The Malaysia Post

Ikut SOP Fasa Peralihan ke Endemik, Pakai Pelitup Muka Ketika Solat Raya

Berita terbaru menyatakan bahawa pemakaian pelitup muka masih diperlukan oleh jemaah semasa menunaikan solat Aidilfitri di masjid atau surau mengikut prosedur operasi standard (SOP) fasa peralihan ke endemik yang sedang berkuat kuasa.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Hakimah Mohd Yusoff, telah mengesahkan bahawa SOP fasa peralihan ke endemik menggalakkan pemakaian pelitup muka di tempat-tempat awam yang sesak seperti masjid dan surau. Keputusan ini telah dibuat selepas perbincangan bersama Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Prof Madya Dr Luqman Abdullah, Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

JAKIM minta umat Islam hati-hati

JAKIM menasihatkan kepada umat Islam supaya berwaspada dan berhati-hati dengan kawalan kendiri jika berada di tempat perkumpulan ramai dan sesak. Ini termasuk di masjid dan surau, yang masih memerlukan pemakaian pelitup muka pada fasa peralihan ke endemik yang sedang berkuat kuasa. Bagaimanapun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, telah menyatakan bahawa keputusan untuk mewajibkan pemakaian pelitup muka perlu dirujuk kepada kedua-dua institusi terbabit terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.

Baca lagi | Gerhana Matahari Hibrid 20 April 2023

SOP fasa peralihan ke endemik turut memerlukan jemaah mematuhi SOP lain seperti penjarakan sosial, penggunaan sanitisasi tangan, dan tidak berkumpul dalam jumlah besar di kawasan awam. JAKIM juga telah mengeluarkan panduan solat Aidilfitri yang mematuhi SOP fasa peralihan ke endemik bagi membantu jemaah mengikuti SOP dengan lebih mudah dan selamat.

COVID-19 masih tular

Penularan COVID-19 masih terus berlaku di Malaysia walaupun program vaksinasi terus dijalankan. Oleh itu, pengambilan langkah berjaga-jaga dan pematuhan kepada SOP yang telah ditetapkan adalah amat penting dalam usaha mengekang penularan virus. Kepada seluruh rakyat Malaysia, kesabaran dan kefahaman amat diperlukan dalam menghadapi pandemik COVID-19 ini. Oleh itu, semua pihak diharapkan memainkan peranan masing-masing dalam memastikan penularan virus dapat dikurangkan dan dihentikan dengan secepat mungkin.

Baca lagi | Ini 6 Fakta Sains Yang Paling Menarik Perlu Anda Ketahui

Sekiranya semua dapat bekerjasama dengan baik dan mematuhi SOP yang telah ditetapkan, kita pasti dapat mengatasi pandemik ini dan kembali kepada kehidupan yang normal tanpa harus terus-menerus bimbang tentang keselamatan diri dan orang tersayang.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Gerhana Matahari Hibrid 20 April 2023

Read Next

5 Wanita Paling Berpengaruh di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.