Anda perlu menggosok lidah dengan tuala bersih sehingga kering, kemudian letakkan makanan kering pada lidah dan cuba rasai.

Selepas itu, minum segelas air. Dengan melakukan percubaan ini, pengetahuan anda tentang dunia sains akan meningkat. Penyelidikan tentang alam semula jadi sentiasa berkembang.

Para saintis sedang terus mencari dan mengembangkan penyelidikan tentang alam semesta dan kandungannya. Oleh itu, masih ada banyak fenomena sains yang menarik untuk dipelajari.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Senarai Pendek Calon PRN Negeri Sembilan Selesai, UMNO Negeri Sembilan Akan Serah Dan Tunggu Kata Putus Zahid

Read Next

Gerhana Matahari Hibrid 20 April 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.