The Malaysia Post

Gerhana Matahari Hibrid 20 April 2023

Gerhana Matahari Hibrid terjadi sekali setiap dekad dan memerlukan kedudukan khas bagi jarak Bulan dan Matahari terhadap Bumi untuk berlaku. Gerhana ini dipanggil ‘hibrid’ kerana ia melibatkan ketiga-tiga kawasan bayang-bayang Bulan iaitu umbra, penumbra dan antumbra. Fenomena ini menggabungkan ketiga-tiga jenis gerhana matahari iaitu Gerhana Matahari Penuh, Gerhana Matahari Anulus dan Gerhana Matahari Separa sepanjang laluan tengah gerhana. Gerhana Matahari Hibrid hanya terjadi 7 kali dalam abad ke-21, iaitu pada tahun 2013, 2023, 2031, 2049, 2050 dan 2067.

Berlaku pada 20 April melintasi Australia

Pada 20 April 2023, Australia akan menyaksikan fenomena langit yang jarang berlaku, gerhana matahari hibrid, di mana bulan akan menutupi sebahagian atau keseluruhan matahari. Walaupun hanya sebahagian Australiaa sahaja yang akan melihat gerhana matahari total, namun seluruh Australia masih akan dapat menyaksikan gerhana matahari separa yang dijangka berlaku sekitar jam 09:35:34.3 dan berakhir pada 15:00:31.9 waktu Malaysia.

Namun, amat penting bagi orang ramai di Australia untuk memahami bahaya melihat matahari terus-menerus semasa gerhana matahari, terutama yang tidak dilindungi dengan betul. Pada waktu gerhana matahari, matahari mengeluarkan cahaya dan radiasi UV yang sangat kuat, yang boleh merosakkan mata manusia dengan cepat dan menyebabkan kehilangan penglihatan yang tidak dapat diperbaiki.

Baca lagi | Ini 6 Fakta Sains Yang Paling Menarik Perlu Anda Ketahui

Langkah-langkah menghadapi Gerhana Matahari Hibrid?

Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang perlu diambil dalam menghadapi gerhana matahari:

1. Jangan melihat matahari terus-menerus semasa gerhana matahari, terutama yang tidak dilindungi dengan betul. Jangan pula melihat matahari melalui kaca mata biasa, kamera, atau teleskop.

2. Pastikan anda mempunyai kaca mata gerhana yang disahkan oleh piawaian AS ISO 12312-2 atau menggunakan kaedah pemantulan untuk melihat fenomena ini.

3. Perhatian khas perlu diberikan kepada kanak-kanak yang menonton gerhana matahari, dan mereka mesti diawasi oleh orang dewasa yang bertanggungjawab.

Baca lagi | Senarai Pendek Calon PRN Negeri Sembilan Selesai, UMNO Negeri Sembilan Akan Serah Dan Tunggu Kata Putus Zahid

4. Orang dewasa yang mempunyai cermin mata jarak jauh hendaklah memakai kaca mata gerhana di atas cermin mata biasa mereka, bukannya di bawahnya.

5. Jangan pernah memakai kaca mata biasa untuk melihat gerhana matahari, walaupun dalam keadaan kecemasan.

6. Pastikan kaca mata gerhana yang digunakan adalah dalam keadaan baik dan tidak rosak.

7. Jangan melihat matahari semasa gerhana matahari melalui objek optik seperti teleskop atau kamera, kecuali menggunakan filter matahari yang sesuai.

8. Pastikan bahawa kaca mata gerhana yang digunakan mempunyai pelekat yang mempunyai pemeriksaan kualiti yang mengesahkan kebolehpercayaannya.

9. Jangan menggunakan kaca mata gerhana yang telah lama disimpan atau koyak.

10. Pastikan bahawa kaca mata gerhana yang digunakan mempunyai tanda pengesahan ISO.

Dalam menghadapi gerhana matahari, keselamatan dan kesihatan mata adalah yang paling penting. Oleh itu, pastikan bahawa anda mengambil langkah berjaga-jaga yang sesuai untuk melindungi mata anda semasa menyaksikan fenomena langit yang menakjubkan ini.

Pentadbiran tempatan di seluruh Australia menyediakan pelbagai kaedah untuk menyaksikan gerhana matahari secara selamat, termasuk siaran langsung oleh Observatorium Perth, yang membolehkan orang untuk menonton gerhana matahari hibrid dari rumah mereka dengan selamat.

Read Previous

Ini 6 Fakta Sains Yang Paling Menarik Perlu Anda Ketahui

Read Next

Ikut SOP Fasa Peralihan ke Endemik, Pakai Pelitup Muka Ketika Solat Raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.