The Malaysia Post

Ribuan Penduduk Berdepan Banjir Selepas Empangan Ukraine Pecah

KHERSON, Ukraine (Reuters) – Lebih kurang 42,000 orang berisiko terkena banjir di kawasan yang dikawal oleh Rusia dan Ukraine sepanjang Sungai Dnipro selepas empangan ukraine pecah, sementara ketua bantuan PBB memberi amaran tentang “akibat serius dan meluas”.

Ukraine dan Rusia saling menyalahkan berhubung runtuhnya empangan besar pada hari Selasa yang menyebabkan banjir melanda zon peperangan Ukraine dan memaksa ribuan orang melarikan diri.

Kejadian Jenayah Perang – Ukraine

Ukraine mendakwa bahawa Rusia terlibat dalam jenayah perang dengan meledakkan empangan Nova Kakhovka, bekas empangan tenaga hidroelektrik era Soviet. Kremlin menyalahkan Ukraine dan mendakwa mereka cuba mengalihkan perhatian daripada operasi serangan besar yang didakwa sedang dilakukan oleh Rusia.

Ketua bantuan PBB, Martin Griffiths, memberitahu Majlis Keselamatan bahawa runtuhnya empangan “akan memberi kesan serius dan meluas kepada ribuan orang di selatan Ukraine di kedua-dua belah pihak garis hadapan, termasuk kehilangan rumah, makanan, air bersih, dan pendapatan”.

Runtuhnya Empangan Menimbulkan Pelbagai Isu

Tiada laporan kematian awal, tetapi jurucakap AS, John Kirby, mengatakan banjir itu mungkin telah menyebabkan “banyak kematian”.

Pegawai Ukraine menganggarkan kira-kira 42,000 orang berisiko terkena banjir yang dijangka mencapai tahap puncak pada hari Rabu.

Di bandar Kherson, kira-kira 60 km dari empangan, paras air meningkat sebanyak 3.5 meter pada hari Selasa, memaksa penduduk berjalan dalam air sehingga lutut mereka untuk mengungsi, membawa beg plastik yang penuh dengan harta benda dan haiwan kesayangan kecil dalam gendongan.

Oksana, 53 tahun, yang ditanya mengenai rumahnya, menceritakan bahawa segala-galanya telah tenggelam dalam air termasuk perabot, peti sejuk, makanan, dan semua bunga terapung. Dia yang buntu dengan kejadian banjir itu tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Bas, kereta api, dan kenderaan persendirian digunakan untuk mengangkut orang ke tempat yang selamat di kira-kira 80 komuniti yang terancam oleh banjir.

Di Kherson, letupan artileri memaksa penduduk yang cuba mengungsi untuk berlari mencari perlindungan. Pada petang hari, wartawan Reuters mendengar empat letupan artileri di kawasan perumahan tempat penduduk awam sedang berlindung.

Baca lagi | AS akan menghantar peluru, kenderaan tentera ke Ukraine dalam pakej bantuan terkini

Penduduk Enggan Berpindah

Penduduk di Nova Kakhovka yang terkena banjir di kawasan yang dikawal oleh Rusia memberitahu Reuters bahawa beberapa orang telah memutuskan untuk tinggal walaupun disuruh untuk keluar.

“Mereka mengatakan mereka bersedia menembak tanpa amaran,” kata seorang lelaki, Hlib, yang menceritakan pertemuan dengan tentera Rusia.

Zoo Kazkova Dibrova di tepi sungai yang dikawal oleh Rusia telah tenggelam sepenuhnya dan semua 300 haiwan di dalamnya mati, kata wakil melalui akaun Facebook zoo tersebut.

Yevheniya, seorang wanita di Nova Kakhovka, berkata melalui telefon bahawa paras air semakin meningkat setiap jam dan air itu sangat kotor.

Amerika Syarikat Tegaskan Tidak Munasabah Ukraine Rosakkan Empangan

Amerika Syarikat berkata mereka tidak pasti siapa yang bertanggungjawab, tetapi duta Amerika Syarikat ke PBB, Robert Wood, memberitahu wartawan bahawa tidak masuk akal bagi Ukraine untuk merosakkan empangan dan membahayakan rakyatnya sendiri.

Konvensyen Geneva melarang penyerangan ke atas empangan dalam peperangan kerana ia membahayakan penduduk awam.

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskiy, berkata dalam video bahawa pihaknya telah menghubungi Mahkamah Jenayah Antarabangsa berhubung empangan tersebut. Beliau sebelum ini berkata melalui Telegram bahawa pasukan Rusia meledakkan loji kuasa dari dalam.

“Penduduk duduk di atas bumbung rumah mereka menunggu untuk diselamatkan… Ini adalah jenayah Rusia terhadap manusia, alam sekitar, dan kehidupan itu sendiri,” kata Oleksiy Kuleba, seorang pegawai kanan di pejabat Zelenskiy, dalam Telegram.

Empangan ini memasukkan air kepada kawasan luas tanah pertanian di selatan Ukraine, termasuk semenanjung Crimea yang dikuasai oleh Rusia, serta memberikan bekalan air kepada loji nuklear Zaporizhzhia yang dikuasai oleh Rusia.

Baca lagi | Broker Kuasa Thai Menyeru Perdamaian Di Kalangan Tentera Berperang Ketika Pilihan Raya Hampir

Hanya Bahagian Bumbung Rumah Terlihat – Imej Satelit

Imej satelit yang diambil pada petang hari Selasa oleh Maxar Technologies menunjukkan rumah-rumah dan bangunan lain yang tenggelam, dan banyak yang hanya kelihatan bahagian bumbung.

Maxar berkata imej lebih daripada 2,500 kilometer persegi antara Nova Kakhovka dan Teluk Dniprovska, di sebelah barat daya bandar Kherson di Laut Hitam, menunjukkan bandar-bandar dan kampung yang tergenang.

Pemerhati tentera mengatakan banjir ini mungkin memberi manfaat kepada Rusia dengan melambatkan atau membatasi kemajuan Ukraine di sepanjang bahagian garis hadapan tersebut.

Sebagai sokongan kepada tentera Ukraine, Zelenskiy berkata bahawa beliau telah menerima “tawaran serius dan kukuh” daripada negara-negara yang bersedia untuk menyediakan pesawat pejuang F-16.

Dalam kenyataan di laman webnya, Zelenskiy memberikan penerangan bahawa rakan kongsi mereka memahami keperluan mereka akan banyaknya pesawat.

Beliau juga menyatakan bahawa beliau telah menerima maklumat berkenaan jumlah pesawat yang diperlukan daripada beberapa rakan kongsi Eropah. Zelenskiy menjelaskan bahawa tawaran tersebut merupakan suatu tawaran yang serius dan kukuh.

Tidak jelas negara mana yang bersedia untuk menyediakan pesawat pejuang tersebut kepada Ukraine.

Read Previous

Pencipta Black Mirror, Charlie Brooker Menggunakan ChatGPT Untuk Menulis Episod Musim Ke 6

Read Next

Ahli Parlimen Berdebat Supaya ‘bak kut teh’ Masuk Dalam Senarai Makanan Warisan Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.