The Malaysia Post

5 Wanita Paling Berpengaruh di Malaysia

Sejak zaman dahulu lagi, wanita telah berjuang untuk mendapatkan hak yang setara dengan lelaki dalam pelbagai aspek kehidupan. Walau bagaimanapun, wanita terus berjuang dan membuktikan bahawa mereka tidak kalah hebat dengan lelaki dalam bidang-bidang tertentu.

Sebagai contoh, wanita telah berjaya meraih pencapaian gemilang dalam dunia politik, seni, perniagaan, sains, dan banyak lagi. Oleh kerana itulah, dunia turut menyambut Hari Wanita Sedunia pada 8 Mac setiap tahun untuk mengambil kesempatan bagi menghargai dan memperingati sumbangan wanita-wanita hebat di Malaysia dan seluruh dunia.

Tapi tahukah anda, siapakah wanita-wanita yang paling berpengaruh di Malaysia ketika ini?

Mari kita saksikan top 5 wanita paling berpengaruh di Malaysia yang patut kita hargai dan kagumi:

1. Datuk Seri Dr. Wan Azizah

Wan Azizah ialah isteri kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri ke-12 pada tahun 2018, menjadikan Wan Azizah sebagai wanita pertama yang dilantik sebagai TPM di Malaysia dan juga wanita pertama yang mempengerusikan mesyuarat Kabinet di Bangunan Perdana Putra.

Baca lagi | Ikut SOP Fasa Peralihan ke Endemik, Pakai Pelitup Muka Ketika Solat Raya

2. Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah merupakan puteri kepada Anwar Ibrahim dan Wan Azizah. Beliau diiktiraf sebagai Wanita Paling Berpengaruh oleh sebuah organisasi think-tank kepenggunaan, Influential Brands kerana sumbangan beliau dalam menggalakkan demokrasi dan keadilan.

3. Datuk Seri Siti Nurhaliza

Siti Nurhaliza Tarudin merupakan penyanyi nombor satu negara dan juga salah seorang artis terkaya dan paling berpengaruh di Malaysia. Beliau memulakan karier dalam bidang nyanyian seawal usia 16 tahun dan mempunyai lebih daripada 300 anugerah tempatan dan antarabangsa.

4. Tan Sri Michelle Yeoh

Michelle Yeoh merupakan pelakon antarabangsa kelahiran Ipoh, Malaysia. Beliau dinamakan dalam senarai 100 Individu Paling Berpengaruh dalam majalah Time dan telah menerima pelbagai anugerah yang menyumbang kepada imej wanita dan mengharumkan nama negara Asia di pentas dunia.

Baca lagi | Gerhana Matahari Hibrid 20 April 2023

5. Dr. Amalina Bakri

Dr. Amalina Bakri pernah mengejutkan Malaysia dengan kejayaannya apabila berjaya memperoleh keputusan cemerlang 17 A1 dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2014. Beliau juga memperoleh pelbagai pencapaian akademik yang cemerlang dan kini berkhidmat sebagai seorang doktor.

Sumbangan mereka sebagai wanita di Malaysia tidak boleh dinafikan dan patut kita hargai. Oleh itu, mari kita terus menghargai dan memberi sokongan kepada wanita dalam semua aspek kehidupan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Ikut SOP Fasa Peralihan ke Endemik, Pakai Pelitup Muka Ketika Solat Raya

Read Next

Korea Tawar Elaun RM2,216 Kepada Belia Kesepian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.